Antalya’da Kültür ve Sanat Hayatı

Antalya, turizmdeki geniş imkanları ile ülkenin zirvesinde yer alırken aynı zamanda 4 mevsim yaşayan bir kent. Şehrin merkezinde kültürel ve sanatsal üretimlere ortak olmak isteyen insanlara çok farklı seçenekler de sunuluyor. Biz de sürekli gelişen ve değişen Antalya’nın kültür ve sanat hayatına biraz daha yakından bakalım istedik. İşte Antalya kültür sanat hayatı.

 

Antalya Devlet Tiyatrosu

Kadı oyunuyla seyircisiyle buluşan Antalya Devlet Tiyatrosu 1993 yılında sahne düzenine geçti. Bu tarihten itibaren çatısı altında Murathan Mungan’ın Mahmud ile Yezida - Taziye - Geyikler Lanetler üçlemesinden Shakespeare’in Hamlet’inin deneysel  bir yorumuna,  Efraim Kişon’un Karımla Evleniyorum oyunundan Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar’ına , Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani’sinden  çizgi roman Abdülcambaz serüvenlerine kadar Türk ve Dünya tiyatrosundan ve dahi edebiyatından birçok büyük ismin romanlarının/metinlerinin sahnede vücut bulması, 2004 yılında Özel İdare Binası’ndaki kolonların patlaması sonucu sahnenin boşaltılmasına kadar devam etti. Sonra ki süreçte 2006’da Haşim İşcan Kültür Merkezi açıldı. Bu merkezin salonlarından bir tanesi de Antalya Devlet Tiyatrosu’na ayrıldı ve Devlet tiyatrosu tiyatro adına kaliteli işler yapma düsturundan hareketle boş durmadı.  Tabi tüm bunlar olurken çocuk izleyiciler de asla unutulmadı ve onlar için Mavi Masal ile Gozort, Şarkıcı, Alacalı Şemsiye, Kül Kedisi gibi oyunlar sahnelendi. Bu yıl içinse Godot’yu Beklerken, Dördüncü Ay, Riviera, Deli Dumrul gibi oyunlar sahnelendi ve sahnelenmeye devam etmekte.  Ve Antalya Devlet Tiyatrosu tiyatro severleri Haşim İşcan Kültür Merkezi’ndeki sahnesine bekliyor.

 

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası

1995 yılında “Antalya Oda Orkestrası” olarak kurulan, 1997 yılında ise Devlet Senfoni Orkestrası adını alan Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya’nın kültür-sanat yaşamında önemli yeri olan bir sanat oluşumudur. Bugüne kadar Gürer Aykal, Hikmet Şimşek, Cem Mansur gibi çok önemli orkestra şefleriyle konserler vermiş.  Gülsin Onay, Fazıl Say, İdil Biret, Sun Kan gibi ülkemizin birbirinden değerli sanatçıları ve Martin Kofler, Sarah Brightman, Jose Careras gibi birçok dünyaca ünlü ismi, seyircisiyle buluşturmuştur. 2018-2019 konser sezonuna Müzik Direktörü ve Orkestra Şefi Oğuzhan Kavruk’un yönetiminde devam eden Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, geçtiğimiz günlerde 10 Kasım’a ithafen 8 Kasım tarihinde Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde Atatürk’ü Anma Konseri düzenlemiş ve 22 ve 29 Kasım tarihlerinde ise izleyicisini İdil Biret ve Kerem Görsev’le buluşturmayı programına almıştır. 

 

Antalya Devlet Opera ve Balesi

Kurulduğu 1999 yılından bugüne Antalya’nın kültür ve sanat hayatında çok önemli başarılara imza atmış ve her geçen yıl Antalyalıların opera ve bale sanatına olan ilgisini yükselten programları gerçekleştiren Antalya Devlet Opera ve Balesi, 2018-2019 sezonunda 20. yılını da kutluyor. Etkinliklerini Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde düzenleyen Opera ve Bale, “IV. Murat”,  “Madam Butterfly”, “Çardaş Prensesi” gibi operalar ile “Şehrazat” balesini sahneye koyarken, çocuklar için “Sihirli Dünya” ve “Şekeronya” gösterilerini de programına aldı. Ekim ayının 26.sında “Cumhuriyet Bayramı” ve Kasım ayının 9.unda “Sensin Atatürk” konserlerine de imzasını attı.

