Finike Portakal Festivali 2018

Portakal diyarı Antalya’nın portakalı ile en ünlü ilçesi Finike, bu yıl 3. Kez düzenlenecek olan Finike Portakal Festivali organizasyonuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yaz aylarında Antalya’da hareketlenen festival mevsiminde Uluslararası Finike Portakal Festivali de artık bir gelenek olma yönünde yerini alıyor. Finikeliler başta olmak üzere Antalya bölgesinde sorulan Finike Portakal festivali ne zaman sorusunun yanıtı ile festival programının detaylarına birlikte bakalım. Bu detayların yanında Finike portakalı bugün ne durumda ve Finike için portakalın önemini öğrenmeye çalışalım. 

Finike Portakal Festivali Ne Zaman?

2016 yılında ilki düzenlenen Uluslararası Finike Portakal Festivali, bu yıl 27 Haziran tarihinde başlayacak ve 4 gün sürecek. 27 Haziran – 30 Haziran tarihlerinde 3. Kez gerçekleştirilecek festival, oldukça iddialı bir programa sahip. Festival, Finike Belediyesi tarafından organize ediliyor. “Portakalın, Likya’nın ve Huzurun Başkenti” sloganına sahip olan Finike Belediyesi, bu festivalde de yorucu geçen sezonun ardından başta portakal emekçileri olmak üzere tüm Finike halkı ve ziyaretçilerine eğlenebilecekleri bir program oluşturmuş. Festivalin programında yer alan “İç Anadolular Gecesi” etkinliği ile de komşu yine bir selam yollanıyor.  Geçen yıl yapılan festivalde de bu gün İç Anadolular Derneği’ne armağan edilmişti ve yine aynı hedefle bir gece İç Anadolulara ayrılıyor. Festivalin Finike’nin bulunduğu konum itibariyle uluslararası hedefiyle gerçekleştiriliyor olması da önemli. 

Finike Portakal Festivali 2018 Programı

Festivalin açılışı yine bir kortej yürüyüşü ile olacak. Geçen yıl 55 ton portakal kullanılarak özenli bir çalışma ile yapılan portakal heykelleri, yine festivalin girişinde yerini alacak. Özel bir fikirle ortaya çıkan portakaldan yapılan heykeller, yine festivale renk katacak. 27 Haziran’da yapılacak kortej geçidinden sonra ise resmi açılış Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu tarafından yapılacak ve festival etkinlik alanı halka açılacak. Festivalin ilk gününde Funda Arar sahne alıyor. Hem kendi şarkıları hem de eski dönemlerden gelen kült şarkıları başarıyla yorumlayan Funda Arar, 27 Haziran gecesi performansıyla festivali hareketlendirecek. Festivalin ikinci gününde ise Finike halkına özel bir sürpriz var. Son dönemde açtıkları Youtube kanalıyla yüksek bir takipçi kitlesi edinen iki ünlü isim; Cengiz Kurtoğlu ve Hakan Altun, Finike Festivali ikinci gününde birlikte sahne alacaklar. İkili, başta Cengiz Kurtoğlu’nun dillere destan şarkıları olmak üzere arabesk – fantezi türünde sevilen şarkıları akustik olarak yorumladıkları kanallarında hayli ilgi görüyor. İki yorumcunun bu sinerjiyi sahneye taşıyacağı konser, festivale damga vurmaya aday. 28 Haziran tarihindeki bu konser, kaçırılmayacak bir performans vaat ediyor. 29 Haziran tarihinin programında ise son 3 yıldır arabek sounduyla yeni dönem pop türünü harmanlayan şarkılarla çıkış yapan Derya Uluğ, Finikelilerle buluşacak. Derya Uluğ, son dönemin trend pop şarkıcıları arasında yer alıyor. İç Anadolular Derneği etkinliği kapsamında İç Anadolular gecesinde ise Oğuz Yılmaz, yöresel türkülerle halkı coşturmaya geliyor. Festivalin son gününde ise Türk Popunun star isimlerinden Serdar Ortaç, noktayı koyacak. Türk pop müziğinin 90’lı yıllardaki değişim dönemimin baş aktörlerinden olan Serdar Ortaç, yılların konser performansı tecrübesiyle festivalin yıldızlar geçidinde görkemli bir kapanış yapacak. Tüm konserler halka açık ve ücretsiz. 

