Kurulduğu günden bu yana farklı temalarla seyircinin karşısına çıkan “Anadolu Nefesli Beşlisi” her konserinde seçkin, özgün ve tamamen sanatçıların kendi ekolünü ortaya koyduğu sahne performansıyla izleyenlerin takdirine kazandıkça kısa zamanda takipçilerini, hayranlarını artırdığı oranca konserlerin de aranan yüzü oldu. 2014 yılında kurulduğu günden bu yana “Avrupa’dan Anadolu’ya”, “L’orient Expres”, “Anadolu’dan Esintiler”, “Del Mundo”, “Tangoloji”, “Modern Zamanlar” adlı projelere imza atan Anadolu Nefesli Beşlisi, her bir projesinde belirlediği konuyu tarihi süreçleriyle öyle güzel işledi ki sanatseverler sadece flüt, fagot, korno, klarnet, obua nefesli sazlarının seslendirdiği eşsiz eserleri dinlemenin de ötesinde kendilerini bir zaman tünelinin içinde buldular. Ankara’da, Bursa’da, İstanbul’da, İzmir, Samsun’da Mersin’de, Antalya’da, Alanya’da, Büyükşehirlerin bünyesindeki Devlet Opera ve Balesi, Belediyeler, Müzeler, Özel girişimler bünyesindeki işbirliği ile defalarca eşsiz konserler veren ve verdikleri her konserde nefesli sazlar olarak sanatlarıyla, sanatçılıklarıyla, sempatik ve enerjik yapılarıyla izleyenlerin gönlünü fetheden “Anadolu Nefesli Beşlisi” bu seviyelere gelebilmek için muazzam bir çalışma örneği göstermenin meyvelerini toplamayı başardı.
Anadolu Nefesli Beşlisi’nin projeleriyle yarattığı izleyicileriyle Türkiye’de yarattığı en önemli farklardan biri ise seyircinin daha önce tatmadığı ve bu nedenle de eksikliğini hissetmediği nefesli çalgılar alanında sahneye taşınan sanatsal çalışmaların değerinin, öneminin ve yaşadığımız modern zamanlardaki karşılığının dünya sahnelerinde yeteri kadar yerini almışken, ülkemizde bu yokluğun ancak Anadolu Nefesli Beşlisi ile doldurabildiği, aradaki mesafeyi de ancak onların sayesinde kapatabileceğimiz gerçeğiydi. Peki bu değerli grup üyeleri kimlerden oluşuyordu?
Anadolu Nefesli Beşlisi'nin her bir üyesi konservatuvarlarda birçok değerli hocanın yetiştirdiği ve aldıkları o çok özel eğitimin bugün hakkını vererek birçok başarılara imza atmıştır. Flüt Sanatçısı Cem Önertürk, Korno Sanatçısı Hüseyin Uçar, Obua Sanatçısı Ufuk Soygürbüz, Klarnet Sanatçısı Kıvanç Fındıklı, Fagot Sanatçısı Ozan Evruk aynı zamanda ülkemiizn nefesli sazlar alanındaki büyük açığını da kapatıyor. Yetenekli oldukları kadar genç, genç oldukları kadar enerjik, enerjik oldukları kadar çalışkan, çalışkan oldukları kadar inanılmaz yüksek performanslarıyla kısa zamanda ürettikleri projeler ve onlarca konserle Türkiye’nin her yerinde konserler vererek, kendilerini yeni müzik severlere de tanıtmada ortaya koudykları tavırlar: takip edilesi bir yol ve o yolda sağlam adımlarla ilerliyorlar. Yurtiçinde ve yurtdışında verdikleri konserlerle, memleketin hangi noktasında olurlarsa olsunlar, buluştukları izleyiciyi seçkin repertuvarlarıyla muhteşem bir yolculuğa çıkartıyorlar. Repertuvar, düzenleme ve icra o kadar profesyonel ki, kısa sürede müzik severlerin gönüne taht kuran sanatçılarımız batı müziği ile Anadolu müziğinin sentezleme konusundaki daha önce hiçbir sahnede rastlayamayacağınız bir sahne enerjisine sahipler. İnsan onları dinlerken, onlar mı nefesli sazlarını çalıyor, yoksa nefesli sazlar mı onları işin içinden çıkılmıyor. Sazlar içinde çalması en zor, en çok efor sarf edilmesi gereken ve daha çok ayakta çalmaya müsait olan nefesli sazlar çalgı grupları içinde inanılmaz bir efor sarf edilmesine ve fiziki olarak güçlü olmayı da gerektiriyor. Anadolu Nefesli Beşlisini, en zor sazlarla en zor grubu kurmuş olmalarından dolayı takdir etmemek mümkün değil. Bu genç, başarılı, çalışkan ve enerji dolu sanatçılarımızın verdikleri emeğin maddi ve manevi değeri düşünüldüğünde nasıl zor bir işin üstesinden geldikleri tartışılmaz bir gerçek olmakla birlikte, memleket menfaatlerince desteklenmeleri de kanımca hepimizin milli sorunluluğu altındadır. Anadolu Nefesli Beşlisi’nin Antalya’da en son sahnelediği “Tangoloji” adlı eser proje olarak düşünülmüş bir başyapıttır. Tangonun tarihi serüvenindeki her bir sancılı etabın günümüze gelinceye kadar ki devinimi gerek seçilen videolar ve fotoğraflar gerekse tarihi belgelerle akademik bir çalışmanın ürünü olarak Cem Önertürk’ün anlatımıyla seçilen her bir müziği, dansların en seçkin örneği olan tangoyu, solo eserleri yüzeysel bir anlatımdan çıkartıp, adeta seyirci için ders niteliğinde bir zaman yolculuğuna çıkartmış olması, sahnedeki bu çok yönlü zenginliğin farkına varan yüzlerce izleyiciyi mest etmiş ve Anadolu Nefesli Beşlisi takdirini kazanmıştır.
Anadolu Nefesli Beşlisi kurulduğu günden bu yana her biri tek tek anlatılması gereken grubun yetenekleri, algıları ve sanat anlayışlarıyla ortaya konulmuş projeleri konusunda verdiğim bilgilerin bundan bir yıl sonra ulaştıkları başka projelerle birleşip ortaya nasıl bir sonucun çıkacağını sizlerin takdirine bırakırken, tarihe de önemli bir not bıraktığımın farkındayım. Anadolu Nefesli Beşlisi’nin ülkemizde kendileri gibi yeni gruplar kurulmasına ve pek çok grubun esin kaynağı olacağına da. Çünkü onlar bildiğim, gördüğüm tanıdığım grupların her birinden her bakımdan çok farklılar. Ve şunu da çok iyi biliyorum ki tarih beni bu sayfada kayda aldıklarımı her etapta teyit ederken, bunun erken farkına varanlar bu cümleleri bir gün yurt içindeki ve yurt dışındaki kayıtlarıyla takdir edecektir.
Biyografi Yazarı https://www.youtube.com/watch?v=moI9S_yt5Vc Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar * https://www.anadolunefeslibeslisi.com/projeler * https://www.youtube.com/channel/UC_n9qTmI6V4x1YotkpqhYEw * https://www.operabale.gov.tr/tr-tr/Sayfalar/workdetail.aspx?EserKodu=2161
* https://muzik.iksv.org/tr/kirkaltinci-istanbul-muzik-festivali-2018/hafta-sonu-klasikleri-ii-anadolu-nefesli-beslisi * http://kultursanat.izmir.bel.tr/Etkinlikler/anadolu-nefesli-beslisi