Antalya’nın Spor Kulüpleri ve Antalya Sporunda Son Durum

Antalya kenti, son dönemde ülkemizin turizm başkenti özelliğinin yanında en büyük 5 şehirden biri olarak kent kimliği içinde gereken tüm alanlarda da kendisini geliştirdi. Yalnızca merkez ilçeleri değil tüm ilçelerinde ülke ortalamasının üzerinde gelişmişlik taşıyan Antalya, kent kimliği unsurları içinde yer alan sporda da önemli farklar yarattı. Spor dallarından en çok futbol olmak üzere spora yaklaşımı daha çok izleyici ve taraftar yönünde ağır basan ülkemizde spor yapmaya ilgi de git gide artıyor. Şimdi gelin Antalya’nın profesyonel spor kulüpleri ve branşlarına bakarken bir yandan da Antalya’da halkın sporla olan mesaisini inceleyelim.

Antalya’da Futbol

Antalya’da futbol denilince akla hiç kuşkusuz şehrin en eski ve öne çıkan takımı, Antalyaspor geliyor. Daha önce bu sayfalarda Antalyaspor’un tarihi ve Antalyaspor incelemesi hakkında bir yazı yayınlamıştık. Yazıya şuradan ulaşabilirsiniz. 2018-19 sezonu başlangıcında otoritelerce her iki takım için de umutsuz bir bakış hakimdi. Galatasaray’ın ve milli takımın efsane kaptanı Bülent Korkmaz’ın teknik direktörlüğünde sezona başlayan Antalyaspor, ligin ilk yarısında adeta fırtına gibi esti ve ilk yarıyı 27 puanla 6. Sırada tamamladı. İkinci yarıda bir düşüş yaşasa da halen 35 puanla 6. Sıradaki yerini koruyan Antalyaspor, sezon öncesi beklentileri daha düşük olan taraftarının yüzünü güldürüyor. Teknik direktör değişimlerinin sezon içinde sıkça yaşandığı Süper Lig’de başladığı teknik direktörle yoluna devam eden 7 takımdan birisi de Antalyaspor. Bugün halen Spor Toto Süper Lig’de mücadele eden Antalyaspor’a ilave olarak bir başka Antalya takımı da şehrin en büyük ilçesi olan Alanya’nın takımı Aytemiz Alanyaspor. Süper Lig’de üst üte 3. Sezonuna giren ve buraya iyice ısınan Alanyaspor, Mesut Bakkal ile iyi başladığı ancak sonrasında alınan kötü sonuçlarla sıkıntıya düştüğü süreçte tecrübeli hoca ile yollarını ayırarak Türkiye futbol tarihinin gelmiş – geçmiş en yetenekli futbolcularından olan ve bu yeteneğini artık teknik direktörlük alanında geliştirme yolundaki Sergen Yalçın ile yoluna devam ediyor. Yalçın’ın gelişi ile gerek oyun gerekse de sonuç alma konusunda sıçrama yaşayan Alanya temsilcisi, şu anda 34 puanla 11. Sırada yer alıyor ve üst üste 4. Süper Lig sezonuna hazırlanıyor. Bu hafta Spor Toto Süper Lig’de oynanan maçta ise Antalyalılar için adeta bir futbol bayramı vardı. Bu iki değerli takım; Antalyaspor ile Alanyaspor, ligin 26. Haftasında karşı karşıya geldiler. Antalyaspor’un 3-0 kazandığı maçın skorundan çok Antalya futbolunda lokomotif olan iki takımın iddialı ve iyi durumda olmasının Antalya futbolu açısından değeri öne çıktı.

Antalyaspor ve Alanyaspor, Süper Lig’de mücadele ederken Antalya’nın diğer profesyonel liglerde yer alan iki takımı daha var. Bunlar Kemer ilçesinin takımı Kemerspor 2003 ve Serik ilçesinin takımı Serik Belediyespor. Şu anda 3. Lig’de mücadele eden bu iki takımdan Kemerspor 2003, ligde kalma mücadelesi verirken 3. Grup’ta yer alan Serik Belediyespor ise zirve potasında üst lige yükselme yolunda play – off mücadelesinde bulunuyor. Elbette, profesyonel kulüpler ve onların takımlarının üst liglerde yer alması önemli ancak hem bu kulüplerin A takımları, hem de ulusal düzeyde kalitenin artması için altyapı da çok önemli. Bu anlamda şehrin şu anki lokomotif kulüpleri Antalyaspor ve Alanyaspor’a bakıldığında her iki kulübün de alt yapı yatırımlarının olduğu görülüyor. Antalyaspor, bu konu için kapsamlı bir futbol okulu yapılanmasına sahip. Antalya merkez ve çevre ilçelerinde açılan futbol okulları dışında Uşak, Diyarbakır, Batman, Mardin, Fethiye gibi merkezlerde de Antalyaspor futbol okulları yer alıyor. Antalyaspor kulübü, bu konuya bir politika olarak bakıyor ve Gençlik Geliştirme teknik kadrosu, profesyonel olarak süreci yönetiyor. Alanyaspor da 11 yaş altından 21 yaş altına kadar tüm takımlara sahip ve tüm bu alt yapı sürecinin beslendiği bir futbol okuluna sahip. Öncelikle her iki kulübün tesisleri ve altyapı organizasyonları, devamında Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün organizasyonları ile futbolda Antalya’nın önü açık.

