Side Yine Müziğe Doyacak! Side Dünya Müzikleri Festivali 2018

Ve 2018 Yaz mevsiminin de sonuna geldik. 2018 yazında da yine Antalya ve ilçelerinde birçok önemli festival düzenlendi. Bu festivallerde de her zaman olduğu gibi hem Antalyalılar hem de yerli ve yabancı turistler, etkinlik ve konserlerle hoş zamanlar geçirdi. Antalya festivaller takvimi, yazın esintilerini taşıyan Eylül ayında da devam ediyor. Bunlardan en önemlilerinden biri de Manavgat Side’de yapılacak olan Side Dünya Müzikleri ve Kültür Festivali. Manavgat Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen 3 festivalden sonuncusu olan festivalle, Side müziğe doyacak diyebiliriz. Şimdi buyrun festivalin detaylarına göz gezdirelim. Side Dünya Müzikleri Festivali 2018 ne zaman ve festival kapsamında neler var, birlikte bakalım.

Side Dünya Müzikleri Festivali 2018 Ne Zaman?

Manavgat Belediyesi, Temmuz ayında, 3 ayda 3 festival şeklinde yaz organizasyonlarını duyurmuştu. Önce Motosiklet, ardından da Manavgat Barış Suyu Festivali organizasyonlarını geride bırakan ilçe, şimdi de Side Dünya Müzikleri Festivali heyecanına hazırlanıyor. Bu yıl 17.si düzenlenecek olan Side Dünya Müzikleri Kültür ve Sanat Festivali, 15-23 Eylül tarihlerinde sanatseverler ve tüm Manavgat halkı başta olmak üzere Antalya ile buluşacak. 3 festivali, bir bütün olarak ele alan belediye, tüm festivallerde çocuk istismarına dikkat çekmek için “Çocuğuma Dokunma” sloganını öne çıkartıyor. Her festivalde olduğu gibi 17. Side Dünya Müzikleri Festivalinde de bu slogan bağlamında etkinlikler ile mesajlara yer verilecek. Antalya’nın tarihi eserleri ile göz bebeği beldelerinden olan Side’de tamamen dünya müzikleri odaklı bir festivalle seçkin bir organizasyonu, 17 yıldır sürdüren Manavgat Belediyesi, bu yıl da yine iddialı. Festivalde yapılacak etkinlikler ile sahne alacak sanatçıların detaylarına gelelim.

17. Side Dünya Müzikleri ve Kültür Festivali Etkinlikleri

Festivalin tam 9 gün sürecek olması, Side’de Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in yaptığı “Antik Side Kentsel Tasarım Projesi” çalışması ile birlikte düşünüldüğünde Side ekonomisi ve yerlisi için oldukça büyük bir önem taşıyor. Belediyenin Side’ye verdiği önem ile binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan bir antik kültürün yeniden öne çıkarılması açısından dikkat çekici. Festivalin etkinliklerinin tasarımı da bu durum göz önüne alınarak biçimlendirilmiş durumda. Bir müzik festivali olarak, müziğin her tonunun 9 gün boyunca festivalin kapsama alanını genişletmesi hedefleniyor. Bu etkinliklerden ilk dikkat çekenleri ise Gün Batımı konsepti ile yapılacak sohbetler ve konserler olacak. Festivalin merkez üssü, Side Antik Kent denilebilir. Ayrıca Girit Kültür Evi ile Side Kültür Evi de diğer önemli noktalar olarak organizasyonda yer alacak. Gün Batımı konserleri ve Gün Batımı sohbetleri etkinliklerinin yanında Girit Kültür Evi buluşmaları da programda yer alacak. 

Girit Kültür Evi Buluşmaları

2016 Yılında hizmete açılan Girit Kültür Evi, Side’de yüz yılı aşkın bir süredir yaşayan ve Antalya’nın bugünkü kültüründe önemli bir paya sahip olan Giritlilerin öz kültürlerini tanıtan bir müze olma özelliğine sahip. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in büyük önem verdiği Girit Kültür Evi, 17. Side Dünya Müzikleri Festivali kapsamında aktif olarak yerini alacak. Festivalde, 17-18-19 Eylül tarihlerinde yapılacak Girit Kültür Evi buluşmalarında Girit kültürü tanıtımı bağlamında Girit mutfağı, el işçilikleri ve toplumsal yaşantı özellikleri, turistler ve Manavgat halkı ile buluşturulacak. 