 

Antalya Konferans ve Sergiler

1-15 Kasım 2019 tarihlerinde sanatçı İbrahim Ünay’ın resim sergisine ev sahipliği yapan Antalya Müze Müdürlüğü Sergi Salonu,  16-30 Kasım 2019 tarihinde Erkan Balcı’nın  seramik sergisini ağırlıyor.

 

Antalya Müze Müdürlüğü Konferans Salonu

Konferans salonunda 8 Kasım’da, Akdeniz Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Erdal Taşbaş, “Osmanlı Döneminde Muhacir Göçleriyle Oluşan Tahribat: Side Örneği” sergisinde sanatseverlerle buluştu.

 

Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergi Salonu

4-15 Kasım 2019 tarihinde Döşemealtı Halk Eğitim Merkezi’nden Yasemin Zaim’in Batik Boyama sergisini gerçekleştirirken,  18-29 Kasım tarihleri arasında da yine Döşemealtı Halk Eğitim Merkezi’nden İlkay Aydil imzalı Ahşap Yakma sergisi düzenliyor.

 

Antalya Sinemaları

Vizyondakiler

Agora Antalya, Aksin Megapol, Aksin Erasta, Belediye Kumluca, Cinema Pink (Shemall), Cine Masal, Cinemaximum Manavgat, Cinetech (Mall Of Antalya), Cinemaximum (Migros Antalya), Kültür Merkezi Finike, Kültür Merkezi Manavgat, Örnek Damlataş gibi Antalya’nın birçok köşesinde yer alan birbirinden konforlu ve kaliteli sinema salonlarında; 7. Koğuştaki Mucize, Recep İvedik 6, Asfaltın Kralları, Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi, Kral Şakir 'Korsanlar Diyarı', Ve Sonra Dans Ettik, Ayı Kardeşler: Zamanda Yolculuk, Joker, Bulmaca Kulesi: Dev Kuşun Gizemi, Karlar Ülkesi, Söz Vermiştin, Bir Kadın Zaferi, Cinayet Süsü gibi Türkiye ve dünya sinemasının bol gişeli, festivallerden ödüller kazanmış filmleri sinema tutkunlarıyla buluşuyor.

 

ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı - AKS

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2015’de kurulan ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı, Antalya’nın sosyokültürel gelişimine katkı sağlamak amacıyla burs fonu oluşturarak, öğrencilerin, çocukların ve gençlerin kültür-sanat alanındaki yaratıcılığını ortaya çıkarma misyonu üstlenmiş.  Dayanışma ve yardımlaşma anlayışıyla kurulan Vakıf bünyesinde, ilk olarak Antalya Kültür Sanat’ı hayata geçirdi. Birçok ulusal ve uluslar arası etkinliklere ev sahipliği yapan Antalya Kültür Sanat bu yıl da hem çocuklara hem yetişkinliklere yönelik aktiviteleriyle öne çıkıyor. Modern Zamanlar Dergisi işbirliğiyle düzenlenen sinema akşamları Blade Runner, Otomatik Portakal, Children Of Men gibi sinema klasikleri ile devam ederken, çocuklar için atölyeler ile Koyu Yeşil programı kapsamında 23 Kasım’da Öğretmenler Günü’ne özel bir doğa gezisi düzenliyor. Antalya Kültür Sanat Aralık ayına kadar Tayfun Erdoğmuş, Elvan Alpay ve Melek Mazıcı’nın eserlerinin sergilendiği bir sergiye de ev sahipliği yapıyor. 

