Fotoğraf: marcelokrelling - GettyImages
Türk mutfağını zengin yapısı içinde yer alan önemli yemekler arasında çorbalar da bulunur. Anadolu’nun dört bir yanında çeşitli malzemeler kullanılarak farklı lezzetlere sahip çorbalar hazırlanır. Türk mutfağı çorbaları yöresel tatları ile damakta eşsiz bir iz bırakır. Az taneli ve bol sulu yapılan bu çorbalar, Türk mutfağını diğer mutfaklardaki çorbalardan ayırır.
Türk mutfağında kaç çeşit çorba var sorusuna çok uzun bir listeyle yanıt verilebilir. Çünkü oldukça eski dönemlerden beri çorba severek tüketilmiştir ve farklı çeşitler pişirilmiştir. Her biri günümüzde Türk mutfağına miras olarak kalmış geleneksel çorbalardır. Bu nedenle Türk mutfağı için çorba çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca tarım açısından elverişli bir bölge olan Anadolu’da çok fazla sayıda bitki, baklagil yetişir. Bunlar çorbalarda bir araya getirilerek zengin bir tat sunar. Anadolu topraklarında farklı dönemlerde birçok çorba çeşidi tüketilmiş ve çoğu lezzetiyle günümüze kadar süregelmiştir. Sıcak bir şekilde tüketilen ve hafif bir yemek olan çorba, doyurucu ve besleyici olduğu için de sık sık tüketilir. Türk mutfağında çorbaların yeri ve önemi çok eskilerden beri bilinir; çünkü çorba ekonomik bir yiyecektir. Yoksulluğun yoğun olarak yaşandığı dönemlerde bile çorba tüketilmiştir. Farklı katmanlardaki insanlar tarafından her dönem severek tüketilen çorba, Türk mutfağındaki yerini hala korur. Ekonomik, pratik ve besleyici bir yemek olarak öne çıkar ve farklı damak tatlarına hitap etmeyi başarır.
Sofralarda oldukça sık yer verilen mercimek çorbası, aynı zamanda en köklü geçmişe sahip çorbalardan biri. Önemli bir besin olan mercimek, eski dönemlerden beri Türk mutfağında yer alıyor. Türk mutfağı yöresel çorbalar listesinde lezzetiyle ilk sıralarda yer alır ve soğan, sarımsak ve et suyuyla hazırlanır. Mercimek çorbası daha doyurucu ve besleyici bir şekilde de pişirilebilir. İçerisine soğan ve sarımsakla birlikte patates, havuç ve kereviz de eklenebilir. Böylece hem daha zengin bir lezzet sunar hem de besin değerleri artar. Şifalı bir çorba çeşidi olarak öne çıkar ve çoğunlukla limon sıkılarak içilir.
Türk mutfağına has bir lezzet olan ezogelin çorbası, zengin içeriği ile öne çıkar. Bu sayede besleyiciliği de oldukça yüksektir. Tam olarak Anadolu’yu yansıtan malzemeleri ile Türk mutfağını en iyi temsil eden çorbalardan biridir. Türk mutfağından çorbalar nelerdir diye sorulunca akla ilk gelen yöresel çorbalardan biridir. İçinde kırmızı mercimek, pirinç, bulgur, salça, soğan, sarımsak ve çok sayıda baharat bulunur. Bu yüzden hem zengin bir lezzete sahiptir hem de doyuruculuğu çok yüksektir. Vücudun farklı ihtiyaçlarını kendi başına karşılayabilecek kadar zengin besin değerleri içerir. Özellikle kış aylarında tam bir şifa deposudur ve limonla birlikte tüketilir.
Türk mutfağı çorbaları isimleri arasında önemli bir yere sahip olan tarhana, adını dünya literatürüne kazımıştır. Hamur işi çorbaların göz bebeği olan tarhana, yapılış ve saklanış şekli ile dünya mutfağına yeni bir teknik kazandırmıştır. Besleyicilik oranı yüksek olan tarhana farklı yörelerde farklı şekillerde pişirilse de hepsi yaz aylarının lezzetini kışın sofralara taşır.
Türk mutfağı çorba tarifleri arasından pişirme açısından en kolaylarından biridir. Kurutulmuş ve öğütülmüş tarhana, salça ve sarımsakla kısa süre içinde lezzetli bir çorba pişirebilirsiniz. Tarhana, güneşte kurutma yöntemi ile elde edildiğinden pek çok aşamadan geçerek pişirmeye hazır hale gelir; lezzeti de bundandır.