Antalya’nın Alternatif Tatil Rotaları

Antalya denilince akla yaz, yaz deyince de güneş, kum ve deniz geliyor. Şu anda da yazın tam ortasındayız ve Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da haliyle en kalabalık günlerini yaşıyor. Tam da bu noktada daha önce bu sayfalarda özellikle genişçe yer verdiğimiz gibi Antalya’ya özgü başka değerler ve özelliklerin ne olduğu arayışı başlıyor. Yazın bu en sıcak ve Antalya’nın en çok rağbet gördüğü bu günlerinde Antalya’da tatilini yapan ya da bu planı olanlar için Antalya’nın alternatif tatil rotalarını çıkardık.

1 - Tilkiler Mağarası

Antalya’da malum mağaralara çok. Antalya’yı bilenler, bir çırpıda pek çok mağara ismi sayabilir. Bunların içinde az bilinen bir mağara da Tilkiler Mağarası. Oymapınar Barajı yapımı sırasında sondaj etütleri ile ortaya çıkan bu gizli güzellik Antalya Manavgat’ta yer alıyor. Ve Tilkiler Mağarası 6,8 Kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun mağarası olarak dikkat çekiyor. Haliyle içinde yer alan çokça sarkıt ve dikitlerle şahane bir manzara ile ortam sunan Tilkiler Mağarası, Manavgat’ta meraklılarını bekliyor. 

2 - Kızlar Sivrisi

İlginç bir isim değil mi? Kızlar sivrisinin sivri kelimesi, Antalya’yı boydan boya koruyan Bey Dağları’nın en yüksek zirvesi olmasından geliyor. Belki Everest’e tırmanmanız bir hayal ama Antalya’ya gelmişken Bey Dağları’nın doruklarına tırmanmanız mümkün. Kızlar Sivrisi’nin yüksekliği tam 3086 metre. Elbette böylesine bir hedefe varmak için dağcılıkla ilgilenmek gerekiyor ama Kızlar Sivrisi’ne araçlar da çıkabiliyor. Çıkarken de yemyeşil bir dağ manzarası ile enfes bir hava sizleri bekliyor. Çevrede kamp alanı ve konukevi de var. Kızlar Sivrisi, Elmalı’da ve Avlan Gölü istikametinden ulaşılıyor. 

3 - Uçansu Şelaleleri

Uçansu Şelaleleri aslında artık bilinen yerlerden biri oldu. Antalya’nın alternatif tatil rotaları arasında akla gelen ilk yerlerden biri olan Uçansu Şelaleleri hakkında daha önce bu sayfalarda yayınladığımız şu yazımızda oldukça detaylı bir anlatım yapmıştık. Aynı zamanda uzun yürüyüş rotalarından olan Aziz Paulus yolu üzerinde yer alan bu şelalelerin havuzlarında oluşan tertemiz ve serin sularda yüzme şansınız da var. Akçapınar Köyü’nden ulaşılan Uçansu Şelaleleri, Antalya merkezine yalnızca 60 km mesafede yer alıyor.

4 - Yalan Dünya Mağarası

İsmi ile müsemma bir yer de Antalya’nın ikinci havalimanının yer aldığı Gazipaşa ilçesindeki Yalan Dünya Mağarası. Yine içinde yer alan sarkıt ve dikitlerin yanı sıra 4 kilometre uzunluğundaki yolu ile dikkat çeken Yalan Dünya Mağarası içinde sıcaklık sürekli 28 derece. Oluşumunun 5 milyon yıldır devam ettiği ve halen durmadığı mağarada gezerken sizi gizli odacıklar ve esrarengiz tüneller bekliyor. Gazipaşa, Antalya’nın en doğu ilçesi ve Alanya’ya çok yakın. Mağara şu anda ışıklandırılmış vaziyette.

5 - Sapadere Kanyonu

Gazipaşa’dan onun yakınındaki Sapadere isimli bir kanyona geçelim şimdi. Kanyonlar her zaman ilgi çekicidir ve ziyaretçilerine enfes manzaralar sunar. 400 metre yüksekliğe ve 360 metre uzunluğa sahip olan Sapadere Kanyonu da işte böyle kanyonlardan. Sapadere Kanyonu çevresinde dinlenebileceğiniz ve yeme – içme ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz mekanlar da mevcut. Kanyon ve doğa tutkunlarının kaçırmaması gereken yerlerden biri de Alanya’daki Sapadere Kanyonu. 

6 - Koru Sahili Doğal Havuzlar Koyu

Madem Gazipaşa ilçesine geldik öyleyse burada biraz daha kalalım. Koru Sahili Doğal Havuzlar Koyu olarak adlandırılan bölge, yalı taşı olarak söylenen kayalarla deniz içinde oluşan havuzlara sahip. Oldukça etkileyici ve bir o kadar da eğlenceli bir doğa harikası olan Koru Sahili Doğal Havuzlar Koyu, Antalya’nın alternatif tatil rotaları arasında mutlaka gidilmesi ve çevresindeki tarihi bölgelerle tamamı kum olan plajlarının gezilmesi gereken bir yer. Gazipaşa’da doğal olarak hem deniz hem havuz keyfi sizi bekliyor.

7- Güver Uçurumu

Şimdi bir başka kanyona geçiyoruz ama bu kez Antalya’nın bir başka ilçesi olan Döşemealtı’na. Döşemealtı ilçesinin en ünlü yerlerinden biri olan Güver Kanyonu için Güver Uçurumu da deniyor. Uzunluğu 2 kilometre olan kanyonun yüksekliği ise 115 metreye kadar çıkıyor. İnsanı ürküten ama aynı zamanda kendisine hayran bırakan Güver Uçurumu etrafında kurulu olan Güver Kanyonu Tabiat Parkı ve Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, tam 4044 hektarlık bir alana sahip. Güver Uçurumu daha doğrusu Güver Kanyonuna geldiğinizde sizi muhteşem manzaralar sunacak seyir terasları bekliyor. 

8 - Çakırlar Köyü

Her zaman da deniz kıyısı ya da kanyon tarzı yerler olmak zorunda değil bazı illerde de kimi köyler öne çıkıyor. İşte bunlardan biri de Antalya’ya 36 kilometre mesafede yer alan Çakırlar Köyü. Köyü özel kılan şey ise turistik bir doğallığa sahip olması. Yani, herhangi bir köye gittiğinizde orada o köye özgün doğallık ile sadeliği görürsünüz ama turistik bir tutum göremezsiniz hatta bu ters bile tepebilir. Çakırlar Köyü ise kendi köy doğallığını turistik olarak olarak sunan özel bir yer. Antalya merkez ilçelerinden Konyaaltı’ya bağlı olan köyde bulunan Sosyete Pazarı ve enfes köy kahvaltısı öne çıkıyor.

9 - Üçoluk Yaylası ve Diğer Yaylalar

Aslında yaz geldiğinde Antalya’nın yerlisi yaylaya çıkar. Elbette Akdeniz’in tadını bu sıcak günlerde çıkarmak ve turizm olanaklarından faydalanmak da çok çekici. Bununla birlikte Toroslarda sıralanan pek çok güzel yayla bulunuyor. Örneğin şu yazımızda Korkuteli’yi anlatırken ilçenin yaylalarına da geniş yer vermiştik. Bu yaylalar arasında Konyaaltı ilçesine bağlı olan Üçoluk yaylası da yine ziyaretçilerin uğrak yerlerinden ve en öne çıkanlardan biri. Siz de kamp çadırınızı alarak Üçoluk Yaylası, Feslikan Yaylası gibi Antalya’nın yaylalarından biri ya da birden fazlası ile Antalya’nın alternatif tatil rotalarını kendiniz oluşturabilirsiniz. 

10 - Oymapınar Gölü

Yakın zamanda 2019 festivali tamamlanan Manavgat ilçesi de doğal güzelliklere bolca sahip Antalya ilçeleriden. İlçeden geçen ve Akdeniz’e dökülen Manavgat Irmağı yanında bir başka su güzelliği de Oymapınar Gölü. Oymapınar aslında bir baraj gölü. Ancak Oymapınar Gölü’nü özel kılan içinde tekne turları yapılabiliyor olması. Ayrıca rafting yapmak isteyenlerin de tercih ettiği yerlerden biri olan Oymapınar Baraj Gölü’nün etrafında dinlenme ve keyif mekanları da mevcut. Yolunuz Manavgat’a düşmüşken deniz kenarı mekanı olarak Side ile meşhur olan ilçede deniz dışında Antalya’nın alternatif tatil rotaları olarak söylenebilecek Demre, Manavgat Irmağı ve Beldibi Mağarası gibi tamamı ilçeye ait noktalardan bir rota oluşturabilirsiniz.

07.07.2021