Fotoğraf: Tatiana Dyuvbanova- GettyImages
Organik tarım, canlı dostu ve çevreye saygılı bir şekilde yapılır. Yetiştiricilik yaparken insana ve çevreye zarar veren kimyasal ilaç, hormon ve gübre kullanılmaz. Sürdürülebilir, verimliliğe dayalı, toprak verimliliği ve gıda güvenliğini esas alan üretim şeklidir. Ürünler tüm üretim ve satış aşamalarında yetkili kuruluşlar tarafından kontrol edilir ve uygunluğu sertifikalandırılır. Antalya, organik tarım konusunda ön plana çıkmış şehirlerden biridir. Antalya organik pazar sayısı oldukça fazladır ve geniş bir kitleye hitap eder.
Doğa, çevre, insan ve canlı sağlığı açısından organik tarım pek çok fayda sağlar. Antalya organik ürünler, organik tarım teknikleriyle üretilerek satışa sunulur. Bu ürünlerin yararları şu şekilde sıralanabilir:
● Kimyasallardan uzak, sağlıklı organik ürünler çiftçi ve tüketicilerin sağlığını korur. Organik tarım ile üretilen ürünlerde, endüstriyel tarım ürünlerine göre 4 kat daha az pestisit kalıntısı ile karşılaşma riski bulunuyor. Organik ürünler, endüstriyel ürünlere göre insanların hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar bakımından %20-40 daha zengin. Ayrıca sağlığa zararlı Kadmium bakımından %48 daha düşük değere sahip.
● Organik tarım sürdürülebilirlik sağlar. Organik ürünler daha adil ve yüksek fiyata alıcı bulabiliyor. Ayrıca endüstriyel üretimden kaynaklanan çevre ve insan sağlığına zarar verme nedeniyle oluşan maliyetler de yok. Toprağın ve doğanın sağlığı korunuyor ve üretimde verimlilik artıyor.
● Organik tarım sayesinde erozyon önleniyor ve toprak sağlığı korunuyor. Endüstriyel tarımda toprak yoğun bir şekilde işlendiğinden örtüsüz kalıyor. Sonrasında yağmur ve rüzgar ile kolayca taşınır hale geliyor ve erozyona neden oluyor. Organik tarım yapılırken toprağın verimliliği artıyor.
● Organik tarım suyu korur. Tarımın yoğun olduğu havzalarda, akarsularda tarımdan kaynaklanan nitrat kirliliği gözleniyor. Endüstriyel tarim, organik tarıma oranla %35-65 daha fazla nitrat yüküne sahip.
● Organik tarım biyoçeşitliliğin artmasını sağlar. Toprak başlı başına bir ekosistemdir. Tarım yaparken kullanılan kimyasallar toprağın ve tüm ekosistemlerin sağlığını olumsuz etkiler ve canlı çeşitliliğini azaltır. Organik tarımda kimyasallar ve pestisitler kullanılmadığından tür çeşitliliği korunuyor.
İşte yukarıda sayılan tüm bu faydalar, daha sağlıklı gıdalar tüketebilmek açısından oldukça önemli. Antalya organik tarım uygulamaları ile üretilen ürünler, ülkemizin ekosistemini koruyor.
Ülkemizin cenneti Antalya’da pek çok organik ürün üretilmektedir. Bu ürünler Antalya organik market ve pazarlarıyla satışa sunulmaktadır. Organik meyve, sebze ve yöresel lezzetleri bulabilirsiniz. Mandalina, avokado, portakal gibi meyveler Antalya organik tarımının en popüler gıdaları arasında yer alır. Ayrıca tahıl ve bakliyat ürünlerini de organik tarım ürünleri arasında bulabilirsiniz. Antalya organik tavuk pazarı da, organik tavuk ve yumurta bulabileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Daha sağlıklı bir yaşam için yiyeceklerinizi organik ürünlerden tercih etmeye özen göstermelisiniz. Akdeniz hem iklimi hem de toprak yapısı ile tarım yapmaya en elverişli alanlardan biridir. Bu bölgede tarım yöntemi olarak da daha çok organik tarım tercih edilir. Antalya’da oldukça fazla sayıda köy ve kasaba bulunur. Buralarda yaşayan yerlilerin ürettiği organik ürünler, doğal bir şekilde sizlere sunulur.
Antalya’ya tatile geldiyseniz ve buranın organik gıdalarından alıp evinizde sağlıklı yemekler pişirmek istiyorsanız uğrayabileceğiniz pek çok organik pazar bulunuyor. Türkiye’nin pek çok noktasına organik ürünleri Antalya’dan gitmektedir. Antalya organik gıda ürünleri, hem tatiliniz boyunca size eşlik eder hem de uzun süre bozulmadığından kendi evinizde de lezzetli yemekler pişirmenizi sağlar. Antalya organik tarım ve organik hayvancılık ürünleri hem lezzetleriyle damak tadınıza hitap eder hem de sağlığınızı korur.