Herşey Dahil Otel Kullanım Kılavuzu

Neredeyse herkesin tatil denilince aklına gelen ilk resim; deniz, kum, güneş ve her sey dahil konseptine sahip bir otelde dinlenmektir. Ancak bu otelleri yeterince verimli kullanıyor muyuz?

İlk bakışta her ''5 yıldızlı otelin vermekte yükümlü olduğu hizmet ve uymak zorunda olduğu kurallar vardır'' düşüncesi, kısmen doğru olsa da tatilciler önceden kaldıkları otelde hoşlandıkları veya alıştıkları hizmeti her 5 yıldızlı otelde aynı şekilde almayı beklerler ve bunun standart bir uygulama olduğunu düşünürler. Örnekse Vale hizmeti, ücretsiz A'la Carte Restaurant veya odaya ücretsiz gazete servisi gibi. Bu tarz hizmet veya otel özellikleri her otelde farklı olabilmektedir. Bundan dolayı rezervasyon yaptığınız otelin özelliklerini, hizmetini ve kullandığı enstrümanları iyi bilmeniz, oteli verimli kullanmanıza yardımcı olur.

Unutulmamalıdır ki tatile gideceğiniz otelin servis çeşitliliği ve imkanları hava şartlarına göre, konaklama tarih aralığına göre veya sıra dışı durumlara göre farklılık gösterir. Bundan dolayı giriş esnasında veya konaklama sırasında aklınıza gelen tüm konularla ilgili 24 saat servis veren ön büro (resepsiyon) ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Sizin tüm ihtiyacınızı bu departman kolaylıkla karşılar.

Rezervasyonu acenta üzerinden veya internet/münferit yaparken oda tipini ve oda manzara çeşidini iyi algılayın. En çok hayal kırıklığı yaşanan konu budur. Otellerde farklı isimde oda tipleri ve manzara çeşitleri mevcuttur.

Manzara Çeşitleri:

  • Deniz manzaralı oda; dünya standartlarına göre odanın direkt olarak denize karşı konumlanmış olmalı ve balkondan/pencereden karşıya bakılınca minimum %10'luk kısmı deniz görmelidir.
  • Yandan Deniz Manzaralı oda / Kısmi Deniz Manzaralı oda; binanın ve odanın konumuna göre balkon/pencereden bakıldığında sınırlı olarak deniz görülmelidir.
  • Deniz Tarafı oda; Önemli olan odanın bulunduğu taraftır. Oda deniz manzaralı olmayabilir. Odanın konumunun deniz tarafında olması yeterlidir.
  • Kara/Dağ/Bahçe/Şehir vb. Manzaralı oda; otelin konumuna göre değişkendir, bir tarafta deniz/göl/şelale gibi güzel bir manzara var ise bu oda tipi manzarası onun aksi tarafında konumlanan odadır.

 

Oda Tipleri:

Her otelin kendisine has oda tipleri olabilir. Bununla ilgili bir standart yoktur. Ancak genellikle oda isimleri ve tipleri şu şekildedir;

  • Ekonomik Oda; isminden de anlaşılacağı gibi otelin en ucuz oda tipidir. Otelin vitrin fiyatı (kampanyalarda, reklamlarda vb.) olarak bu oda tipi olması otelci için iyidir ancak tatilcilerin haz etmediği oda tipidir.
  • Standart Oda; minimum 1 ve çocuklarla birlikte maksimum 3 veya nadiren 4 kişi kalabilir. Otelde ekonomi oda tipi yoksa en ucuz oda tipi Standart Odadır.
  • Suite/Junior Suite/Superior/Luxury/Deluxe Oda; genellikle 1 yatak odası ve 1 oturma odasından veya oturma grubundan oluşur ve oda isim çeşidi otelcinin zevkine veya hayal gücüne göre değişebilir. Standart odadan daha büyük, daha şık tasarlanmış odadır. Bu odaya ait özel servisler de olabilir (minibarda alkollü içecek, hergün gazete vb.)
  • Lagoon/Swim up Oda; son yıllarda talep gören bu odaların balkonundan direkt olarak bu odaya ait olan havuza ulaşım imkanı mevcuttur. Bu sayede kalabalıktan uzak ve sadece sizin kullandığınız havuza sahip olursunuz.
  • Aile Odası; Genellikle minimum 4 kişinin konaklayacağı şekilde tasarlanmış 2 ayrı yatak odasından oluşan odadır. Ara kapı olabilir veya olmayabilir. Banyo sayısı 1 veya 2 olabilir. Duplex olabilir. Balkon sayısı 1 veya 2 olabilir.
  • King/Villa/Presidential Oda; bu oda tipi ismi de hayal gücüyle sınırlıdır. Otelin en büyük odasıdır. Ünlü veya çok zengin kişilere hitap eder. Otelin en büyük ve en pahalı odasıdır.

Oda ile ilgili durumu çözdükten sonra sorun veya hayal kırıklığı yaşanma oranına göre sırada yiyecek ve içecek konusu vardır. Konaklama esnasında ihtiyacınız olacak olan otelin tüm bilgilerinin yer aldığı bilgilendirme defteri veya kağıdını giriş esnasında ön büro çalışanı verebilir veya odanızda mevcut olabilir. Bu gibi bilgilendirme formu yok ise mutlaka ön bürodan temin edin. Bu bilgilendirme formunda her bilgiye ulaşabileceğiniz gibi otelin o anda sahip olduğu restoran çeşitlerini, bar çeşitlerini ve servis çeşitleri ile açılış-kapanış saatlerini öğrenebilirsiniz.