Finike Portakal Festivali Etkinlikleri

Finike Portakal Festivali bünyesinde yalnızca konserler yok. Festival boyunca açık alanda kurulacak stantlarda ziyaretçilerin ilgisini çekecek sergiler yer alacak. Festivalin ilk günündeki kortejde yer alacak portakal heykelleri açık alanda sergilenmeye devam edilecek. Etkinlikler arasında ise programı henüz açıklanmayan tiyatro oyunları da bulunuyor. Portakalın ana vatanı olan Finike, portakalı öne çıkaran yarışmalar da festival programı içinde kendisine yer buluyor. Geçen yılki festivalde yapılan “Portakallı yemek yarışması” ile “En İyi Portakalı Yetiştiren Çiftçi Yarışması” gibi yarışmaların tekrar etmesi bekleniyor. Finike Portakal Festivali bünyesinde gündüz fuar alanında birbirinden ilginç ve eğlenceli gösteri ve etkinlikler halka açık ve ücretsiz olarak ziyaretçilerini bekliyor. Finike ve Portakal Finike’de bu yıl 3.sü düzenlenecek olan festivalin ana temasının portakal olmasının nedeni, ilçenin portakal konusunda dünya çapında iddialı olmasından kaynaklanıyor. Kokusu, tadı ve olgunluğu ile Türkiye’nin başka yerlerinde yetişen portakallardan daha farklı bir kaliteye sahip olan Finike portakalı, ilçenin en önemli gelir kaynağı olma özelliğini taşıyor.  Öyle ki California Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Finike Ovası’nda yetişen portakalın dünyada eşi, benzeri bulunmamaktadır. Finike Portakalı’nın bu denli kendisine has olması, Finike Meyve Üreticileri Birliği tarafından Finike portakalını Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi işaret olarak tescil ettirilmesine neden olmuştur. Finike yerli portakalı, tıpkı Washington, kan portakalı gibi uluslararası ölçekte özel bir portakal türüdür.

Portakalın Tarihçesi

Portakal, ilk olarak Hindistan ve Arabistan’da görülmüştür. İsim kökeni olarak Hindistan’da Naranga, Arabistan’da Naranc olarak söylenen meyve, Avrupa kıtasında ise Portekizliler tarafından Çin ve Asya seferleri sonrası getirilmiştir ve Portekizliler nedeniyle Portugal olarak adlandırılmıştır. Türkçe’de ise zengin bir köken ailesi olduğu için Arapça Naranc kelimesinden narenciye ve Portugal kelimesinden portakal isimleri kullanılmaktadır. Finike’de ise ovanın alüvyonlu toprak yapısı ile ovada esen rüzgarların tipi, ovayı portakal yetiştirmek için çok verimli bir hale getirmiş ve özel bir tada sahip olmuştur. Finike’de yerli portakalın yanı sıra Wahington portakalı da yetiştirilmektedir ve bu tür için de oldukça lezzetli sonuçlar vermektedir. 1930’lu yıllarda ilçenin ailelerinden Şekerci Ailesi tarafından ekimi yapılan portakal, daha önce pirinç ekilen Finike tarım alanlarında iyi bir  gelişim gösteren portakal, dünya birincisi olunca yatırımlar ve tanıtımlar da yükselmiştir. 40 çeşit civarında üretim yapılan ilçede bugün 100 bin ton civarında hasılat elde edilirken portakala nazaran daha düşük oranlarda limon, mandalina ve turunç üretimi de gerçekleştirilmektedir.  Aromasının özelliği ve meyve suyu torba zarının ince olması gibi karakteristik özelliklere sahip olan Finike Portakalı, ilçenin göz bebeği konumunda bulunuyor. Akdeniz iklimi, verimli toprakları ve kültürel çeşitliliği ile turizmin başkenti olan Antalya’nın güzel ilçesi Finike’de düzenlenecek olan Uluslararası Portakal Festivali, 27 Haziran’da kapılarını açıyor. Hem lezzetli portakalın tadına bakmak hem de portakalın bir kültür olarak yaşamasına şahit olma şansı sizlere sunuluyor. Birbirinden güzel konserler ve özel etkinliklerle 3. Finike Portakal Festivali’ni kaçırmayın.

02.07.2021