En İyi Antalya Doğa Aktiviteleri

Bahar ve yaz aylarında Türkiye turizminin merkezi konumundaki Antalya, tarihi ve turistik imkanlarının yanında birçok doğa aktivitesi ile de ön planda. Akdeniz ile Torosların birbirlerine selam verdiği Antalya’da hal böyle olunca da hemen her doğa aktivitesini bulmanız mümkün. Denizin, güneşin, ormanın ve dağların tadını doyasıya çıkarabileceğiniz doğa aktiviteleri hem adrenalinizi yükseltmek hem de unutamayacağınız güzellikleri belleğinize kazımanız mümkün. Her köşesinde ayrı bir karakteristiğin ortaya çıktığı Antalya doğa aktiviteleri turumuza başlayalım. Bakalım Antalya’da doğa aktivitesi olarak neler yapılabilir ve detayları nedir?

Dalış

Söz konusu deniz olunca dalış yapmadan olmaz. Zaten yüzerken suyun içine dalıp çıkarsınız. Eğer daha fazla meraklı iseniz de deniz gözlüğü – şnorkel – palet üçlüsü ile suyun altında daha fazla zaman geçirirsiniz. Antalya’da bundan daha fazlasını yani tüplü  dalışı tüm güzellikleri ile yaşama şansınız fazlasıyla var. Dalış denilince akla gelen “Scuba diving nedir?” sorusunu yeri gelmişken burada yanıtlayalım. Scuba diving, tüplü dalış anlamına gelmektedir. Zaten dalış yapmak istiyorsanız işin içine oksijen tüpünün gireceğiniz tahmin ettiğiniz için Scuba diving de özel bir dalış biçimi değil yani bildiğiniz dalış. Dalış öncesinde eğitmenler tarafından önce bir teorik eğitim alıyorsunuz. Tüm doğa sporlarında olduğu gibi eğitim ve disiplin çok önemli. Teorik eğitimin ardından da eğer en alt seviye ise kontrollü bir şekilde dalış ekipmanlarınızla birlikte bir havuz ya da sığ suda pratik eğitiminizi alıyorsunuz. Kulak dengesi, maske suyu boşaltma, haberleşme ve yardım  gibi kritik konularda eğitildikten ve bunları uygulayabildiğiniz anlaşıldıktan sonra eğitmen nezaretinde ilk dalışınızı gerçekleştiriyorsunuz. Antalya doğa aktiviteleri arasında en öne çıkan spor olan dalışı isterseniz bir kere keyfiniz için yapabilir isterseniz de zaman içerisinde bunu geliştirebilirsiniz. Antalya’da dalış yapılan yerler arasında en çok bilinen noktalar; Kaş, Adrasan, Antalya merkezindeki Falezler, Manavgat ve Kemer’de dalış aktivitesi yapabilir ve bu noktalardan destek alabilirsiniz.

Yelken

Yelken de bir aktivite midir demeyin. Yelken sporu öyle göründüğü gibi kolay değil. İyi bir eğitim ve analitik düşünme becerisi gerektiren yelken sporuna listemizde özel bir yer açmak istedik. Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Kaş Yelken Kulübü, Kaş Marina’da yelken eğitimleri veriyor. Suyun altı kadar üstünün  de bir o kadar keyifli olmasının yanı sıra hem özel bir konsantrasyon hem de farklı bir etkinlik arayanlar, Kaş başta olmak üzere Antalya’da yelken aktivitelerini değerlendirebilirler.

Rafting Turu

Antalya, akarsuları ile de oldukça zengin bir yer. Yüksek debili nehirleri mesken tutan profesyonel raftingçilerin heyecanını yaşamak istiyorsanız, uzmanları eşliğinde gruplar halinde rafting turu yapma fırsatı da Antalya’da sizleri bekliyor. Türkiye’de rafting yapılan yerler arasında ilk sırada yer alan Köprülü Kanyon başta olmak üzere, Alara Çayı ve Manavgat Irmağı da rafting yapmak için en uygun yerler arasında. Bulunduğunuz mekandan servislerle alınarak ulaşımınızın sağlandığı organizasyonu yine öncesinden bir araştırma yaparak tercih ettiğiniz firma ile anlaşarak denemenizi tavsiye ederiz.

Deniz Paraşütü ve Yamaç Paraşütü

Ege ve Akdeniz kıyılarının popüler aktivitesi olan yamaç paraşütü ile deniz paraşütü, halen popülerliğini koruyor. Öncelikle yamaç paraşütü ve deniz paraşütü ne demek onlara bakalım. Yamaç paraşütü, yüksek bir noktadan bir eğitmen ile birlikte yapılan uçuş diyebiliriz. Eğitmen ile birlikte yapılan bu uçuşun kamera ve fotoğraf çekimini yapma şansınız da var. Genellikle 20 – 25 dakika süren yamaç paraşütü etkinliği için Antalya’da Alanya ilçesi öne çıkarken Kaş, Kemer ve Tekirova da aktivitenin yapılabildiği yerler. https://www.youtube.com/watch?v=UDDe0NmsIJA Deniz paraşütü ise sürat teknesinin paraşüte bağlanması ile yapılıyor. Bu aktivitede paraşütte yalnızca siz oluyorsunuz çünkü sürat motorunu kullanan bir kişi de sizinle beraber. Deniz paraşütü aktivitesi Antalya’nın hemen her büyük plajında bulabileceğiniz bir organizasyon. Deniz paraşütü için İngilizce “Parasailing”, yamaç paraşütü için de İngilizce “Paragliding” kelimeleri kullanılabiliyor. Her iki aktivite için de dikkat etmeniz gereken nokta, organizasyonu yapan firmanın referansları ve sertifikalarının olması. Bu anlamda seçiminizi yaparken internetten iyi bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Su Sporları – Deniz Sporları

