Buhar Odası Ne İşe Yarar?

Fotoğraf: GettyImages

Sıcak su buharı kullanarak vücuttaki stres, yorgunluk, ölü hücre ve toksinlerin atılmasını sağlayan yönteme buhar odası adı verilir. Buhar odasındaki nem oranı yüksek olduğundan ciltteki nem kaybı azdır. Ayrıca cilt dışarıdan nem alarak toksinleri attığından sıvı kaybı da olmaz. Buhar odasında bulunan ısı, dolaşım sistemini hızlandırdığı gibi kandaki oksijen miktarını da yükseltir. Vücutta oksijen artınca da spordan sonra kaslarda biriken laktik asit daha hızlı parçalanır.

 

Buhar Odasının Faydaları

Sahip olduğu özellikler ile pek çok fayda sunan buhar odası kişilerin kendini iyi hissetmesini sağlar. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlamaya yardımcı olduğu gibi cildin daha iyi görünmesinde de etkilidir. Buhar odası faydaları aşağıda listelenmiştir:

  • Buhar odasında oturmak, özellikle yaşlıların kardiyovasküler sistemi üzerinde olumlu etkiler bırakır. Buhar odası terapisi kan basıncını düşürür ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yaralardan kaynaklanan cilt dokusunu iyileştirir ve dolaşımı geliştirir.
  • Buhar odası yüksek ısıdan dolayı kişilerin terlemesini sağlar. Terleme de gözenekleri açar ve cildin yüzeyini temizler.
  • Gecikmiş başlangıçlı kas ağrısını hızlı ve sağlıklı bir şekilde iyileştirme konusunda faydalıdır.
  • Egzersizlerden önce de buhar odası kullanılabilir ve ısınma için eklemleri gevşetip esnekliği artırır.
  • Buhar odası, stres anında salgılanan kortizol seviyesini düşürür.
  • Sinüslerde ve akciğerde oluşan tıkanıklığı parçalar ve daha kolay nefes almayı sağlar.

Özellikle ilk defa bu yöntemi kullanacak kişiler buhar odası ne işe yarar sorusunun yanıtını merak eder. Sağlık için pek çok faydası bulunan buhar odası, düzenli olarak kullanılırsa yukarıda sayılan faydaların tümü sağlanabilir.

 

Buhar Odası Kullanım Şekli

Buhar odasını doğru ve dikkatli bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Bu sayede daha fazla verim alınabilir. Buhar odası nasıl kullanır sorusu ile ilgili aşağıda detaylı bilgi verilmiştir:

  • Buhar odası 45 ila 60 derece arası kullanılmalıdır.
  • Deri enfeksiyonu ya da açık yara varsa buhar odası kullanılmamalıdır.
  • Sargı ile buhar odasına girilmemelidir.
  • Buhar odasına girilirken tok olunmamalıdır.
  • Cilde krem, losyon, parfüm gibi ürünler sürülmeden buhar odasına girilmelidir.
  • Buhar odasından çıktıktan sonra soğuk duş alınmalıdır.
  • Buhar odasına terlikle girilmelidir.
  • Buhar odasından önce saunaya girildiyse 10 dakika dinlenip sıvı takviyesi yapılmalıdır.
  • Buhar odasında 15 dakikadan uzun süre durulmamalıdır.

Doğru bir kullanım sayesinde buhar banyosu cilde faydaları ve etkilerinin tamamı alınabilir. Ayrıca doğru kullanımın yanı sıra düzenli kullanım da oldukça önemlidir.

 

Buhar Odası Fiyatları

Buhar odası kurulum için gerekli olan bazı ekipmanlar vardır. Bunları temin ederek kolay bir şekilde buhar odası yaptırmak mümkündür. Bazı konaklama alanlarında, spor salonlarında ve spa merkezlerinde bulunan buhar odaları sahip oldukları özellikler ile farklı fiyatlandırılır. Buhar odası fiyatları belirlenirken odanın büyüklüğü, kullanılan ekipmanlar, jeneratörlerin büyüklükleri vb. gibi pek çok kriter göz önünde bulundurulur. Buna göre farklı bütçelere hitap eden buhar odaları bulmak mümkündür. Farklı ihtiyaçlar ve istekleri karşılayan seçenekler arasından kendinize uygun olanı tercih edebilirsiniz. Buhar odası kurulumunda ihtiyaç duyulan ekipmanlar arasında jeneratör en önemlilerdendir. Bu jeneratörlerin kolay kullanılabilir ve güvenli olması gerekir. Farklı özelliklere sahip pek çok model vardır ve buhar odasına uygun seçim yapılmalıdır. Buhar odasının büyüklüğüne göre tercih edilmesi gereken jeneratörler farklılık gösterir. Bu yüzden buhar odası maliyeti odanın genişliği, jeneratörün kapasitesi ve kalitesine göre belirlenir. Önemli olan en uygun ya da en yüksek fiyatlı olan modeli almak değil, buhar odası için en kullanışlı olanı tercih etmektir.

06.05.2022