Zamanın En İyi Beş Usta Üflemeli Sanatçısı “Anadolu Nefesli Beşlisi”

Anadolu Nefesli Beşlisi” zamanın en iyi beş birbirinden değerli sanatçısından oluşan bir nefesli sazlar gurubudur. Onlar, sizlerin bildiği sıradan bir grup değil yalnız. Her birinin sanatlarında ayrı ayrı profesyonel olmanın dışında, grubu özel kılan pek çok meziyetleri olan, şimdiye kadar örneğine rastlamadığınız bir gurur kaynağıyla naçizane olarak tanıştırmak istiyorum sizleri “Naçizane” diyorum, çünkü onları ben bu sayfalara yazana kadar grup olarak çıktıkları onlarca sahne, proje ve konserlerle kendilerini zaten ciddi anlamda önemli bir kesime tanıtmışlar. Hatta ben kendilerini tanımakta geç bile kaldığımı söyleyebilirim.

Grubun sanatçı kimlikleri ve performansları tartışılmaz zaten, fakat burada sizlere “Bir grupta neler olmalı? Bir grup nasıl olmalı? Kendilerini nasıl ifade edebilmeliler? İyi bir grup olmak için bireysel olarak sorumluluklar ve grup sorumlulukları nelerdir?” gibi ya da pek çok soruya yanıtlar bulacağınız örnek bir gruptan bahsediyorum sizlere. “Hatta bir grup nasıl olunur/olunmalıdır?” gibi soruları grubu tanıdıkça siz öğreniyorsunuz onlardan ve bu bakımdan da ülkemiz için önce grubun her türlü karakteristik özelliğini, çalışma disiplinini, iş paylaşımını, birbirleriyle olan güveni, iletişimi, saygıyı, sevgiyi ve paylaşımı iyi anlamanız, gözlemlemeniz ve tahlil etmeniz gerekiyor. Zaten bunlara aldığınız cevaplar sizleri şaşkınlık derecesinde doyurdukça, sahnedeki performanslarının mükemmelliğine de şaşırmıyorsunuz; işte o zaman diyorsunuz ki; “zaten böylesine genç, dinamik, yaratıcı, zeki ve disiplinli sanatçılardan ancak böylesi bir kalite ortaya çıkardı!..

Onlar sadece Türkiye’de nefesli sazlar alanında iyi bir grup olmanın da ötesinde bizleri dünyaya tanıtacak güçlü temsil yeteneğine sahip olmakla birlikte, alanlarında farklı projeler üreten ve bunun için heyecanlı, enerjik oldukları kadar yaratıcı, farklı ve inanılmaz özgün bir yapıya sahip sanatçı kimlikleriyle ön plana çıkıyorlar.

“Ülkemizde çok değerli sanatçılarımız yetişiyor, fakat ne yazık ki bu sanatçılarımızı yeterince sahnelerde göremediğimiz gibi yurtdışında da tanıtamıyoruz? Sanatlarında ve işlerinde böylesine profesyonelliği yakalamış sanatçılarımızı ülkemizde özellikle gençlere tanıtmak için hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. “Anadolu Nefesli Beşlisi” her bakımdan örnek bir grup; ve fakat böyle bir grubu dahi gençlerimizin tanımasında zorlanıyoruz.

Bana göre bir sanatçı, bir grup memleketinin her ilinde sahneye çıkamamışsa orada çok büyük bir eksiklik var demektir! Belli şehirlerde sadece belli seyircisi olan sahnelerde sahneye çıkmanın da ötesinde, ülkemizin yetişmiş her sanatçısını, Türkiye’nin en geri kalmış, sanattan nasibini alamamış yerlerde dahi konser vermesini sağlamalı, sanatı memleketin her yerinde zeminini sağlamlaştırmalıyız. Gördüğüm kadarıyla “Anadolu Nefesli Beşlisi” grup olarak bu konuda en küçük fırsatı dahi öyle büyük özverilerle değerlendiriyor ki, onları takdir etmemek mümkün değil...

Bugünlerde sizlere vereceğim en güzel haberlerden bir tanesi de Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin 20 Ekim 2020’de saat 20.00’da Haşim İşcan Kültür Merkezinde “Anadolu Nefesli Beşlisi” için düzenlediği konserdir. Grup daha önce hazırladığı 'Del Mundo' adlı projesini müzik severlerle buluşturmuştu. Projede yer alan repertuvar en sevilen üflemeli beşli eserlerden oluşuyor ve bu proje müzik severleri adeta bir dünya turuna çıkartıyor. Macaristan sokaklarından, Arjantin sahillerine, Fransa'nın özel tınılarından, Anadolu'nun dört bir köşesine işlemiş ezgilerine ve balkan müziğinin kendine ait müziklerinden oluşturulmuş repertuvar, dinleyicilerini dünya müziği ile buluşturuyor. Antalyalı müzikseverler işte böyle bir konserle yine dolu dolu özel bir konsere şahit oldu ve Antalyalılar “Anadolu Nefesli Beşlisi” adına o kadar aşikârlar ki, korona virüsünün hepimizi bir yıla yakındır evlerimize mahkûm edip 24 saat kontrollü yaşattığı şu günlerde, konser adeta izlemeye fırsat bulanlar için büyük bir şans, keyif ve terapi oldu diyebilirim. “Anadolu Nefesli Beşlisi” grubunu tanıyanlar, zaten grup üyelerinin isimlerini ezbere biliyorlar.

Grubu daha yakından tanımak isteyenler içinse onlara grubun web sitesini inlemelerini tavsiye ederim. Zaten grubun sitesine girdiğinizde sizi yine konsere gitmiş havasında birbirinden güzel kendi seslendirdikleri müzikler karşılayacak. Sitenin tasarımı ve sunumu ise bizlere adeta bir sanatçının, grubun web sitesi nasıl olmalı sorusuna cevap bulduracak seçkinlikte. Hem Türkçe hem de İngilizce hazırlanmış böylesi örnek bir siteyi ayakta alkışlıyorum, fakat dahası var; grup her türlü video çekimi, montaj ve web site tararım ve yönetimini de kendisi yapıyor. Kim kendinin böyle bir grubu olsun istemez ki? (bkz. https://www.anadolunefeslibeslisi.com/) Küçük bir not: web siteleri )

Zamanların en iyi üflemeli ve usta sanatçısından oluşan “Anadolu Nefesli Beşlisi”ne buradan teşekkür etmek istiyorum; Sevgili Cem Önertürk (Bilkent Üniversitesi Flüt Sanat Dalı öğretim görevlisinde Doçent), Sevgili Ufuk Soygürbüz (Antalya Devlet Opera ve Balesi obua sanatçısı), Sevgili Kıvanç Fındıklı (Samsun Devlet Opera ve Balesi klarinet sanatçısı), Sevgili Ozan Evruk (Bilkent Senfoni Orkestrası fagot sanatçısı. Sevgili Hüseyin Uçar Samsun Devlet Opera ve Balesi korno sanatçısı. Sizler bu ülke için, sanat için, paylaşım için sahip olduğunuz nezaketle ve her bakımdan ortaya koyduğunuz kaliteyle fark yaratıyorsunuz. Ben şunu çok iyi biliyorum ki, bir gün tüm dünya sizleri ve projelerinizi konuşacak… Yolunuz hep açık olsun!..

Silvan Güneş

Biyografi Yazarı

Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar

https://www.youtube.com/watch?v=Aq15y8JExE0
https://www.anadolunefeslibeslisi.com/anasayfa
14.06.2021