Zinde Kalmanızı Sağlayacak 10 Aerobik Egzersiz Hareketi

Fotoğraf: Gustavo Fring - GettImages

Orta yoğunlukta tempo ile uzun süre yapılan aktiviteler aerobik egzersiz nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Bir diğer ifadeyle, vücudun ihtiyacı olan enerjinin elde edilebilmesi için oksijen kullanılan egzersizlerdir. Evde, spor salonunda ya da çeşitli alanlarda yapabileceğiniz pek çok aerobik hareketi vardır. Bunlara kısaca aşağıda değinilmiştir.

 

Step Aerobik

İdeal yüksekliğe sahip bir yükselti sayesinde kolayca bu hareketi yapabilirsiniz. Omuzlar geride, sırt dik bir şekilde bu yükseltiye adım atarak inip çıkabilirsiniz. Her seferinde sağ ve sol adımları değiştirmeli ve 3 set şeklinde 20 tekrar yapmalısınız. Bu sayede verimli bir sonuç elde edebilirsiniz. Kalça ve bacak kaslarınızı güçlendirebilir; denge ve odaklanma gücünüzü artırabilirsiniz.

 

İp Atlama

Evde aerobik egzersiz yapıyorsanız bu hareketi de kolayca yapabilirsiniz. İp atlamaya başlamadan önce gövdeniz ve başınız dik, dizleriniz hafif kırık ve dirsekleriniz vücudunuza yakın olmalıdır. Karşıya bakarak yalnızca bileklerinizden ipi hareket ettirmelisiniz. İp atlamak etkili bir kardiyo hareketidir ve metabolizmayı hızlandırır, yağ yaktırır, kas ve kemikleri güçlendirir.

 

Bisiklet

Kondisyon bisikleti ile evde ya da spor salonunda düzenli egzersiz yaparak bacak ve kalça kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Ayrıca metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakmanızı kolaylaştırır. Bisikleti kullanmaya başlamadan önce seleyi kol ve bacak uzunluğunuza göre ayarlamalısınız. Bu ayarı yaparken dizlerinizin çok bükülmemesi gerekir. Kondisyonunuza uygun olarak bisiklet egzersizini 30 dakika yapabilirsiniz.

 

Zumba

Keyifli ve etkili bir aerobik egzersiz hareketidir. Latin müziği eşliğinde yapılan dans egzersizi sayesinde vücudun esnekliği artar, metabolizma hızlanır ve postür iyileşir. Aerobik egzersizler arasında bulunan zumbayı ister evde ister özel bir salonda yapabilirsiniz. Evde yaparken bir zumba videosu size kolaylık sağlar; salonda ise hocanın eşliğinde doğru hareketleri gerçekleştirebilirsiniz.

 

Kürek Çekme

Sırt, boyun ve bacak bölgesini çalıştıran kürek çekme hareketi, eğer kondisyon küreği bulunuyorsa evde yapılabilir. Onun dışında tüm spor salonlarında bu aerobik hareketi kolayca yapabilirsiniz. Bu harekete dizler kırık bir şekilde başlamalı ve ayaklarınızı düzeltmelisiniz. Bu sırada tuttuğunuz kabloyu karnınıza dokunana kadar yavaşça çekmelisiniz. Yavaş bir şekilde dizlerinizi kırarak başlangıç noktasına kadar bırakmalı ve hafif öne eğilmelisiniz.

 

Yürüyüş-Koşma

Yürüyüş bandında kolay bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz yürüyüş ve koşma hareketleri; göbek, bacak, kalça, bel ve sırt bölgelerindeki kasları çalıştırır. Aerobik egzersiz programı içinde en kolay hareketlerden biri olarak yer alır. Belli aralıklarla temponuzu düşürüp yavaşlatırsanız daha fazla kalori yakabilirsiniz. Koşu bandı dışında normal yürüyüş ve koşu şeklinde de gerçekleştirebilirsiniz.

 

Merdiven Çıkma

Hem evde hem de spor salonunda yapabileceğiniz bir aerobik egzersiz hareketidir. Bacak kaslarını güçlendirdiği gibi bel ve basen bölgesindeki fazla yağlardan kurtulmayı da sağlar. Bunun için bir stepper temin edebilir veya binadaki merdivenleri kullanabilirsiniz. Tüm vücut çalıştıran bir aerobik hareket olan merdiven çıkma için belli bir tempo tutturmalısınız.

 

Yüzme

Vücudun bacak, kol, omuz, sırt, karın ve göğüs kaslarını eşzamanlı olarak çalıştıran yüzme, çok iyi bir aerobik antrenmanıdır. Uzun süreli olarak yapılabildiğinden yüzme sayesinde vücudunuza enerji sağlamak için gerekli oksijeni kullanabilirsiniz. Aerobik egzersiz çeşitleri arasında hem keyifli hem de etkili olanlardan biridir.

 

Kayak

Uzun süreli olarak yapmaya elverişli bir egzersiz olan kayak, aerobik hareketler arasında yer alır. Vücudun hemen her kasını çalıştırır ve denge kazandırır. Karın bölgesi, kalça ve çevresi, üst bacak, arka bacak ve kol kaslarının verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Kar üzerinde kaymak için yeterli deneyim ve tecrübeye sahip olmanız oldukça önemlidir; aksi takdirde yeterince verim alamazsınız.

 

Kick Boks

Enerjik bir spor olan kick boks, aerobik egzersizler arasında sayılır. Enerjik bir şekilde tüm kas gruplarının çalışmasını sağlar ve uzun süreli olarak sürdürülebilir. Vücudun enerji ihtiyacı için oksijen kullanımını sağladığı gibi esnekliği artırır, denge kazandırır, kas dayanıklılığı sağlar. Kick boksta da aerobik egzersiz hareketleri yaparak kendinizi daha zinde tutabilirsiniz.

15.02.2022