Alanya’da Festival Zamanı

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte farklı temalarda yaz festivalleri de kendisini göstermeye başladı. Akdeniz bölgesinde bir alışkanlık haline gelen festivallerin odak noktalarının başında da yine Antalya geliyor. Antalya'nın en gelişmiş ilçelerinden biri olan Alanya da “Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali” organizasyonuna bir kez daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Hem ulusal hem de uluslararası alanda dikkat çekici etkinlikler ve konserleri içinde barındıran dopdolu bir programla 18.si gerçekleştirilecek olan Alanya Turizm ve Sanat Festivali ne zaman ve festival programında neler var, birlikte bakalım.

Alanya Turizm ve Sanat Festivali Ne Zaman Başlıyor?

Alanyalılar başta olmak üzere Haziran ayında Antalya’da bulunanların merakla beklediği festivalin 18.si bu yıl 25-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.  Alanya Belediyesi binasının arkasında kurulacak etkinlik alanında gerçekleştirilecek organizasyonda yazın en büyük eğlencelerinden birinin Alanya halkı ve Antalya ziyaretçileri ile buluşturulması hedefleniyor. Alanya Belediyesi tarafından 18 yıl önce başlatılan festival, artık bir gelenek halini aldı. Türkiye turizminin göz bebeği şehri Antalya’da kendine has bir karakteri olan Alanya ilçesinde turizm ve sanatı uluslararası boyutta birleştirmeyi esas edinen organizasyon bu yıl da oldukça iddialı bir programa sahip. Alanya Belediyesi’nin bir gelenek halini alan festivalde bu yıl planladığı konser ve etkinlikler ise yine dikkat çekiyor. Festivalin bu yılki sloganı: “ Hayat Ağacı gibi İnançlı ve Güçlü” olarak belirlendi. Selçuklu döneminin tema olarak seçildiği bu yılki organizasyonda Alanya’nın uzun yıllar Selçuklu Develeti’ne başkentlik yapmasından yola çıkılarak Selçuklu dönemine ait kültürel değerler, festival boyunca ziyaretçilere sunulacak. Selçuklu İmparatorluğu’nun simgesi olan çift başlı kartal figürü ile çift başlı ejder festivalin öne çıkan sembolü olarak kullanılacak. Hem kartal hem ejder figürlerinin gücü temsil etmesinden hareketle inancı ve gücü sembolize eden, “Hayat Ağacı gibi İnançlı ve Güçlü Sloganı” başta Alanya olmak üzere bu toprağın insanının birliği ve dirliğine işaret etmeyi de amaçlıyor. Tarihi ve turistik değerleri, yerel bir anlayışla sunan  festival, eğlencenin yanında programda yer alan sergi ve tanıtımlarıyla bir bütünlük oluşturacak. 

Alanya Festivalinde Hangi Konserler Var?

Alanyalıların merakla beklediği festivalin konser etkinlikleri programında ise 3 dev isim sahne alacak. Kendine has tarzıyla pop ile alaturka soundu birleştiren ve geniş bir hayran kitlesine sahip olan Mustafa Ceceli, bu isimlerden biri. Ceceli, festivalin ilk günü olan 25 Haziran Pazartesi akşamında saat 22:00’de Alanyalılarla buluşacak. Zincirimi Kırdı Aşk isimli son albümü ile ses getiren şarkıcı ve müzisyenin, bu albümde yer alan şarkılarının yanı sıra daha önceden hit olmuş şarkılarını seslendirerek festival seyircisine keyif dolu bir akşam yaşatması bekleniyor. Festivalin ikinci günü olan 26 Haziran Salı gününün gecesinde ise Türk sanat müziğinin altın sesi Emel Sayın sahne alıyor. Festival ziyaretçilerine unutulmaz bir gece vaat eden konser yine saat 22:00’de başlayacak. Geçmişten günümüze 3 kuşak dinleyicisi bulunan Emel Sayın'ın usta yorumuyla kendisi ile özdeşleşmiş parçaları ve klasik eserleri seslendirmesi bekleniyor. Festivalin son gününde ise kapanış konserini bir başka dev isim Ebru Gündeş yapacak. Ülkenin en önemli seslerinden olan Gündeş, 90'lı yıllardan bugüne çıkardığı albümlerin hit olmuş şarkılarıyla konser seyircisini hem coşturacak hem de kulaklarının pasını silecek. 18. Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali kapsamında ayrıca programı henüz netleşmeyen müzik ziyafetleri de festival konuklarını bekliyor. Bunlardan birinin de klarnette ülkenin en önde gelen isimlerinden olan Serkan Çağrı olması bekleniyor. Yazın ritmini yakalayacak DJ performansları ile ön grup konserlerinin de geçmişte olduğu gibi yine festival programında yer alması bekleniyor. Türkiye turizminin kalelerinden olan Antalya'nın Alanya ilçesi, 25-27 Haziran 2018 tarihlerindeki festivalde ilçeye yakışan dopdolu bir müzik ziyafetine hazırlanıyor.  

