Roma İmparatoru Trajanus 8 Ağustos 117’de Gazipaşa’da Hayatını Kaybetti

Roma İmparatoru Trajanus 8 Ağustos 117’de Gazipaşa’da Hayatını Kaybetti

 

Bir önceki yazımda Selinus Antik Kenti’ni kaleme almış ve Antik Çağ’da Kilikya Bölgesi’nin en önemli kentlerinden biri olduğunu yazmış, aynı zamanda hem Selinus adının nereden geldiğinden hem de şehrin şimdiye kadar hangi adlarla anıldığından bahsetmiştim. Selinus Antik Kenti bugünkü Gazipaşa’dır ve kentin bilinen M.Ö. 6. yüzyıldan bu yana insanlık tarihi bakımından ne kadar önemli bir kent olduğunu anlatmıştım. Selinus Antik Kenti’nin tarihi bakımdan önce çıkartılması gereken en önemli olaylarından biri de Roma İmparatoru Trajanus’un (Trajan), Part seferinden Roma’ya dönerken Selinus Antik Kentine gelmesi, burada hastalanması ve hayatını Selinus’da kaybetmesidir. Trajanus’un bedeni Selinus’da yakılmış, külleri ise Roma’ya götürülmüş olsa da ruhunu bu topraklarda vermiştir.

 

Seleniuslular İmparator Trajan'a Nasıl Bir Ölüm Töreni Düzenlemiştir?

 

120 metre yüksekliğe sahip bir tepenin üzerine inşa edilen Selinus ve bu ölümün ardından mutlaka dini ritüellerin yerine getirmek için üzüntü içinde bir araya gelen Selinuslular, Roma İmparatoruna son görevlerini yerine getirmek için kimbilir ne büyük bir tören düzenlemiş ve belki de ağıtlar yakmışlardır. Hatta Roma İmparatoru’nun kendi kentlerinde ölmesi onlar için de kentlerine verilen bir nişan gibi algılanmış olacak ki böylesi değerli bir imparatorun adını yüzyıllardır aynı adı taşıyan kentlerine adını verecekler ve Selinus’u –bir dönem de olsa- “Trajanopolis” olarak anacaklardır. Peki kimdir Trajanus? Tam olarak ismi Marcus Ulpius Nerva Traianus (18 Eylül 53 – 8 Ağustos 117) olan ve Trajan adıyla anılan Roma İmparatoru Marcus Ulpius Traianus’un oğlu olarak M.S. 53 yılında Hispania’[1]da (İspanya’nın güneyinde) İtalica adlı şehirde doğdu. Gençliğinde Roma ordusundaki hızlı yükselişi onu imparatorluğun en karışık sınırlarında görev yapmasına ve sonrasında da İmparator Domitian ve Nerva ile birlikte savaşa katılmasının ardından Roma İmparatorluğu’nun “Beş İyi İmparator” unvanına sahip imparatorların ikincisi olmayı başardı.

 

Trajanus 101 yılında Tuna Nehri’nin kuzeyinde yer alan Daçya[2] (şimdiki Romanya) Krallığına yönelik acımasız bir sefer başlatmasının sonucunda Datça ordusunu yenmesi, daha sonra Daçya topraklarının içlerine doğru ilerleyip başkentini ele geçirmesi zaferle Roma’ya dönen Trajan’a “Daçya Fatihi” unvanını kazandırdı. 105 yılında Daçya Kralı Decebalus yeniden Roma topraklarına sadırsa da Trajan bu sefer 106 yılında tüm Daçya topraklarını fethederek Kral Decebalus’un intihar etmesiyle sonuçlanan acı bir galibiyetin de mümessili oldu. Daçya tamamen bir Roma eyaleti haline gelmiş, Trajan ise hiç vakit kaybetmeden buraya Romalıları yerleştirmişti. Datça’daki altın madenlerinin tamamen Romalıların eline geçmesi, Roma İmparatorluğu’nun ekonomisini ihya etse de bu güzel günlerin devamını görmeyecek olan Trajan belki de Temmuz sonlarına doğru geldiği Selinus Antik Kentinde hastalığına yenik düşmüş ve 08 Ağustos 117’de hayatını kaybetmişti. Belki de Roma İmparatoru Trajan’a Selinus’daki Hera Tapınağı’nda rahiplerin eşliğinde büyük bir anma töreni yapılmış ve bedeni ateşe verilerek külleri toplandığı bir cam kasenin içinde, huşu içinde gönderileceği gemiye bindirilmişti. Kim bilir…

 

Silvan Güneş

Biyografi Yazarı

Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar

07.07.2021