İki Ülke, Tek Festival: Likya Kaş Festivali 2018

Bu yıl 21.si düzenlenecek olan Kaş Likya Festivali, yine iki ülkeyi, iki kardeş bölgeyi birleştirecek. Kaş’ın kardeş belediyesi olan Meis adası ile ortaklaşa düzenlenen Likya Kaş Kültür ve Sanat Festivali, birbirine çok yakın olan Kaş ilçesi ile Meis adasının ortaklığında, Türkiye – Yunanistan halklarının dostluğunu, ortak ve farklı kültürlerini öne çıkarıyor. Daha önceki yıllarda tam da yaz mevsiminde insanları coşturan festival Likya ismiyle birlikte asırlar öncesi medeniyete de sahip çıkıyor. Likya Kaş Festivali ne zaman, Likya Kaş Festivali programında neler var ve festivalin teması ile tarihine birlikte bakalım.

Likya Kaş Festivali 2018 Ne Zaman?

21. Likya Kaş Festivali, bu yıl 29 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. 29 Haziran Cuma günü start alacak festival, öncelikle açılış kortejine sahne olacak. Yaz aylarında kendine has bir yerli turist müdavimi olan Kaş, bu tarihlerde Meis ile düzenlediği kültür - sanat festivali ile apayrı bir güzelliğe ve coşkuya bürünüyor. Kaş’ın girişinden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürecek olan renkli açılış kortejinin ardından yine Cumhuriyet Meydanı’nda yer alacak sergilemelerle festival başlamış olacak. Cumhuriyet Alanı’nda festival süresince sergilenmesi beklenen fotoğraf, resim ve el sanatları sergileri yer alacak. Likya medeniyeti, Kaş ve Meis’e ait kültür ve birikim ile dalış, Akdeniz ve su ürünleri gibi ortak kültürün etrafında olması beklenen fotoğraf ve resim sergisinin yanında bölgenin kültürüne ait el sanatları sergileri ile köy ürünlerinin olması bekleniyor. Böylece tatile Kaşa gelenler Kaş ve çevre köylerinin yerel kültürü ile tanışma fırsatını bulacak. Festivalin ilk gününde yine Cumhuriyet  Alanı’nda halk oyunları ve halk dansları da olacak. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yayınladığı açıklamaya göre fakültenin üretimi olarak festival bünyesinde “Akdenizin Renkleri IVisimli karma sergi  de olacak. Festivalin ilk gününün akşamı ise Kaş Amfiyatro’da devam edecek. 29 Haziran Cuma akşamı, Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, “ Oyun içinde Oyun” isimli oyunu sahneye koyacak. Kaş’ta güzel bir yaz akşamında amfi tiyatroda tiyatro keyfi yaşamak isteyenler, kaçırmasın.   30 Haziran Cumartesi günü ise Likya Kaş Kültür ve Sanat Festivali’nde oldukça hareketli bir gün olacak. Festivalin 2. Gününün adresi ise Kaş Kültürevi. Kaş Kültürevi’nde bu festivalde yönetmen Nergis Güler’in “Sınırda” isimli kısa filmi gösterilecek.  Festivalin açık hava etkinliklerinde ise yine Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yapılacak defile gösterisi, Kaş Yat Limanı’nda olacak.  Festival bünyesinde 4. Kez düzenlenecek olan Kaş – Meis Yemek Yarışması ise programın  dikkat çeken etkinliklerinden.  Yemek yarışması ile hem Kaş hem de Meis adasının özel tatlarına ulaşmak mümkün.

Kaş Festivali Konser Programı

Festival olur da konser olmaz mı? Antalya ilçelerinde yaz boyunca yapılan tüm festivaller gibi Likya Kaş Kültür – Sanat Festivali kapsamında da konserler, izleyicilerle buluşacak. Festivalin ikinci gününün akşamındaki konser programında sahneye önce Selcan Kökçen Şahin çıkacak. Türk Halk Müziği yorumcusu olan Kökşen ile başlayan konser programının ağır topu ise Hadise. Yalnızca ulusal çapta değil uluslararası alanda da bilinirliği olan pop şarkıcısı Hadise, 30 Haziran Cumartesi gecesinde Kaş’ta festival izleyicilerini coşturacak.  Kaş Festivali kapsamındaki Hadise konseri dahil tüm konser ve etkinkliklerin ücretsiz olduğunu ayrıca belirtelim.

