Fotoğraf: larisa65 - GettyImages
Yamaç paraşütü, adrenalin ve özgürlük tutkunlarının vazgeçilmez sporudur. Kuş bakışı olarak doğanın tüm güzelliklerine şahit olmak için profesyonel olma zorunluluğu yoktur. Lisanslı pilotlar eşliğinde havada süzülerek anı yaşayabilirsiniz. Ülkemizde de yamaç paraşütü yapmak için oldukça fazla alan bulunur. İnsanlar tarafından en sık tercih edilen popüler yamaç paraşütü rotalarını sizler için listeledik.
Ülkemizde yamaç paraşütü yapmak isteyenler tarafından en çok tercih edilen noktalarından biridir. Aynı zamanda ilk yamaç paraşütü yapılan yer olarak bilinmektedir. Ölüdeniz’e 45 dakika mesafededir ve 3 adet piste sahiptir. Yamaç paraşütü yapılan yerler arasından en bilinendir. 1.700 – 1.900 metre yükseklikten yamaç paraşütü yaparak eşsiz doğa manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Fethiye’ye tatile geldiyseniz bu deneyimi yaşamanız tavsiye edilir.
Hem profesyonel ve hem de yarı profesyonel kişiler tarafından tercih edilen bir yamaç paraşütü rotasıdır. İki ayrı pist bulunur ve kuzey ve güneyden esen rüzgarla havada uzun soluklu yamaç paraşütü keyfi yapılabilir. Şehir merkezine 15 dakika mesafede bulunur. Rüzgarın kontrolünü tam sağlayamayacak kişiler türbülanslı havalarda dikkat etmelidir. Yamaç paraşütü yaş sınırı ise 16 olarak belirlenmiştir. Daha küçük olanlar yamaç paraşütü yapmak isterse aile izni gerekir.
Her türlü hava şartında yamaç paraşütü deneyimi yaşamak isteyenlerin tercih ettiği bir noktadır. Pamukkale’de yer alan Dinamit Tepesi’nde yamaç paraşütü yaparsanız Pamukkale travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti’ni kuş bakışı olarak izleyebilirsiniz. Yamaç paraşütü eğitimi almak isterseniz de sertifikalı pilotların verdiği kurslara katılabilirsiniz.
Ekstrem sporlar arasında yer alan yamaç paraşütünde güvenliğinizi sağlamanız oldukça önemlidir. Yamaçtan kalkışta ve iniş sırasında emniyetli olmak için yamaç paraşütü ekipmanları kullanılır. Güvenli bir yamaç paraşütü deneyimi için bu ekipmanlar zorunludur ve belirli kurallar vardır.
● Kanat: Uçmak için ihtiyaç duyulan ilk malzemedir ve naylon, ipek, polyester karışımından yapılır. Uçuş sırasında içi havayla dolar ve oldukça hafiftir.
● Askı ipleri: Paraşütün kanadına bağlı 100 adet askı bulunur. Bu ipler çok ince gibi görünse bile 150 kilograma kadar taşıyabilir.
● Kuşam: Pilotun uçarken kanada bağlı olduğu sert plastik oturma alanıdır. Paraşütte olacak kişilerin bacak ve göğüs kısmına bağlanır ve pilotun ve yanında bulunacak kişinin vücuduna göre ayarlanır. Hava yastığı, sırt koruyucu, cep ve yedek paraşüt koyma yeri bulunur.
● Taşıyıcı kolonlar: Askı iplerini kuşama bağlayan ve ağırlığı ipler aracılığıyla taşıyan ekipmandır. Kalkış sırasında kanatların başa getirilmesini sağlar ve frenlerin de bulunduğu yerdir.
● Yedek paraşüt: Uçuşa başlamadan pilot, yedek paraşütü hazırlamalıdır. Asıl paraşüt uçma özelliğini kaybederse pilot yedek paraşütü devreye sokar.
● Kask: Tam yüz korumalı veya korumasız iki farklı çeşidi bulunur. Havada herhangi bir kaza yaşanmasa bile olası çarpmalara karşı koruma sağlaması açısından bu kasklar zorunludur.
● Telsiz: O sırada uçuş yapan diğer pilotlar ve kalkışa geçilen yerdeki ekiple iletişim kurmak için kullanılır.
● Rüzgar Ölçer: Rüzgarın şiddetini ve darbe ağırlığını km cinsinden gösterir. Pilot neye göre hareket edeceğini bu alet sayesinde belirler.
● Giysi: Yamaç paraşütü yaparken giyilmesi gereken kıyafet mevsim şartlarına uygun olabilir. Yalnız tek önemli kriter, kıyafetlerin içinde kendinizi rahat hissetmeniz ve hareketlerinizin kısıtlanmamasıdır.
● Gözlük: Amatör yamaç paraşütü yapanların profesyonel bir gözlüğe ihtiyacı yoktur. Fakat güneşten ve rüzgardan korunmak için yüzünüzden düşmeyecek gözlük kullanmanız tavsiye edilir.
Yamaç paraşütü fiyatları, sezon içinde değişiklik göstermektedir. Yaz aylarında daha yoğun talep olmaktadır. Ayrıca yamaç paraşütünün yapılacağı yer de fiyatlar üzerinde etkilidir. Hangi mevsimde, nerede yamaç paraşütü yapacağınıza bağlı olarak farklı bütçe ayırmanız gerekir.