SEO Nedir? SEO Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnternetin artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmasıyla birlikte firmalar, haber siteleri ve e-ticaret yapan şirketler başta olmak üzere insanlara ulaşmak isteyen hemen her kişi ve kuruluş, internet yolunu seçiyor ya da bu yolu mutlaka göz önüne alıyor. Bu noktada insanlar yayınladıklarının en yüksek sayıda internet kullanıcısına ulaşmasını istiyor. Bunun da en kestirme yolu, arama motorlarında yayınlanan sonuçlarda listelenmek. Ve herkes arama motorlarında ilk sayfada ve hatta mümkünse en üstte yer almak istiyor. Hal böyle olunca dijital dünya ile ilgilenenlerin hayatına bir kavram girdi: SEO. Peki SEO nedir, SEO açılımı ne anlama gelir? SEO uyumlu yazı ya da SEO uyumlu web sitesi nasıl yapılır? Şimdi gelin SEO konusuna, hepimizin anlayacağı dilden daha yakından bakalım.

SEO Nedir?

Herkesin sorduğu SEO nedir? SEO, İngilizce 3 kelimenin baş harflerinden oluşuyor. “Search Engine Optimization” yani “Arama Motoru Uygunlaştırma”. Bu şu anlama geliyor; internette yaptıklarınızı, yazdıklarınızı, yayınladıklarınızı, arama motorlarının anlamasını sağlayacak hale getirme. Peki, nasıl olacak? Böyle bir tanımı ilk kez duyanlar, yayınlarının içeriğini değiştirmek olarak algılayabilirler. Ancak durum tam olarak öyle değil. Öncelikle bunu neden yapmamız gerektiğini hatırlayalım. İnsanlar,  internet sitemizde yayınladığımız bir yazı ile ilgili bir kelimeyi arattığında arama motorunun sonuçlarda bizden bahsetmesini istediğimizden. Örneğin dalış sporu ile ilgili bir yazı yayınladınız ve yazınızda dalış sporunun Türkiye’de en çok yapıldığı yerlerden bahsettiniz. Bu durumda kullanıcılar, “Türkiye’de en çok dalış yapılan yerler” şeklinde bir arama yaparlarsa sizin yazınızı bulmalarını isteyeceksiniz. Bunun için de önce arama motorunun bunu anlaması gerekiyor ki o da kendisinden sonuç bekleyen kullanıcısına sizi göstersin. İşte bu anlatma işlemine SEO deniliyor. SEO uyumlu makale ya da web sitesi de bu anlatma işlemini iyi yapan anlamına geliyor. Tabi bunu yapmak için bazı yeni kavramlar devreye giriyor. Bu kavramlara ve anlamlarına bakalım.

Anahtar Kelime

Çok yaygın kullanılan ve birçok defa da yanlış algılanan bir kavram da anahtar kelime. Anahtar kelime, sabit değil değişkendir. Yani size bağlıdır. Anahtar kelime, sizin yayınınızın içeriğinde yer alan merkez kelime ya da kelime öbeğidir. Ancak SEO uyumlu bir yayında arama motorlarından aldığınız sonuçlara göre bu anahtar kelimenin ek alma ve/veya yazım durumunu netleştirmeniz iyi olur. Yine yukarıdaki örnekten gidecek olursak “Türkiye’de dalış yapılan en iyi yerler” sizin yazınızın merkezini oluşturuyor diyelim. Ancak arama motorları arasında en sık kullanılan adres olan Google’da ilgili bir arama yaparak size sunduğu seçenekleri değerlendirerek anahtar kelimenizi gözden geçirebilirsiniz. Aşağıdaki örneğe bakalım.     Burada “Türkiye’de dalış yapılacak yerler” öbeği öne çıktığı için “Yapılan Yerler” yerine “Yapılacak yerler” şeklinde bir değişikliğe gidebilirsiniz. Bu durum da gösteriyor ki aslında arama motoru size anahtar kelimenizi, kullanıcı davranışına göre veriyor. Siz yayınınızı önce kullanıcı davranışına göre belirlerken ardından bunu bir de arama motoruna anlatmalısınız. Kendi sitenizin işleyişi ve içerik tipine göre site anahtar kelimesi ile yayınınızın içeriğine bağlı içerik anahtar kelimesi şeklinde iki türlü anahtar kelimeden bahsedilebilir. Her iki tür için de birden fazla anahtar kelime kullanabilirsiniz. Peki, arama motoru bunu nasıl anlayacak?

Arama Motorları Nasıl Çalışır? Algoritma Nedir?