Su sporları denilince aklınıza profesyonel su sporları gelmesin tabi. Zaten siz Antalya sahillerinde denizde yüzerek yapılabilecek en iyi sporu yapıyorsunuz. Burada bahsedilen ise plajlardan aşina olduğunuz eğlenceli oyunlar.  Fiyatına, süresine ve elbette heyecanına göre değişen birçok su eğlencesi her yıl üzerine yeni aktiviteler ekleyerek devam ediyor. Deniz bisikleti, kano gibi daha sakin aktiviteler tercih edebileceğiniz gibi sizi lastik botlara bindirdikleri ve devirmekle devirmemek arasında kullananların da kararsız kalıp en sonunda sizi suyun içine attıkları eğlenceli ve heyecan dolu aktiviteler de bulunuyor. Yine rüzgar sörfü ve jet ski de klasiklerden. Eğer motorlu araç ya da bisiklet kullanma deneyiminiz varsa jet ski aktivitesini denemenizde yarar var. Antalya doğa aktiviteleri arasında  son zamanlarda dikkati çeken ve hayli popüler olan bir deniz sporu aktivitesi ise Flyboard ismi verilen ve size kısa mesafeli bir uçuş deneyimi yaşatan aktivite. Bazı insanlar bu aktiviteyi görüp adının ne olduğunu bilmiyor kimileri de flyboard nedir diye soruyor. Deniz suyunun bu aktiviteye özel güçlü motorlar sayesinde itilerek uçuş sağlayan flyboard ( Fılaybord) aynı zamanda geleceğe dönük teknolojik gelişmelerin ve insanın uçma konusunda neler yapabileceğinin de ipuçlarını veriyor. Siz de bulunduğunuz plajda, ayaklarının altından tazyikli sular dökülerek denizin üstünde uçan birilerini görürseniz bilin ki o flyboard aktivitesidir ve siz de deneyebilirsiniz.

Cip Safari – Jeep Safari Turları

Antalya doğa aktiviteleri turumuzda, denizden biraz uzaklaşıp kendimizi Beydağları eteklerine ve serin suların aktığı yeşilliklerin içine atalım. Antalya merkezi de dahil olmak üzere Antalya ilçelerinin hemen hepsinde “Cip Safari” adı altında aktiviteler düzenleniyor. Esasen 4x4 arazi araçları ile yapılan seyahatler anlamına gelen bu aktivitede “Jeep” isimli markanın okunuşu olan cip kelimesinin dilimize girmesiyle artık bu araçlara bu isimle hitap ediliyor. Jeep safari organizasyonu yapan firmalar, Manavgat’tan Alanya’ya Kemer’den Kaş’a Antalya’nın her yerinden enfes Antalya doğasına özel rotalar oluşturarak bu aktiviteyi sunuyorlar. Jeep safari turu ile doğanın tam içine keyifli bir yolculuk yapma şansınız bulunuyor.

 Doğa Yürüyüşü - Kaya Tırmanışı

Yine denizden uzaklaşarak doğayla bütünleşebileceğiniz bir aktivite de doğa yürüşü ile kaya tırmanışı aktiviteleri. Doğa yürüyüşünün İngilizce ismi olan Trekking kelimesi ile de birlikte anılan aktivite Antalya’nın yaylaları ve şelalelerine doğru oluşturulan rotalarda yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde gruplar halinde bulunduğunuz lokasyondan alınarak yürüyüşün yapılacağı noktaya götürülüyorsunuz ve bölgeyi çok iyi bilen öncü rehber eşliğinde doğanın içinde kimi zaman da sizi zorlayacak bir parkurda yürüyüşünüzü yapıyorsanız. Sabah erken kalkarak günü dolu dolu geçireceğiniz bir aktivite olan doğa yürüyüşü, Antalya’da en azından bir kere deneyimlemeniz gereken bir organizasyon. Kaya tırmanışı ise esasen bir dağcılık faaliyeti. Tıpkı dalış sporu gibi profesyonel bir doğa sporu olan dağcılık konusunda heyecan verici bir deneyim yaşamak isteyenlere de işin uzmanları tarafından kaya tırmanışı yaptırılıyor. Konyaaltı ilçesinde bulunan ve ülkenin en iyi kaya tırmanışı noktası olarak geçen Geyikbayırı ile yine Konyaaltı’nda yer alan Çitdibi, Antalya’da kaya tırmanışı yapılacak yerler arasında ideal. Denizi, doğası, tarihi, kültürü ve turistik altyapısı ile dopdolu olan Antalya, bir gezgin için enfes fırsatlar barındırıyor. Siz de Antalya doğa aktiviteleri arasından tercihlerinizi yaparak tatilinize renk ve heyecan katabilirsiniz. www.delphinhotel.com

02.07.2021