Türkiye'de Balık Mevsimleri

Fotoğraf: ozgurdonmaz - GettyImages

Balık mevsim olarak oldukça çeşitlenen bir yemektir. Tutulduğu zamana, tazeliğine, lezzetine göre farklı mevsimlerde farklı balıklar tüketilir. Mevsiminde tüketilen balıklar daha sağlıklı ve lezzetlidir. Taze balık tüketmeye ve doğru yöntemlerle pişirmeye özen göstermelisiniz. Pek çok yararı bulunan balığı, özellikle çocukların tüketmesi çok önemlidir. Hangi mevsimde hangi balığı tüketeceğinizi balık mevsimi takvimi ile öğrenebilirsiniz:

●      Hamsi: Ocak, şubat, kasım ve aralık ayları tam mevsimidir.

●      Kefal: Ekim, kasım ve aralık tam mevsimidir. Ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında da tercih edilir.

●      Sardalya: Haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları tam mevsimidir.

●      İstavrit: Ocak, şubat, mart ve nisan ayları tam mevsimidir. Geri kalan diğer aylarda da tercih edilir.

●      Lüfer: Eylül, ekim ve kasım ayları tam mevsimidir. Geri kalan diğer aylarda da tüketilir.

●      Palamut: Eylül, ekim ve kasım ayları tam mevsimidir. Ocak, şubat ve mart aylarında da tüketilir.

●      Uskumru: Ekim ve kasım ayları tam mevsimidir. Yılın geri kalan dönemlerinde de tercih edilir.

●      Levrek: Şubat, mart, nisan ve mayıs ayları tam mevsimidir.

●      Mezgit: Şubat, mart, nisan ve mayıs ayları tam mevsimidir.

 

Balık Mevsimi Ne Zaman Başlar?

Çoğu sene su ürünleri av sezonu eylül ayından itibaren başlar. Yasağın bitmesine sayılı günler kala balıkçılar hazırlık yapmaya başlanır. Ülkemizin farklı denizlerinden yapılacak olan balık avında birbirinden lezzetli balıklar tutulması beklenir. İçinde bulunulan aylardan dolayı mevsimi olan balık sardalya, barbun, tekir, çipura, lahos ve kılıç. Taze, sağlıklı ve lezzetli balıklar yemek istiyorsanız bu balıkları tüketmeniz tavsiye edilir.

Balık av mevsimi, denizlerde balıkların yoğun olarak görüldüğü döneme göre değişiklik gösterir. Mevsimlere göre tercih etmeniz gereken balıklar şöyledir:

●      Kış: Hamsiyi bol bol tüketebilirsiniz. Aralık ve ocak aylarında izmarit ve mezgitten uzak durmalısınız.

●      İlkbahar: İzmarit, kalkan ve mezgit tüketmek için en uygun dönemdir. Levrek, palamut ve mercan da tercih edebilirsiniz. Özellikle çinakoptan uzak durmalısınız.

●      Yaz: Sardalye, orfoz, trança oldukça lezzetlidir. Hamsi, kalkan, izmarit, çinekop ve gümüş balığı tüketilmemelidir.

●      Sonbahar: Palamut, lüfer, barbun, sardalye sık sık tercih edilir. Çinekop, üremesi için tüketilmemelidir.

 

Hangi Balık Ne Zaman Yenir?

Balık tutma ve yeme mevsimi her balık için farklıdır. Çünkü balıklar iklim özelliklerine göre balıkçıların rotasına gelir. Balık yeme mevsimi ile ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:

●      Çipura: Aslında çipura yılın her mevsimi tüketilebilir. Fakat en lezzetli, sağlıklı ve taze olduğu dönem ağustos – aralık arasıdır. Izgarada veya fırında pişirebilirsiniz.

●      Tekir: Tekir de her mevsim tüketilebilen balıklar arasında yer alır. Bu yüzden tekir seviyorsanız çok şanslısınız. Ama yine de en lezzetli olduğu dönem temmuz-ekim arasıdır. Tavada pişirebilir veya kağıt kebabı şeklinde tüketebilirsiniz.

●      Hamsi: Küçük balık severlerin ve hemen herkesin iştahla tükettiği hamsi, ülkemizde en sık yenen balık türleri arasındadır. En lezzetli olduğu dönem ise kasım, aralık, ocak ve şubat aylarıdır.

●      İstavrit: Küçük balık denince akla gelen bir diğer balık türüdür. Eti oldukça lezzetlidir ve kasım – mart ayları arası ideal boyuta ulaştığından bu aylarda tüketilmesi tavsiye edilir.

●      Kalkan: Yılın her mevsimi yenebilse de en lezzetli olduğu dönem şubat, mart ve nisan aylarıdır. Tavası, buğulaması ve kağıt kebabı oldukça lezzetlidir.

●      Kılıç: Kılıç balığının yenebileceği aylar ağustos ve eylüldür. Ülkemizi çevreleyen denizlerde oldukça az görülen bir balık türüdür. Kılıç gibi uzun üst çenesi, lacivert-siyah sırt rengi ile tanınır ve oldukça lezzetlidir.

Balık mevsimi ne zaman sorusuna cevap alabilmeniz için bu alanda uzman kişiler tarafından balık mevsimi takvimi hazırlanmıştır.

11.01.2022