Alanya Festivali Etkinlikleri

Festivalin gündüz etkinlikleri bölümünde ise tema gereği Alanya – Selçuklu ilişkisi üzerine kültürel tanıtımlar ön plana çıkıyor. Geleneksel Selçuklu kıyafetleri ile yapılacak olan tanıtımlarda Selçuklunun uzun dönem başkentliğini yapan Alanya’da Selçuklu dönemi yaşamına ait kültürel izler sunulacak. Gün boyu gezilebilir durumda olan stantlarda Selçuklu dönemine ait mutfakta kullanılan ev aletleri gibi detayların yanı sıra Alanya Kalesi’nde bulunan tarihi eserler de sergilenecek. Bu bağlamda festival kapsamında bir de sergi var. Orta Çağ Anadolu Sikkeleri isimli bu sergide Anadolu’nun tarih yolculuğuna çıkma şansı ziyaretçileri bekliyor. Selçuklu ve Anadolu tarihinin yanında yine aynı kültürün tanıtımı bağlamında el sanatları sergileri de festival alanında ziyaretçilerle buluşacak. Anadolu el sanatlarından Telkâri, Ebru, Tezhip gibi çalışmalarla çini, doğal taş işleme ve seramik sanatları da yer alacak. Ayrıca sedef işleri, minyatür, hüsnühat ve Cam Üfleme gibi zanaat eserleri de gündüz programında yer alacak. Festival ziyaretçilerini gün boyu gezebilecekleri fotoğraf sergileri ile İpek kozası ve muz lifi eserleri de bekliyor. Festivalde bir özel etkinlik de Baltık ülkeleri ile ilgili olacak. Litvanya, Estonya ve Letonya’nın 100. Kuruluş yıldönümü Alanya Turizm ve Sanat Festivali kapsamında kutlanarak festivalin uluslararası yönüne katkı sağlayacak. Kutlama kapsamında üç ülkenin vatandaşlarının katılımı bekleniyor. Festival Katılımı Nasıl Olacak Alanya Belediyesi tarafından organize edilen festivale katılım tamamen ücretsiz. Tüm Alanya halkı ve Alanya'nın yaz aylarında gelen yerli ve yabancı misafirleri 3 gün sürecek bu dopdolu programdaki tüm konser ve etkinliklere ücretsiz olarak katılabilecekler. Bu nedenle özellikle gece 22:00’de başlayacak olan konserlere gitmek isteyenlerin başlama saatinden önce konser alanında olmaları iyi olur. Her sene yüksek katılımın sağlandığı festivalde konserlerde yer bulmak da güç olabilir. Festivalle ilgili Alanya Belediye Başkanı Adem Yücel: “Alanya Belediyesi olarak bu yıl 18.’sini organize edeceğimiz Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivalinde yine birbirinden farklı etkinliklerle dolu dolu 3 gün geçireceğiz. Gündüz çeşitli etkinliklerle Selçuklu Döneminin Alanyasını tanıyacak olan misafirlerimiz akşamları ise muhteşem konserlerde birbirinden değerli sanatçılarla buluşacak. Bu unutulmayacak festivalimize bütün vatandaşlarımız davetlidir.” dedi. Yaz aylarında güneşin ve denizin tadını doyasıya çıkardığınız Antalya coğrafyasında şehrin özel ilçesi Alanya, Temmuz ve Ağustos aylarını 25-27 Haziran tarihlerinde yapılacak Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali ile karşılamaya hazırlanıyor. Festival tarihine yakın zamanda tüm etkinlik ve konser detayları, bu adresten kesin gün ve saatlerle duyurulacak. Birçok sponsorun destek verdiği bu festivale, sizler de davetlisiniz.      

Kaynaklar: www.alanya.com.tr http://alanya.bel.tr

02.07.2021