Servis

Her şey dahil otellerde açık büfe olmazsa olmazdır. Kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği açık büfede servis edilir ve tatilci yiyeceklerini büfeden istediği kadar alır. İçecekler masaya sipariş ile servis edilir. Masa rezervasyonu genellikle olmaz ve istenilen masaya (restoran içi veya teras gibi kısımlara) oturulabilir. Akşam yemeklerinde kıyafet uygulaması olabilir. Erkeklerden uzun pantolon giymeleri istenebilir, terlikle giriş olmayabilir, atlet gibi giysiler ile giriş olmayabilir. Mutlaka bununla ilgili bilgi edinin. Otele ait akşam yemeği servis edilen A'la Carte Restaurant(lar) mevcuttur. Bu restoranlara önceden rezervasyon yaparak gidebilirsiniz. Bazı otellerde ücretli olabilir veya bazılarında 1 defa ücretsiz olabilir. Mutlaka en az 1 defa gitmenizi tavsiye ederim. Otelin servis kalitesini asıl olarak bu tip özel bölümlerinde görebilirsiniz ve genellikle en güzel akşam yemeği hizmetini bu tip restoranlarda alırsınız. Geç kahvaltı ve brunch servisi ile ilgili bilgi almalısınız, bazı sabahlar yataktan çıkmak istemeyebilirsiniz. Ayrıca bazı otellerde odaya kahvaltı servisi mevcuttur. Genellikle ücretli olan bu hizmet ile ilgili ek bilgi alabilirsiniz. Öğlen 11:00'den akşam 17:00'ye kadar genellikle otelin çeşitli bölgelerinde pasta, dondurma, snack servisi, fast food servisi vb. öğün hizmetleri verilir. Bazı oteller sadece yerli alkollü ve alkolsüz içecek servisi verir, bazı otellerde ise yabancı içecekler bile sınırsızdır. Otel fiyatlarını en çok yiyecek ve içecek kalitesi belirler, ucuz otele giderek markası bilinen yerli veya yabancı içecek bulamayabilirsiniz. Pahalı olan otellerde de markasını ve kalitesini bildiğiniz içecekleri tüketmelisiniz.

Açık alanlar

Bir diğer konu da yetişkin havuzu, çocuk havuzu ve kaydıraklı (aquapark) havuzlardır. Animasyon ekibi ile sabahtan gece geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz gündüz aktiviteleri genellikle havuzda, havuz kenarında ve sahilde olur. Gürültülü olan bu eğlenceli etkinliklere katılmak istemez ve kitap okumak, sessiz bölgede güneşlenmek isterseniz otelin ''Relax Pool'' adında, belli yaşın altında çocukların giremediği, animasyon yapılmayan sakin havuz veya otel bölgesi olabilir ve siz burada sakin bir gün geçirebilirsiniz. Genellikle kaydıraklı havuzlar gün boyu kullanılmak istenir ancak kaydıraklar belli saatlerde açık olur, servis saatlerini öğrenmelisiniz. Şezlong sayısı genellikle sorun olmaktadır, kimi tatilciler havlularıyla şezlongları kendilerine ait olduğu belli olsun diye örterler. Boş şezlong bulamazsanız hiç uğraşmadan bir otel yetkilisine konuyu aktardığınızda yetkililer istediğiniz yere şezlong getirebilirler. Havuz sıcaklığı veya kış dönemlerinde kapalı havuz sıcaklığı dengede tutulmaktadır. Tüm havuzlar akşam belli bir saatten sonra temizlik sebebiyle kullanılmaz.

Diğer Olanaklar

Otellere göre değişse de genellikle belirli saatlerde servise açık olan Lunapark, Sinema, Oyun Salonu, SPA & Wellness, Fitness, miniclub hizmetleri mevcuttur. Tüm otellere ait diet menü, glutensiz menü veya kişiye özel yemek menüsü hazırlanır. Bununla ilgili mutlaka ön büro çalışanları ile iletişime geçmelisiniz. Ayrıca tekerlekli sandalye kullanan tatilciler için özel WC, banyo ve oda mevcuttur, özel oda tipi konaklaması için ve detaylı yardım için ön büro çalışanları ile iletişime geçmelisiniz. Bunun dışında evlilik yıl dönümü, balayı veya özel gün kutlamak için yapılan tatillerde özel servisler, hizmetler ve imkanlar oteller tarafından tatilcilere verilir. Bununla ilgili çeşitli özel imkanları otel ön büro yetkilisinden veya rezervasyon yaptırdığınız acentadan öğrenebilirsiniz. Hatta doğum günü, tanışma yıl dönümü gibi dönemler de konaklama tarihleri içerisinde ise (vicdanınız el verirse :) kendiniz özel bir gün de uydurabilirsiniz) otel çalışanları size ücretsiz olarak özel imkanlar sunarlar. Her türlü yaşayacağınız talep ve isteklerde rezervasyon yaptığınız (internet sitesi veya acenta) yetkili kişilerle veya otelde yer alan ön büro yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz. Otele siz belli bir hizmeti satın almak için ücret ödüyorsunuz. Ödediğiniz hizmetin karşılığını almak için iletişimde bulunun ve hizmeti üretenin insan olduğunu ve ne kadar tecrübeli ve iyi niyetli olursa olsun her an hata yapabileceğini unutmayın. Tatil hedefinizin stresten uzak durma, eğlenme, güzel ve kaliteli zaman geçirmek olduğunu unutmayın.

www.delphinhotel.com

02.07.2021