2022'nin Öne Çıkan 10 Türk Mutfağı Yemeği

Fotoğraf: Visual Art Agency, GettyImages

Türk mutfağında bulunan oldukça fazla yemek vardır. Zengin kültürü ile farklı damak tatlarına hitap eden Türk mutfağı yemekleri, lezzetleriyle de kendine hayran bırakır. 2022 yılında en popüler olan Türk yemekleri ile siz de sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.
 

Kayseri Yağlaması

Kayseri’ye özgü yufka, kıyma, yoğurt ve salçalı sos kullanılarak hazırlanır. Yufkalar üst üste konur ve aralarına bol sulu ve salçalı kıyma eklenir. Türk mutfağındaki yemekler arasında bulunan lahmacun ile benzetilir ancak lahmacuna göre daha ince, yağlı ve sarımsaklı yoğurtludur.

 

Ali Nazik

Patlıcan ve et ile yapılan bir ana yemektir. Gaziantep yöresine ait bir lezzettir. Genellikle pilav ile birlikte sunulur. Özellikle Osmanlı dönemine kadar dayanan tarihi ile öne çıkar. Uzun yıllardır Türk mutfağında yer alan lezzetli, besleyici ve doyurucu bir yemektir. Ayrıca bazen soğuk olarak meze şeklinde de tüketilir.

 

Orman Kebabı

Osmanlı mutfağının ünlü aşçılarının yetiştiği Bolu’ya has bir yemek olan orman kebabı, Türk mutfağı et yemekleri arasında lezzetiyle ilk sıralarda yer alır. Kuzu eti kullanılarak hazırlana bu yemek, pek çok sebzeyi de içerir. Bu neden oldukça besleyici ve doyurucudur. Diğer et yemeklerinden farklı olarak içinde bolca bezelye kullanılır.

 

Sivas Köftesi

Sivas’a özgü bir lezzet olan Sivas köftesi, 2011 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Bu özelliği ile Türkiye’deki diğer köfte çeşitlerinden ayrılır. Ayrıca bu kadar meşhur olmasını sağlayan bir diğer özelliği içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmamasıdır. Yalnızca kıyma ve tuz ile hazırlanan bu özel köftenin kıyması, bir gün bekletildikten sonra tekrar çekilir.

 

Mücver

Kabakla yapılan bir yemek olarak bilinen mücver, aynı zamanda Osmanlı mutfağında kullanılan yemek pişirme tekniklerinden birinin adıdır. Genellikle kızartma olarak pişirilir ancak daha hafif ve sağlıklı olması açısından az yağla fırında da pişirilebilir. Türk mutfağı sebze yemekleri arasında en çok tüketilenlerden biridir ve sebze yemeyi sevmeyen kişilerin bile severek yediği bir yöresel yemektir.

 

Bolu Mantısı

Türk mutfağında mantı her ne kadar Kayseri ile özdeşleşse de farklı yörelerde, farklı şekillerde hazırlanan pek çok mantı vardır. Bolu mantısı da onlardan biridir. Kayseri mantısından farklı olarak iç harcında kıyma yerine mantar kullanılır. Yoğurtla ve çeşitli baharatlarla servis edilir ve zengin bir lezzete sahiptir.

 

Mumbar Dolması

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sık sık pişirilen mumbar dolması, koyunun kalın bağırsaklarının harç ile doldurulmasıyla yapılır. İç harçta ise kıyma, akciğer, bulgur, salça, soğan gibi malzemeler kullanılır. Özellikle kış aylarında sık sık tüketilir. Anadolu yemekleri ve Türk mutfağı denince akla ilk gelen yemeklerden biridir.

 

Patlıcan Musakka

Tarihi çok eskiye dayanan patlıcan musakka, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Suyuna ekmek banılarak tüketilen bir yemek çeşididir. Afyon’un yöresel yemeklerinden biridir ve zengin içeriği ile hem doyurucu hem de besleyicidir. Hem sebzeli hem de etli yemek arıyorsanız patlıcan musakkayı kesinlikle denemelisiniz.

 

Soğuk Baklava

Türk mutfağı tatlıları denince akla ilk önce baklava gelir. Dünya mutfağında da bu tatlısıyla tanınır. Genellikle ılık şekilde tüketilir; ancak son dönemlerde soğuk hali popüler olmaya başlamıştır. Servis ediliş şekli ve şerbetinin hazırlanışı ile diğer baklavalardan ayrılıyor. Türk mutfağının en güzel yemekleri arasında 2022 yılında tatlı olarak ilk sıralarda yer alıyor.

 

Hamsiköy Sütlacı

Trabzon’un Hamsiköy ilçesine özgü bir lezzet olan Hamsiköy sütlacı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiştir. Temel malzemeleri arasında süt, pirinç ve şeker yer alır. Lezzeti ile kısa süre içinde tüm dünyaya yayılmıştır ve son dönemlerde daha da popüler hale gelmiştir. Türk mutfak yemek tarifleri arasında yer alan en kolay tatlılardan biridir.

26.04.2022