Festivalin Son Günü ve Kapanış

Gecelerin gündüzlere karıştığı, hem hareketin hem de huzurun olduğu Kaş’ta festivalin son gününde ise gündem deniz olacak. Bu kez hayli iddialı bir etkinlik var festival programında. Kaş ile Meis adası arasında yapılacak olan yüzme yarışması, aynı zamanda iki ülke arasında iki ülkeyi birbirine bağlayan deniz yoluyla dostluğu vurgulayacak. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in aktardığına göre 250 civarında yüzücünün başvuruda bulunduğu ve 300 sayısına ulaşılmasının hedeflendiği Kaş –Meis yüzme yarışında yüzücüler, dostluğa kulaç atacaklar. Yüzme yarışması, Kaş’tan bakıldığında çok yakın olarak görülebilen Yunanistan’ın Meis adasından başlayacak ve Kaş’ta sona erecek. Meis’ten Kaş’a yapılacak yüzme yarışması sonrası kazananların ödüllerini almasının ardından festival kapanışı, 1 Temmuz günü sebebiyle Kabotaj Bayramı kutlamalarıyla sona erecek.  

Kabotaj Bayramı Nedir?

Kabotaj, kelime anlamı itibariyle deniz işletmeciliği ya da deniz ticareti hakkı demektir. Daha iyi anlatmak gerekirse, bir devletin kendi limanından yine bir başka limanına mal taşıma hakkı anlamına gelir. Bu hakkın Osmanlı Devleti zamanındaki kapitülasyonlar nedeniyle bugünkü Türkiye topraklarında sınırlandırılmasının Lozan Antlaşması ile kaldırılması sonucunda elde edilen kazanım, her yıl 1 Temmuz’da Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır. Lozan Barış Antlaşması sayesinde kaldırılan kapitülasyonlar sonrasında ülkemizde 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, denizcilik yapanlar için çok büyük bir kazanım olmuş ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır. Antalya festivallerinden birçoğu da deniz ticareti ve denizcilik alanında önemli bir yere sahip olan Antalya ilinde 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlamasına yer veriyor. Böylece festival coşkusu ile bayramın kutlaması birleştirilerek iyi bir katılım sağlanıyor. Likya Kaş kültür ve sanat festivali kapsamında da festivalin son gününde Kabotaj Bayramı kutlaması yapılarak festival kapanışı gerçekleştirilecek. Kutlama kapsamında yüzme yarışı, yağlı direk yarışı ve ödül töreni olacak. 

Kaş Nerede, Kaş Ulaşım

Yalnızca Antalya’nın değil, Türkiye’nin tüm Ege ve Akdeniz kıyılarının en özel tatil ve dinlenme yeri olan Kaş, hem iklimi hem de demografik yapısıyla çekiciliğini korumaya devam ediyor. Haziran’dan Temmuz ayına geçerken bir Kaş kaçamağı yaparak hem Likya Kaş festivaline ortak olabilir hem de Meis adası kültürü ile tanışabilirsiniz. Kaş’a Antalya dışından gelmek isteyen ve özel aracı olmayanlar, Muğla Dalaman havalimanı ya da Antalya Havalimanı’nı kullanabilir. Antalya üzerinden Kaş’a ulaşım daha virajlı ve uzun olmakla birlikte Dalaman üzerinden geliş, daha çok tercih ediliyor. Dilerseniz Kaş tatilinizi 2-3 günlük konaklamalarla Antalya’nın diğer ilçeleri ile birleştirebilirsiniz. Meis Adası ile dostluk köprüsünü kuran ve Akdeniz Üniversitesi, Antalya Şehir Tiyatrosu gibi kurumlardan Kaş ve Meis’in yerlilerine kadar geniş bir yelpazede üretimlerin sergileneceği; Likya Kaş Kültür ve Sanat Festivali, 29 Haziran – 1 Temmuz tarihlerinde sizleri bekliyor. Hem Kaş ve çevresinin yaz aylarındaki güzelliğini yaşamak hem de bu organizasyonlar deniz,kültür, yemek ve konseri birleştiren bir eğlence yaşamak için seyahatinizi hemen planlayın.  

02.07.2021