Konyaaltı Kitap Fuarı Artık Antalya Kitap Fuarı Tüm Detaylar 11-20 Ekim

2009 yılından itibaren 9 kez Konyaaltı Belediyesi tarafından Konyaaltı Kitap Fuarı adıyla düzenlenen fuar, bu yıl 10. Kez ancak bu defa Antalya Kitap Fuarı olarak kitapseverlerle ve tüm Antalya ile buluşuyor. Daha önce Konyaaltı Kitap Fuarı ismiyle düzenlenen 4 etkinliğe atıfla bu yıl 11-20 Ekim 2019 tarihlerinde kapılarını açacak olan fuar, “10. Antalya Kitap Fuarı” ismini taşıyor. 10 gün gibi azımsanmayacak bir sürede tüm Antalya’ya kapılarını açacak olan Antalya Kitap Fuarı 2019 hakkında önemli bilgilere yakından bakalım.

 

10. Antalya Kitap Fuarı 2019 Genel Bilgiler

Öncelikle Konyaaltı Kitap Fuarı, nasıl Antalya Kitap Fuarı oldu, özetleyelim. 2009 yılında Konyaaltı Belediyesi’nin kendi bünyesinde başlatmış olduğu kitap fuarı, 2018 yılı da dahil devam etti. 2019 seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Konyaaltı eski Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 2019 yılından itibaren söz konusu fuarın kapsamları genişletilerek Antalya Kitap Fuarı olarak devam edeceğini açıkladı. Antalya’nın merkez Muratpaşa ilçesinde yer alan meşhur Cam Piramit’te 11 Ekim Cuma günü ziyaretçilerine kapısını açacak olan 10. Antalya Kitap Fuarı, 10 gün sürecek. Fuarın teması ise Birlikte Okuyoruz olacak. Sosyal medyada da #BirlikteOkuyoruz etiketiyle paylaşımlar takip edilebilecek. Dolayısıyla artık Konyaaltı Kitap Fuarı yok. Konuyla ilgili Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, şu açıklamalarda bulunmuştu: “Dönemin Emniyet Müdürü, Antalya'nın korsan satışla ilgili Türkiye'nin ilk sırasında yer aldığını söylemişti. Korsan satışın ilk sırada olması, Antalya'da kitap okuyan sayısının çok olduğunu gösterir. Bu düşünceyle 'Okumak lazım' deyip, Konyaaltı Kitap Fuarı'nı başlattık ve şimdi Konyaaltı Kitap Fuarı'nı kaldırdık, 10- 21 Ekim tarihlerinde 10. Antalya Kitap Fuarı'nı düzenliyoruz" Türkiye’nin dört bir yanından yayınevlerinin stant açacağı fuar, ülkenin en büyük 3. Kitap fuarı olacak. Vatandaşların her kitap fuarında olduğu gibi binlerce kitabı uygun fiyatlarla satın alabileceği fuarda ayrıca her gün imza günleri ve söyleşiler de olacak. Peki, Antalya Kitap Fuarı’na katılan yazarlar kim? Bu sorunun cevabı oldukça uzun bir isim listesine tekabül ediyor keza Antalya Kitap Fuarı 2019’a tam 92 yazar katılacak. Fuarın onur konuğu ise Doğan Hızlan. Diğer yazarlar ve fuar etkinliklerine geçmeden önce Doğan Hızlan hakkında bir parantez açalım. Fuarın açılış günü olan 11 Ekim Cuma günü fuar ziyaretçileri ile buluşacak olan Doğan Hızlan’ın bugüne kadar yayımlanmış 30 kitabı bulunuyor. Fuarın ilk gününde bu kitaplarını okuyucuları için imzalayacak olan Hızlan, uzun yıllar sanat sayfalarını yönetmiş bir editör olmakla birlikte çok tecrübeli ve derin bilgilere sahip bir sanat eleştirmeni. Yazma – okuma – inceleme – tartışma alanında Türkiye’nin çok değerli ve özel bir ismi olan 82 yaşındaki Doğan Hızlan, aynı zamanda deneyimli bir gazeteci. Hızlan, 2012 yılında Antalya Atatürk Kültür Parkı içinde kendisi adına açılan kütüphaneye 20.000 kitap bağışlamış. Doğan Hızlan, kendisiyle hem sohbet etmek hem de imza gününe katılmak isteyen başta Antalyalı herkesi 11 Ekim Cuma, fuarın ilk gününde karşılayacak. 10. Antalya Kitap Fuarı’na imza günü ve söyleşileriyle 10 gün boyunca 92 yazar katılıyor. Ataol Behramoğlu, Ayşe Kulin, Banu Avar, Buket Uzuner, Hasan Ali Toptaş, Hulki Cevizoğlu, İbrahim Kaboğlu, Kürşat Başar, Pucca, Şükrü Erbaş, Saygı Öztürk gibi farklı alanlarda üretimler yapan önemli isimler, fuarda okurlarıyla buluşacak. Yazarların hangi gün ve saatte fuarda olacağına şu linkten ulaşabilirsiniz.