Gün Batımı Sohbetleri – Side Kültür Evi

Etkinliklerin bir diğer önemli ayağı ise Gün Batımı Sohbetleri olacak. Gün Batımı sohbetlerinin adresi ise Side Kültür Evi. Festival kapsamında saat 19:30’da başlayacak olan Gün Batımı Sohbetleri ise farklı alanlarda dikkat çekici isimlerle yapılacak keyifli saatleri hedefliyor. 4 gün olarak planlanan sohbetlerin ilki, komedyen ve sunucu Ceyhun Yılmaz ile 16 Eylül’de yapılacak. “Şiirden Kahkahaya” başlıklı bir konseptin belirlendiği buluşmada Ceyhun Yılmaz, yıllarca sahne, radyo ve televizyon serüvenindeki üretim ve faaliyetleri çerçevesinde festival konukları ile söyleşecek. Ceyhun Yılmaz, tek kişilik komedi, radyo programcılığı, şiir programları ile televizyon programları sunuculuğu konusunda oldukça deneyimli bir kişi. Bu alanlara özellikle merakı olanların kaçırmaması gereken bir buluşma. 2 gün sonra 18 Eylül’de ise müzisyen Doğan Duru ile söyleşi var. Redd grubunun solisti ve bas gitaristi olan Doğan Duru ile yapılacak söyleşinin başlığı ise “Müzik Sohbetleri” olacak. 22 Eylül Cumartesi günü ise ekranlardan yakından tanıdığımız gazeteci Nevşin Mengü, “Hedefler ve Yöntemler” başlıklı bir buluşmayla festivalde yerini alacak. Uluslararası deneyimi olan ve uzun süre ana haber sunuculuğu yapan farklı bir gazeteci olan Mengü ile yapılacak keyifli bir sohbet Sidelileri bekliyor. Sohbet buluşmalarının sonuncusu ise festivalin son günü olan 23 Eylül Pazar günü Psikiyatrist Dr. Gülcan Özer ile olacak. Modern dünyanın ortaya çıkardığı bireyin yine modern toplum içinde kendisini keşfetme arayışına ön açacak olan “Herkes Kendi Hayatının Kahramanı” isimli söyleşi ile festivalin Gün Batımı Sohbetleri etkinliği son bulacak.  

17. Side Dünya Müzikleri ve Kültür Festivali Konserleri

Festival programında yer alan konserlerin başlıkları Gün Batımı Konserleri ve Büyük Konserler. Side Antik Kenti’ne kurulacak konser alanında saat 18:00’de Gün Batımı konseleri, 21.30’da ise büyük konserler başlayacak.  Her biri farklı tarzlarda müzik ziyafeti vaat eden 5 konser ile bir de dans gösterisi, festivalin konuklarını bekliyor. Festivalin açılış günü olan 15 Eylül Cumartesi günü sahneye Yasmin Levy çıkıyor. Türkçe popunda öne çıkan şarkıları İspanyolcaya uyarlayarak yeniden söyleyen Levy, kendi alanında kendisine önemli bir kitle yarattı. 15 Eylül’deki Yasmin Levy açılış konserinin ardından 16 Eylül Pazar günü, sahne bu kez Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın olacak. Klasik müzik başta olmak üzere birçok farklı tarzda eserlerin sunulacağı konseri festivalin dikkat çeken organizasyonlarından.  1 günlük aradan sonra ise 5 oktav sesi ile Dünya çapında bir özelliğe sahip olan Cem Adrian, sahneye çıkacak. Farklı tarzlarda şarkıları, özgün yorumu ile birleştiren Cem Adrian, Sidelilerin kulaklarının pasını silmeye geliyor.    17. Side Dünya Müzikleri Festivali konserleri, 20 Eylül tarihinde Uğur Güneş ve 21 Eylül’de Nelly White Band ile devam edecek. 22 Eylül Cumartesi günü, ülkemizin ünlü tenoru Hakan Aysev, bir solo performans ile yerini alırken festivalin kapanışını uzun yıllardır dans denilince akla ilk gelen grup olan Anadolu Ateşi yapacak. Klasik müzikten özel seslere, cazdan özel adaptasyonlara ve muhteşem bir dans gösterisine ev sahipliği yapacak olan 2018 Side Dünya Müzikleri ve Kültür Festivali konserleri ile etkinlikleri, oldukça iddialı bir programla Side’de 15 Eylül’de başlıyor. Herkese iyi seyirler ve iyi festivaller. www.delphinhotel.com

02.07.2021