Antalya Muratpaşa Belediyesi 2012 yılından bu yana Antalya’nın en önemli ve prestijli olan uluslararası gitar festivaline ev sahipliği yapıyor. Muratpaşa Belediyesi ve ODTÜ Antalya Mezunları Derneği’nin ortaklaşa düzenlendiği festivalin Genel Sanat Yönetmenliğini ise halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Gitar Sanat Dalı Kurucusu ve Bölüm başkanı olan, uluslararası gitar virtüözümüz Prof. Dr. Ahmet Kanneci yürütüyor. Ahmet Kanneci aynı zamanda dünyada iki kişinin sahip olduğu, gitar deyince akla ilk gelen isim olan Andres Segovia ödülüne sahip. Andres Segovia kim derseniz, 21 şubat 1893’de İspanya’nın Granada vilayetinde dünyaya gelip dört yaşında gitara başlamış, kendi çabalarıyla öğrendiği ve İspanya’da sadece köylülerin çaldığı bir enstrüman olan gitarı 1893-1987 yılları arasında 20. yüzyılın en seçkin enstrümanları arasında sayılmasına vesile olmuş bir klasik gitar sanatçısıdır. Diğer müzik aletleri için bestelenmiş eserleri gitar için yeniden düzenleyen sanatçı, özellikle Bach ve Handel’in eserlerini gitar edebiyatına kazandırmış, birçok besteciyi gitar için beste yapmaya yönelterek gitar repertuvarının gelişmesini sağlamış, gitarın akustik özelliklerini iyileştirmek için gitar yapımcılarını farklı ağaç ve tasarımlarla yenilik yapmaya zorlamış, Klasik gitarın konservatuvar ve akademilerde ders olarak okutulmasını sağlamış, dünyanın her yerinde genç kuşakların ilgisini gitara çekmeyi başarmış ve Alirio Diaz, John Williams gibi önemli gitaristler yetiştirmiştir. Andres Segovia sadece dünyanın her yerinde genç kuşakların ilgisini gitara çekmekle kalmamış, aynı zamanda İspanya deyince akla ilk gelen değerler arasında gitar ve meşhur müzikleri eşliğinde sahnelenen danslarının gelmesine vesile olmuştur.
Özellikle 1970’li yıllarında ülkemize gitara olan merak oldukça artmaktadır ve 1973 yılında Ankara Anadolu Fen Lisesi 3. Sınıfa gitmekte olan Ahmet Kanneci’yi müzik öğretmeni sınıf olarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı izlemeye götürmesi ve Ahmet Kanneci’nin bu konserde dünyaca önemli isim yapmış İspanyol sanatçı Alirio Diaz’ı sahnede gitar çalarken dinlemesi ve bu enstrümana aşık olmasıyla başlayan yolculuk, aynı zamanda Türkiye’de de bu enstrümanın ülkemizde benimsenip hatta konservatuvarlar bünyesinde akademik olarak eğitimlerinin verildiği bir çok öğrencinin yetişip, bugün pek çok ülkede gitar sanatçısı olarak itibar gördüğü bir yolculuğun miladı olacaktır. Sevda Cenap Alp Vakfı’nın o yıllarda gitara olan ilgiye cevap vermek için bünyesinde gitar kursları vermesi ve bünyesinde bir bineal yapmak istemesi, bu binealde en önemli gitaristlere yer vermek istemesi ve bunun için Ahmet Kanneci’ye başvurması, Ahmet Kanneci’nin hiç düşünmeden Alirio Diaz’ın ismini vermesi ve büyükelçilikler arasında yapılan yazışmalar sonrasında Alirio Diaz'ın da bu teklifi kabul etmesiyle birlikte yine ülkemizde gitara büyük emek veren merhum Savaş Çekirge ile birlikte Ahmet Kanneci’nin bu süreci başarıyla yönetmesi üzerine; Ekim 1996 yılında her iki yılda bir Amerika, Avrupa ve Asya’dan usta temsilcilerin yer aldığı nice başarılı bineallerin gerçekleştirilmesinin mimarları olmuşlardı. 1998 yılında yapılan ikinci binaal ülkemiz ve sanat adına büyük kayıp olan büyük Türk gitaristi Savaş Çekirge anısına, üçüncüsü ise 50. Sanat Yılı olması vesilesiyle Alirio Diaz’a ithafen gerçekleştirildi.
Ahmet Kanneci’nin, gitarın babası olan Andreas Segovia’nın öğrencisi olan yine dünyada ünlü Alirio Diaz’ın yıllar sonra öğrencisi olması ve Ahmet Kanneci’nin de tıpkı Andres Segovia gibi ülkemizde gitarın gelişmesi, yaygınlaşması ve bunun için temel eğitim ayağında gitar öğretim metotlarından tutun da, ülkemizde gitar için çalınabilecek Türk eserlerinin gitara uygun bir şekilde çalınacak notalara çevrilmesi, bestekârlardan gitar için yeni bestelerin yapmalara ön ayak olması, ülkemizdeki birçok üniversite bünyesinde gitar sanat dalı açması ve buralardan pek çok öğrencinin yetişerek, bu alanda da sanatçılar yetişmesine vesile olması, ülkemizi başka ülkelerde temsil yetkisine sahip gitar alanında kariyer yapmış bu gençlere kelimelere sığmayacak önemli kapılar açması, aslında kendisinin bir bakıma Andres Segovia’nın yolundan nasıl gittiğini de bizlere kanıtlıyordu. İşte Ahmet Kanneci’nin bu kişisel, tek başına yapmış olduğu bu girişimleri, başarıları ve bir İspanyol enstrümanının Türkiye’de yaygınlaşması için akademik, sosyal ve evrensel boyuttaki mücadelesi İspanya Hükümeti'nin de dikkatini çekmiş, ispanya Devlet Adamı Don Alberdo POVEDA tarafından dünyada ancak iki kişinin almaya hak kazandığı “Andres SEGOVİA Madalyası”nı almaya layık görülmüştü… Bu sadece Sayın Ahmet Kanneci için değil, ülkemiz için de büyük bir gururdur.