 

Muratpaşa Belediyesi Kültür Merkezleri Etkinlikleri

Türkan Şoray Kültür Merkezi, Aydın Kanza Kültür Merkezi, Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi, Değirmenönü Kültür Merkezi, Şirinyalı Sanat Atölyesi, Perge Sanat Atölyesi, Meltem Cep Sahne, Kırcami Komşu Evi gibi birbirinden değerli kültür, sanat ve eğitim etkinliklerinin gerçekleştirildiği mekanlar inşa eden Muratpaşa Belediyesi bu sezon da dolu dolu bir programla Antalyalılar’ın yüzünü güldürüyor. Bu yıl Zuhal Olcay konseriyle sezonu açan Türkan Şoray Kültür Merkezi, 4.sü düzenlenen Edebiyat Günleri’ni geride bırakırken, 21-23 Kasım tarihleri arasında Ahmet Kanneci'nin sanat yönetmenliğini üstlendiği 8. Uluslararası Antalya Gitar Festivali’ni sanatseverlerle buluşturuyor.  Muratpaşa Belediyesi Eylül ayında barış, dostluk ve kardeşlik festivali olan Yöreler Renkler Festivali’ni şef Furkan Üstündağ yönetimindeki Muratpaşa Belediyesi Gençlik Orkestrası’nın “Anadolu’dan Genç Ezgiler” konseriyle sonlandırdı.  Ekim ayında düzenlenen 4’üncü Kaleiçi Old Town Festivali’nde ise Kaleiçi’nin sokaklarında, tarihi konaklarında resimden fotoğrafa, birbirinden farklı ve deneysel sanat çalışmaları yer aldı. 

 

AKM Antalya

Yine Muratpaşa’da bulunan Antalya Kültür Merkezi’nde bu sezon; Eugene Ionesco’nun "Kral Ölüyor" adlı komedisi yeni bir yorumla "Kral" adıyla sahneleniyor, ünlü oyuncu Uğur Yücel’in “Azınlıkta Kaldık” adlı tek kişilik gösterisi de AKM programında bununla birlikte oyuncu, yönetmen Engin Alkan’ın uyarlaması ve yönetimiyle sahnelenen Sabahattin Ali eseri Kürk Mantolu Madonna, konservatuvardan iki sınıf arkadaşının sahnedeki müzikal atışmasına tanıklık edeceğiniz Two Tenors, İngiliz yazar George Orwell'in kült eseri 1984 romanından uyarlanan 1984 Büyük Gözaltı, Can Yılmaz ve Zafer Algöz’ün birlikte sahneyi paylaştıkları Burda Olan Burda Kalır,  Tiyatro Bal Porsuğu tarafından sahnelenen “Bülent BEYİN Hikayesi”, beş kadının hikayesinin anlatıldığı Harem Kabare,  Semaver Kumpanya’nın Fransız komedya yazarı Moliere’in ünlü eseri Cimri’den uyarladığı Cimri oyunları seyircisiyle buluşuyor.

 

251 Soul 

Antalya’da caz, blues ve soul denildiğinde alternatifsiz, herkesin aklında tek adres olma iddiasındaki 251 Soul’da yaklaşan etkinliklerde; The Rare Grooves Presents DJ Ekinox Feat Groove Guru, Akra Jazz Band feat Engin Evin, Akra Jazz Band feat Cana Duran, Thirsty Tuesday, Anatolian Blues gibi sanatçıların ritimlerine parmaklarınızla eşlik edebilirsiniz. 

 

Konyaaltı Belediyesi Nazım Hikmet Kongre ve Fuar Merkezi

3 bin 500 kişi kapasitesiyle Antalya'nın en büyük kongre salonuna sahip olan Kongre ve Fuar Merkezi’nde bu sezon Emrah Ben’in stand up gösterisi “Arkadaşa Gülüp Çıkıcam”, Tamer Karadağlı ve Zeyno Günenç’in başrolde olduğu “İkinin Biri” oyunu, “Kaan Sekban Saçmalar” tek kişilik gösteri, Hayal Kutum Çocuk Müzikali, Kişisel Gelişim Zirvesi, Oz Büyücüsü kukla tiyatrosu, “Moana ve Kırmızı Balık'ın Maceraları” adlı çocuk oyunu gibi etkinlikler yer alacak. Mekanları, turne oyun ve konserleri, kendi üretimleri, festivalleri ve gençlik enerjisiyle Antalya, herkese uygun bir kültür sanat etkinliğini, yılın her günü sunmaya devam ediyor.

07.07.2021