Kışın En Özel Lokasyonları: Şarap Tadım Otelleri

Fotoğraf: cassğ - GettyImages

Türkiye’nin pek çok yerinde bağ oteli olarak anılan ve adeta şarap üzerine kurulu pek çok otel vardır. Verimli topraklarda yetişen bağların özenle işlenmesi ve şişelenmesi, birbirinden lezzetli şarapları karşımıza çıkarır. Kış aylarında da şarap tadım etkinlikleri en sevilen etkinliklerden biridir. Hem kış tatili yapıp hem de birbirinden ünlü ve lezzetli şarapları yerinde tatmanız mümkün. Farklı bölgelerdeki en özel şarap tadım otellerini tercih edebilir ve tatilinizi çok daha keyifli hale getirebilirsiniz.

 

Şarap Tadım Otellerinin Konumları

Türkiye’de şarap üretimi denince akla pek çok bölge gelir. Bunların arasında ilk sırada Ege ve Trakya yer alır. Bu bölgelerin farklı yörelerinde pek çok farklı şarabın üretimi yapılıyor ve lezzetleriyle Türkiye’nin hatta dünyanın beğenisini kazanıyor. Özellikle Ege’de aynı yörede bile çok sayıda şarap tadım otelleri bulunuyor. Urla, Bozcaada, Datça, Denizli Ege’de en çok şarap tadım oteli olan yerlerdendir. Özellikle lezzetli ve ünlü şarapların üretimleri bu bölgelerde yapılır. Ege’de rotanızı çevirdiğiniz hemen her yerde bir şarap tadım oteli bulmanız mümkündür.

Trakya’da bulunan şarap tadım yerleri, İstanbul’a yakın olmalarıyla çok avantajlıdır. Özellikle günübirlik veya hafta sonu tatillerinde bu yerleri ziyaret edebilirsiniz. Edirne, Tekirdağ, Eceabat şarap evi otelleri sunan en zengin bölgeler arasındadır. Kışın tatil keyfi yapmak istiyorsanız Trakya’ya mutlaka uğramalısınız. Anadolu’da bir tatil düşünüyorsanız Elazığ şarap otellerinde unutamayacağınız bir tatil deneyimi yapabilirsiniz. Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri ile ünlü olan Elazığ’da kaliteli ve lezzetli pek çok şarap tadabilirsiniz.

 

Şarap Tadım Otellerinde Konaklamanın Faydaları

Şarap konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak, onları tanımak istiyorsanız tatiliniz için şarap tadım imkanı sunan otelleri tercih edebilirsiniz. Bu otellerde şarap turuna çıkabilir ve eğitici bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bazı oteller, imalathane ile aynı bölgede bulunduğundan üzüm toplama, doğrudan bağda şarap tadımı yapma gibi imkanlara sahip olabilirsiniz. Şarap turu sayesinde hasat, üretim, şişeleme gibi farklı aşamaları görebilirsiniz. Özellikle şarap tadım günleri üretim mevsimlerine denk getirilir ve tatilinize keyif katar.

Şarap tadım otellerinde konaklayarak şarap turu yaparsanız, pek çok fayda elde edebilirsiniz. Bunlar:

●      Şarap yapım süreci hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

●      Dünyanın çeşitli bölgelerindeki şarap otellerinde kalarak hem dünyayı görebilir hem de şarap tutkunuzu geliştirebilirsiniz.

●      Şarap turu esnasında şarap tadımcıları ile tanışarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bir şarap tadımının nasıl yapılacağını uzman kişilerden öğrenebilirsiniz.

●      Farklı şarap türlerini öğrenerek damak tadınıza en uygun olanı belirleyebilirsiniz.

 

 

Şarap Tadımı Yapılış Şekli

Şarap tadımı yaparken farklı teknikler kullanılır ve çeşitli aşamalar vardır. Bunlar sayesinde iyi ve doğru şarap bulunabilir. Şarap tadım teknikleri arasında en çok tercih edileni 3 aşamadan oluşan tadımdır. Önce görsel, ardından kokusal ve son olarak tatsal değerlendirme yapılır. Bu aşamalarla ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:

●      Şarap dik tutulur ve kadehe tam tepeden bakılır. Berraklık, renk derinliği gibi unsurlar değerlendirilir.

●      Şarap kadehi eğilir ve beyaz bir arka planda bakılır. Kadehteki merkez renk, kenarlardaki renk değişiklikleri ve genişliği incelenir.

●      Kadeh sallanır ve göz seviyesine çıkarılarak bakılır. Şarabın kadehte bıraktığı tabakalar ve dalgalanmalar, yoğunluk hakkında bilgi verir.

●      Koku değerlendirmesinde öncelikle kadeh sallanmadan direkt şarap koklanmalıdır.

●      Ardından kadeh sallanmalı ve hemen koklanmalıdır. Durgunlaşırken ve hareket ederken alınan kokular not edilmelidir.

●      Tatlı kaşığı ile bir yudum alınır ve şarabın yumuşaklığına, asidine bakılır.

●      Şaraptan bir yudum alınır ve tüm damakta gezdirilir, yuttuktan sonra nefes alınır.

●      Şarap bir kaba tükürülür, ağız ve burundan nefes alınır. Dudaklar ve damaklar yalanıp son tat alınır.

Oldukça keyifli bir deneyim olan şarap tadımı için en iyi zaman şarap tadım günleri olabilir. Eğer şarap tüketmeyi seviyor ve daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız tatilinizi bu günlere denk getirebilirsiniz.

01.03.2022