Hayatının her evresinde gerek üniversitedeki yönetici ve eğitimci sorumluluklarının yanı sıra, ulusal ve uluslararası verdiği pek çok konserlerinin yanında, bir de bu yıl sekizincisini düzenlediği Antalya Uluslararası Gitar Festivaliyle yerli ve yabancı pek çok sanatçıyla halkımızın buluşmasına vesile olan Ahmet Kanneci, gerek festivale davet ettiği seçkin sanatçılarla gerekse festival bünyesinde gerçekleştirilen ustalık sınıflarıyla, gitara ilgi duyan gençlerimizi hem yerli hem de dünyanın en seçkin gitaristleri ile buluşturup, onlardan ders almalarını sağlaması; ülkemizin sanat, sanatçı, eğitim ve geleceğimiz adına kelimelere sığdırılamayacak bir değerdir. Aynı şekilde, sekiz yıldan beri halka ücretsiz olarak sunulan bu önemli festivale ev sahipliği yapan ve bu yıl sekiz yaşına basan festivale ev sahipliği yapan Muratpaşa Beledisi ve Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı da unutmamak ve bu tür festivallerin ülke genelinde yaygınlaşması için başka yerel yönetimlere de örnek olmasını arzu ederim.
21 Kasım 2019: Festivalin ilk gününde 4. İtalya Ulusal Gitar Yarışması’nda 15 yaşında birincilik kazanan ve sayısız ödül sahibi olan Massimo Delle Cese konseriyle açılış yapacak. Saat 20:00’da başlayacak olan konsere ilginin büyük olacağını düşünüyorum. Yanılmıyorsam sanatçı Massimo Delle Cese Türkiye’de ilk konserini 4 Ocak 2003’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda vermişti.
22 Kasım 2019: Prof. Dr. Ahmet Kanneci ve hem öğrencisi hem de Hacettepe Üniversitesi’nde iş arkadaşı olan öğretim görevlisi Özcan Dal ile birlikte bir konser verecek. Özcan Dal aynı zamanda 2013’te İspanya-Linares’te düzenlenen Uluslararası Andrés Segovia Gitar Yarışması’nda Birincilik Ödülü almış, geleceği parlak bir eğitmen ve sanatçımız. Hocası Ahmet Kanneci ile birlikte pek çok konserler veren ve sanatseverlerin dikkatini çeken Özcan Dal, 3. 4. Uluslararası Antalya Gitar Festivalinde de yer almıştı. Ahmet Kanneci ve Özcan Dal’ın konserinin ardından Doc. Dr. Okan Murat Öztürk ve Muratpaşa Belediyesi Kültür Sanat Sorumlusu İlke Türkdoğan sahne alacak. Bir bağlama sanatçısı olan O. M. Öztürk, Neşet Ertaş Kültür-Sanat (2018), On Dokuz Mayıs Üniversitesi Halk Müziğine Hizmet (2009) ve Truva Kültür-Sanat (2005) ödüllerinin de sahibi.
23 Kasım 2019: Ahmet Kanneci’nin ustası Alirio Diaz’ın oğlu olan Senio Alirio Diaz ile UNESCO Uluslararası Kulübü Onur Madalyası sahibi Salvatore Daniele Pidone konseri festivalin kapanış gecesinde gerçekleşecek. ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği ile birlikte gerçekleştirilen Uluslararası Gitar Festivali’nin kent kültürüne kazanımlar sağladığını belirten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal; “Uluslararası Antalya Gitar Festivali; Antalya’mıza, Muratpaşa’mıza değer katıyor. Asfalt kaldırım gibi fiziki düzenlemeleri, kültür merkezleri, spor salonları ve diğer yatırımları kentimize yakışacak oranda yapıyoruz. Bu anlamda Türkiye’nin sayılı belediyelerinden biriyiz. Ama kültür ve sanat alanında çalışmalarımız olmasaydı bir tarafımız hep eksik kalacaktı. Uluslararası Antalya Gitar Festivalimiz başta olmak üzere diğer festival ve etkinliklerimiz bu eksikliği gideriyor” dedi. Sanat severlerin her yıl olduğu gibi Türkan Şoray Kültür Merkezi’nin hınca hınç dolduracağı kesin olmakla birlikte Muratpaşalıların da ne kadar şanslı olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Emeği geçen herkes şimdiden teşekkür ederim. Silvan Güneş Biyografi Yazarı Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar