Türkiye'de Yapılabilecek Su Sporları

Fotoğraf: tunart - GettyImages

Ülkemizde su sporları popüler olmasa da bu sporları yapmak için pek çok sayıda bölge bulunur. Üç tarafı denizle çevrili ülkemizde pek çok su sporu yapılır. Türkiye'de su sporları nerede yapılır sorusunun cevabı ve bu sporlar ile ilgili bilgiler kısaca aşağıda anlatılmıştır.

 

Kano

Türkiye’de olimpik düzeyde, federasyona bağlı yapılan kano sporunu turistik düzeyde yapabilirsiniz. Bunun için slalom ve sürat kanolarını deneyebilirsiniz. Tabii ki bunun için önce eğitim almalısınız. Kano sayesinde tatlı suda eğlenceli bir spor yapabilir ve doğa güzelliklerini yakından görebilirsiniz. Tüm bunlar için başlangıçta yarım saatlik bir eğitim yeterli oluyor. Kano sporunu daha profesyonel bir şekilde yapmak için Türkiye Su Sporları Federasyonu tarafından verilen kapsamlı bir eğitim almanız gerekiyor ve tabi ki uygun bir kondisyona ihtiyacınız var. Böylece yüksek debili akarsularda tek başınıza kanonuzla seyahat edebilirsiniz. Yaz aylarında kano için İstanbul Terkos Gölü ve Karadeniz Fırtına Deresi’ni tercih edebilirsiniz. Kışın ise Melen ve Sarısu’da doğal güzellikleri izlemeye devam edebilirsiniz.

 

Dalış

Türkiye’de yapılan su sporları arasında en yaygın ve popüler olandır. İlkçağlardan beri insanlar sualtını merak eder ve bu yüzden dalış yapar. Yani dalış en eski sporlar arasında da yer alır. Günümüzde artık her seviyeden kişinin dalış yapabileceği turistik sahil kasabası var. Ayrıca kuru ve ıslak elbise seçenekleri bulunduğundan hem yaz hem de kış aylarında dalış yapabilirsiniz. Dalış yapmak için Saros Körfezi size oldukça fazla tarihi güzellik sunar. Ayrıca Ege ve Akdeniz’de oldukça fazla noktadan dalış yaparak antik kentlerin kalıntılarını bulabilirsiniz. Ayrıca deniz canlıların çeşitliliğini merak ediyorsanız da dalış yapabilirsiniz. Eğer birkaç günlük tatilinizde dalış yapmak istiyorsanız, scuba adı verilen dalış eğitimi sizin için uygundur.

 

Rüzgar Sörfü

Sörf tahtası üzerinde yelken aracılığıyla rüzgarı kullanarak kıyıya doğru kaymak suretiyle yapılan spora rüzgar sörfü adı verilir. Dünyanın en eski su sporlarından biridir.  Öğrenmek için en az 1 haftalık eğitim almak gerekiyor. Eğitim sırasında rüzgar karşısında ayakta kalamayıp defalarca suya düşmeyi göz almalısınız. Biraz sabır ve emek sonucunda başarılı bir rüzgar sörfçüsü olabilirsiniz. Çeşme – Alaçatı ve İzmir – Seferihisar rüzgar sörfü için en uygun yerlerden. İstanbul Su Sporları Kulübü, rüzgar sörfü eğitimi vermektedir.

 

Su Kayağı

Su kayağında, motorlu bir tekne sporcuyu suyun üstünde çeker. Su kayağı yaparken ayağınızı mono ya da iki adı verilen bir kayak takmanız gerekiyor. Mono su kayağı daha çok profesyoneller tarafından tercih ediliyor. Özel olarak tasarlanan teknelerle birkaç saat içinde kayağın üzerinde doğru zamanda kalkmayı öğrenebilirsiniz. Bodrum ve Antalya su kayağı yapmak için ülkemizde en elverişli bölgeler arasında bulunuyor. Tabii ki sporu uzman kişiler eşliğinde yapmanız gerekiyor. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Cankurtarma Yönetmeliği kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirmeniz de oldukça önemli.

 

Kiteboard

Hem yüzmeyi hem de uçmayı seviyorsanız kiteboard tam size göre. Yalnızca su sporları arasında değil, tüm sporlar arasında en eğlencelilerden biri. Bu sporu yapabilmeniz için tek bilmeniz gereken şey yüzme. Kiteboard yapmak için güvenlik oldukça önemli; mutlaka belinizden bağlanmalısınız. Ayrıca ayaklarınızdaki tekli board da suyun üzerinde dengede kalmanızı sağlar. Su ve hava sporunu bir araya getiren kiteboard, oldukça eğlenceli su sporları arasında yer alıyor. Türkiye Su Sporları Federasyonu tarafından belirlenen kuralları almanız gerekiyor. Kiteboard yapmayı öğrenmek için alacağınız eğitimde güvenliğiniz için her şey size öğretiliyor. Kiteboard yapmak için en uygun yerler arasında İstanbul ve Çeşme sayılabilir.

07.12.2021