Arama motorları, kullanıcı davranışı ile yayınların buluşturulmasını sağlayan algoritmalar kullanılır. Algoritma nedir diye soracak olursanız; kelime anlamı itibariyle algoritma bir problemi çözmek ve sonuca ulaşmak için tasarlanan yol demektir. Ünlü matematikçi El-Harezmi’nin isminden türeyen algoritma, kendisinin Hisab-el Cebir ve El Mukabala kitaplarında ilk olarak geçmiştir. Bilgisayar kod biliminin temelini oluşturan matematik biliminin içinde yer alan algoritma, çoklu işlemler kümesidir. Bu anlamda arama motorları da kendisine sorulan sorulara web üzerinden yaptığı taramalarla bu algoritmalar sayesinde hızlıca cevap verir. Arama motoru şirketleri, algoritmalarını sürekli güncelleyerek gerçek insan davranışına en yakın hale getirme yolunda ilerlemektedir. Günümüzde çokça adını duyduğumuz yapay zeka konusunun temelini de bu çalışmalar oluşturmaktadır. Arama motorları, böcek ya da robot ismi verilen sanal yapılarla web sitelerini sürekli tarayarak sonuçlar depolar. İşte SEO, burada devreye girer. Arama motoru robotlarının yaptığı tarama sonuçlarında doğru şekilde konumlanmak. Ardından kullanıcıların yaptıkları aramalar ile bu depolanan sonuçları en ilgili şekilde buluşturma işlemini sağlarlar. Peki SEO için yayınızı en iyi hale nasıl getirirsiniz? SEO uyumlu makale yazmak ve SEO uyumlu yayın nasıl yapılır?

SEO Uyumlu Makale Nedir?

SEO uyumlu demek aslında sizin anlatmak istediğinize en uygun anahtar kelimelerin doğru ve yeterli miktarda yazıya yerleştiği biçim demektir. Google’ın ilk çıktığı zamanlarda Google da kendisini bu kadar geliştirmiş olmadığından yayıncılar, arama yapılması muhtemel anahtar kelimeleri olabildiğince çok ve anlamsız biçimde doldurup sonuç aldıkları oluyordu. Ancak artık başta Google olmak üzere Yandex, Bing gibi arama motorları, öncelikle içerik kalitesine bakıyor devamında anahtar kelime eşlemelerini yapıyor. Kimi aramalarda da bu tam tersi olabiliyor. Yani arama yapılan anahtar kelimelerle yapılan eşleşmeler arasında en kaliteli içerikleri sıralama şeklinde bir yol izlenebiliyor. Bunun için bazı ipuçları verebiliriz;

  • Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi, makalenizin içinde ek almadan %1,5-2 oranında geçirmeye çalışın.
  • Makaleniz/ yazınız, konusuna göre en az 350-450 kelime uzunluğunda olsun.
  • Yalnızca tek bir anahtar kelime değil, yardımcı anahtar kelimeler de belirleyerek onları da %1 oranında ek almadan kullanmaya çalışın.
  • Yazı içerisinde anahtar kelimenizi ve yardımcı anahtar kelimenizi en az birer defa yazı alt başlıklarında kullanmaya ve ana anahtar kelimenizi de yine ek almadan ana başlıkta kullanmaya çalışın. Tabi bunu yaparken mantıksız cümleler ortaya çıkması iyi bir durum değil. Eğer tutarlı bir cümle çıkamıyorsa ek kullanmanızda bir sakınca yok.
  • Yazınızda sitenizin içindeki bir bağlantı ile yine konunuzla ilgili ve işe yarayan bir başka site bağlantısı vermeniz işe yarayacak, kaliteyi yükseltecektir.
  • Yazılarınızda mutlaka iyi çözünürlüklü görseller kullanın ve bu görsellerin açıklamalarında anahtar kelimeniz en azından görsel alternatif metin bölümünde olsun.

 

SEO ile İlgili Kavramlar

SEO nedir sorusuna genel hatlarıyla yanıt vermeye çalıştık. SEO uyumlu makale ve SEO uyumlu web sitesi konusunda elbette çok daha detaylı ve fazla bilgiler mevcut. Hatta bununla ilgili profesyonel kurslar ile danışmanlık firmaları da bulunuyor. Ancak biz bu yazının kapsamında SEO ile ilgili sık kullanılan bazı kavramların açıklamalarını vererek noktalayalım. Bu konuda kendinizi geliştirmek ise size kalmış. Meta Açıklaması: İçeriğinizin arama motorunda listelendiğinde adres ve başlığının altında yer alan açıklama kısmıdır. Bu kısmı siz anahtar kelimenize göre kendiniz belirleyebilirsiniz ve aramalarda önemlidir. Öne Çıkan Görsel: İçeriğinizde başlık ve ana sayfada görüntülemede gösterilen görseldir. Alt Metin: Görselinizin adına alternatif olarak yazacağınız görsel açıklamasıdır. Anahtar kelimelerinize burada yer vermeniz işinize yarayacaktır. Etiket: Yazının nelerle ilgili olduğundan ve içerikte geçen kelime/ kelime öbeklerini gösteren listedir. İçeriğinizde sık geçen kelimeler ile ilgili kelimeleri buraya eklemenizde yarar var. Ancak çok fazla etiket koymak da arama motoru tarafından içeriğinizin ciddiyetsiz olarak değerlendirilmesine yol açabilir.

07.07.2021