Antalya’da Basketbol

Antalya’nın yakın zamana kadar Basketbol Süper Ligi’nde oynayan bir profesyonel takımı vardı: Muratpaşa Belediyespor. Ardından bir başka Antalya basketbol kulübü sahne aldı: Kepez Belediyesi. Ancak Kepez Belediyesi de basketbolda pek çok kulübün düştüğü maddi sorunlar nedeniyle aşağılara doğru gitti ve şu anda Türkiye Erkekler Basketbol 2. Ligi 2. Grupta kümede kalma mücadelesi veriyor. Elbette bu durumun nedeni Antalya’ya ait bir eksiklik değil hem Türkiye hem de dünyada futbol dışındaki branşlarda güçlü sponsor desteği olmadan kulüpler ayakta duramaz hale geldi. Antalya’nın kadın basketbolundaki temsilcisi Akdeniz Üniversitesi ise en üst lig olan Süper Lig’in altındaki 1. Lig’de play-off potasında yer alıyor. Yani, Akdeniz Üniversitesi Kadın basketbol takımını, önümüzdeki sezon ya da yakın zamanda Süper Lig’de izleyebiliriz. 

Antalya’da Amatör Spor Branşları

Tabi ki, spor yalnızca futbol ve basketboldan ibaret değil. Bugün dünya çapında olimpiyatların kapsamına giren onlarca spor branşı bulunuyor. Futbol dışında yer alan tüm spor dallarına ise amatör branşlar ismi veriliyor. Biz de futbola ilave olarak basketbola da özel bir yer ayırdıktan sonra Antalya’nın amatör spor branşlarında durumuna bir göz gezdirelim. Antalyaspor kulübün futbol dışında faaliyet gösterdiği; Hentbol, Masa Tenisi, Yüzme, Sutopu, Bisiklet, Triatlon, Korumalı Futbol, Voleybol, Cimnastik ve Judo branşları bulunuyor. Ülkemizde uluslar arası arenada kazanılan başarılar yönden en başarılı olduğumuz dal olan kadın voleybolunda Antalyaspor da şu adan 2. Lig’e yükselme mücadelesi veriyor. Voleybol dışında ülkemizde çok gelişkin olmayan korumalı futbol, triatlon gibi dallarda da yer almasının değeri büyük. Alanyaspor Kulübü’nün de ana branşı futbol ama amatör branşlarda da faaliyet gösteriyor. Atletizm, karate, badminton, bisiklet ve eskrim dallarında şubesi bulunan Alanyaspor, özellikle uluslararası alanda ülkemizin geride kaldığı branşları açarak yalnızca Antalya sporuna değil, Türkiye’nin geleceğine de önemli bir katkı sunuyor. 

Antalya Halkının Spora İlgisi

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Antalya halkının spora olan ilgisini artırmak ve/ veya bu ilgi ve beklentinin verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla “Koşabiliyorken Koş” etkinliği çerçevesinde 18 Yaş Üstü Yetişkin Guruplar İçin Çalışma Programı oluşturmuş durumda. Son yapılan rekreasyon ve sahil düzenlemeleri de şehir merkezinde Akdeniz ikliminin de sonbahar ve kış aylarındaki elverişliliği de hesaba katıldığında herkes için spor anlamında Antalya, adeta bir cennet niteliği taşıyor. Yeni düzenlemeler ve rehabilitasyonu ile yine şehrin merkezinden geçerek denize dökülen Boğaçayı’nda da ilk kez kano yarışları düzenlendi.

 Enfes doğası, benzersiz iklimi ile özel olan Antalya, hem şehirde yaşayanların sağlıklı yaşantısı ve spora olan ilgisi hem de profesyonel ve amatör branşlardaki kulüplerinin ilerleyişi ile turizm, kültür, sanat ve tarih kenti olmanın yanında bir spor kenti de aynı zamanda.

14.06.2021