 

Antalya Kitap Fuarı Katılımcı Yayınevleri

10. Antalya Kitap Fuarı’na tam 150 yayınevi katılıyor. Buradan fuarın dokümantasyon anlamında büyüklüğünü tahmin edebilirsiniz. En son yapılan fuarda da bu sayın 148’i bulmuştu. Antalya’nın en önemli yapılarından olan Cam Piramit binasında 2 salonda gerçekleştirilecek olan fuarda toplam 62 stant olacak ve yayınevleri kitaplarını bu stantlarda okuyucularla buluştururken yazarlar da yine bu stantlarda kitaplarını imzalayıp sohbetlerini gerçekleştirecekler.

 

Antalya Kitap Fuarı Giriş, Ulaşım ve Cam Piramit Kongre Merkezi

Antalya Kitap Fuarı’na girişin ücretsiz olduğunu baştan belirtelim. Kitap okumak isteyen, kitabını imzalatmak, yazarlarla tanışmak isteyen herkes bu önemli organizasyona davetli. Fuarın yapılacağı Cam Piramit Kongre Merkezi ise Antalyalıların çok iyi bildiği ve büyük etkinliklerden aşina olduğu bir yapı.  Hasan Subaşı Parkı içinde yer alan ve “Sakıp Sabancı Bulvarı No:9 Muratpaşa” adresinde bulunan Cam Piramit Kongre Merkezi’ne toplu taşıma ulaşım çok kolay. Fuarın yapılacağı Cam Piramit Kongre Merkezi hakkında da çeşitli bilgiler sunalım. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim ve kullanım hakkında bulunan Cam Piramit’in diğer adı da Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi. 1997 yılında ilk önce Antalya Kültür Merkezi bünyesinde hizmet vermeye başlayan ve Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan merkez, 3000 metrekare oturuma ve iki katta toplam 6000 m2 kullanım alanına sahiptir. Uzay çatı sistemi ile kaplanan ve dış cephesinin tamamen renkli titanyum mavisi cam olmasından dolayı Cam Piramit olarak bilinen yapının toplam yüksekliği ise 22,76 metredir.  Cam Piramit içinde fuarın yapılacağı ve A – B salonları olarak belirtilen alanlar dışında toplantı ve konferans salonları da bulunmaktadır. Kapalı alanlar dışında ise Kral Yolu olarak isimlendirilen 20.000 m2 alana sahip bir açık sergi alanı da vardır. Bu geniş alan içinde 265 m2’lik 10 adet yarı açık sergi alanı yer alır. Bu yıl yeniden Altın Portakal ismiyle düzenlenmesi beklenen Antalya Film Festivali başta olmak üzere Antalya’nın büyük kültür – sanat etkinlikleriyle kongrelerine ev sahipliği yapan ve yılın her ayında yaşayan bir yapıdır. Antalya Kitap Fuarı’na özel aracınızla geleceksiniz Cam Piramit Kongre Merkezi’nin 500 araçlık bir otoparkı olduğunu da ilave edelim. 

 

Kitaplar ve Kitap Fuarı

Kitap okuma alışkanlığı, okuma alışkanlığından gelen bir durum. Bugün ise internetin gelişimiyle okunacak her türlü materyali sanal ortamda bulabiliyoruz. Ancak okuma alışkanlığını kitaplarla edinmiş olan insanlar, yine de kitabı terk etmiyor. Evet, e-book yani elektronik kitaplar çok yaygın ve gelişmeye de devam ediyor ancak kitap okumak, yalnızca bir okuma faaliyeti değil aynı zamanda başka duyulara da hitap eden bütünlüklü bir faaliyettir. Kitabı elinize aldığınızda oturuşunuzdan genel tavrınıza, sayfaların kokusunu duyduğunuzda hissettiklerinize ve kitabın bir sayfasına işaret koyup ona tekrar geri döndüğünüzde belki üzerine not aldığınızda yaşadığınız şeyleri, elektronik ortamda yaşamanız mümkün değil. Teknolojinin gelişimi ile sunulan kolaylıklara elbette adapte olabilmeli ve biz de kendimizi geliştirmeliyiz ancak kitapların yeri, her zaman ayrı olacaktır. 10. Antalya Kitap Fuarı, 11-20 Ekim 2019 tarihlerinde başta Antalya ve çevre illerde yaşayanlar olmak üzere tüm okuma sevgisi olanları ve kitap sevdalılarını bekliyor. Kaynaklar: Antalya Kitap Fuarı Web Sitesi Sabancı Vakfı

07.07.2021