Bin Yıllık Tarihi ile Akdeniz'in İncisi

Fotoğraf: hysncoban - GettyImages

Antalya, turistik yerleri kadar tarihi yerleri ile de dikkat çekmektedir. Yeşilin ve mavinin bir arada bulunduğu Akdeniz’in incisi Antalya, köklü bir geçmişe ve zenginliğe sahip. Örneğin yönetim biçimi ile Batı uygarlıklarına ilham veren Likya Uygarlığı tam olarak burada kurulmuştur. Antalya tarihi yerler konusunda çok zengin bir çeşitlilik sunar. Bu yüzden yaz aylarında deniz tatiline geldiğinizde bu tarihi yerleri görerek kültürel bir seyahat de yapabilirsiniz. Hatta kış aylarında özellikle bu tarihi mekanlar için Antalya’yı ziyaret edebilirsiniz. Antalya’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıya bakabilirsiniz.

 

Tarihi Kaleiçi

Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan Kaleiçi; enfes bir Ortaçağ yerleşim yeridir. Taşlarla süslü minareler, kaldırımlı dar sokaklar, cumbalı ahşap evler arasında kendinizi eski dönemlerde gibi hissedebilirsiniz. Taş evlerdeki tarihi yapılar, eşsiz mimari ve antikacılar adeta Antalya’nın tarihi yapısını yansıtmaktadır.

 

Antalya Marina Tarihi Limanı

Surlar tarafından çevrelenen tarihi Kaleiçi Yat Limanı, eşsiz bir manzaraya sahiptir. Mendireğin iki ucunda yanıp sönen fenere karşı bir sürü yelkenliler sıralanmış durumdadır. Antalya surları üzerinde 2. yüzyılda yapılmış Hıdırlık Kulesi de bu manzaraya eşlik etmektedir. Antalya tarihi gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Limanda denize açılan teknelerle falezleri gezip Düden Şelalesi’ne gidebilirsiniz.

 

Hadrian Kapısı

Antik dönemde kente Kaleiçi ve liman tarafından girmeyi sağlayan bu kapı, Üç Kapılar olarak da bilinir. M.S. 130 yılında Roma İmparatorların Hadrian’ın onuruna inşa edilmiştir. İki sütunlu cepheye, dört kapıya ve yükselen üç kemere sahiptir. Ulaşılamayan ikinci katında ise hem Roma imparatorunun hem de ailesinin heykelleri bulunur. Antik dönemden beri tarihi ve mimari yapısını korumayı başarmıştır.

 

Ehmedek Kalesi

Alanya’nın kuzey tarafında yer alır ve karadan gelen saldırılara karşı bölgeyi korumak amacıyla inşa edilmiştir. Kale iki bölümden oluşur ve her bölümünde üç kule bulunur. I. Alaaddin Keykubat zamanında yapılan kale, Helenistik dönemden kalma bir yapının kalıntıları üzerine kuruludur. Osmanlı tarihi açısından oldukça önemli bir yapıdır. Kale içinde yapılan kazılarda top, tüfek gibi malzemeler bulunmuştur. Ayrıca içinde cami ve kümbet gibi yapılar da bulunur. Antalya Alanya tarihi yerler arasında ziyaret edebileceğiniz en zengin yapılardan biridir.

 

Aspendos Tiyatrosu

Ülkemizde bulunan antik tiyatrolar arasında iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Çünkü bugüne kadar çok iyi korunmuştur. 138-164 yılları arasında inşa edilen tiyatro, yarım daire şeklinde 15 bin kişilik bir amfidir. Aspendos antik kentinde yer alır ve buranın en önemli tarihi yapısıdır. Ayrıca sur, agora, çeşme, hamam, tapınak, su kemeri gibi pek çok tarihi yapıyı da yine Aspendos antik kentinde görebilirsiniz. Antalya tarihi yerler Aspendos rotanıza mutlaka eklemelisiniz.

 

Perge Antik Kenti

Aksu ilçesinin tarihi açıdan en önemli yapılarındandır. Antalya merkeze 18 km, Aksu’ya 2 km mesafededir. Tarihte ticaret yolu olarak kullanıldığından oldukça gelişmiştir ve pek çok mimari yapıyı içinde bulundurur. Antalya Aksu tarihi yerler gezinizde Perge Antik Kenti’nde tiyatro, hipodrom, su kanalı, hamam, Roma kapısı gibi yapıları görebilirsiniz.

 

Antalya’nın En Ünlü Tarihi Yerleri

Oldukça fazla sayıda antik kenti ile öne çıkan Antalya, buralardaki tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Her yıl bu bölgeleri binlerce turist ziyaret etmektedir. Mutlaka görmeniz gereken Antalya tarihi yerler isimleri aşağıda verilmiştir:

●      Apollon Tapınağı, Side

●      Olimpos Antik Kenti, Kumluca

●      Gelidonya Feneri, Kumluca

●      Alanya Kalesi, Alanya

●      Xanthos Antik Kenti, Kaş

●      Yivli Minare, Kaleiçi

●      Alara Han, Alanya

●      Antalya Tarihi Saat Kulesi, Muratpaşa

 

18.01.2022