Akdeniz'den Çıkmış En Popüler Dünya Mutfağı Mezeleri

Fotoğraf: Igor Dutina - GettyImages

Akdeniz mutfağı zengin yapısı ve kültürüyle tüm dünyanın dikkatini çeker. Özellikle salataları ve mezeleri fresh olması ile tanınır ve farklı damak tatlarına hitap eden pek çok seçenek vardır. Bu mezeler tüm dünyada da beğeni kazanmış ve dünya mutfağına girmeyi başarmıştır. Çok zengin bir çeşitliliğe sahip Akdeniz mutfak kültürü ünlü mezeleri ile dünya mutfağına pek çok yeni lezzet kazandırmıştır. Akdeniz’in birbirinden lezzetli dünya mutfağı mezeleri aşağıda anlatılmıştır.

 

Bir Numaralı Babagannuş

Hatay mutfağına özgü bir meze olan babagannuş, özellikle kebaplarla birlikte tüketilir. Farklı versiyonları bulunur ve zengin içeriği ile öne çıkar. Akdeniz mezeleri denince akla ilk gelen mezelerden biridir. Ana malzemesi patlıcandır ve lezzetini veren şey ise tahindir. İsteğe göre çeşitli baharatlarla daha da zenginleştirilebilir. Meze olarak hazırlansa da yemek olarak tüketilebilecek kadar besleyici ve doyurucudur. Dünya mutfağına giren bu lezzet, Akdeniz mutfağının tanınmasında büyük rol oynamıştır. Ayrıca yalnızca ülkemizin Akdeniz illerinde değil, Lübnan mutfağında da sık sık tüketilir. Levant mutfağının soğuk mezesi olarak tanınır ve Akdeniz mutfağının en sevilen mezelerinden biridir. Akdeniz mutfağı tarifleri arasında en kolay hazırlananlardan biridir.

 

Fresh Akdeniz Salatası

Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan Akdeniz salatası en ünlü salatalardan biridir. Akdeniz’in taze mevsim yeşillikleri ile hazırlanan bu salata sofralarda sık sık yer alır. Marul, çeri domates, zeytin ve sos ile zenginleştirilir ve oldukça lezzetlidir. Ayrıca isteğe göre peynir ya da avokado da eklenebilir. Dünya mutfağının tanıdığı Akdeniz mutfağı salataları arasında ilk sırada yer alır. Fresh lezzeti ile sofralarda çokça yer verilir ve hafif bir şekilde doymayı sağlar. Yüksek besleyiciliği sayesinde hem sağlıklıdır hem de lezzetiyle öne çıkar. Çok sayıda yeşil yapraklı bulundurduğu için adeta bir şifa deposudur. Akdeniz’e özgü taze yeşillikler kullanılır ve bu kombinasyon her damak tadını kendine çeker.

 

Her Öğüne Uygun Akdeniz Mezesi

Adından da anlaşılabileceği gibi Akdeniz’e özgü bir meze olan bu meze, dünya mutfağında da oldukça popülerdir. Hem kahvaltılarda hem de akşam yemeklerinde pratik bir tarif olarak yer alır. Az sayıda ve kolay bulunan malzemelerin yanı sır yapımı da çok basittir. Asıl lezzeti süzme peynir, maydanoz, dereotu ve taze naneden gelir. Baharatlarla süslenip zenginleştirildikten sonra hazır hale gelir. Küçük top şeklinde sunulan bir mezedir ve Akdeniz mutfağı mezeleri arasında özel bir yere sahiptir. Her mevsim tüketilebilir ve ağızda dağılan yumuşacık dokusu ile damakta uzun süre iz bırakır. Akdeniz mutfağından çıkıp dünya mutfağında popüler olan bu meze, hemen her yemeğe eşlik eder.

 

Öğün Olarak Tüketilebilen Tahinli Piyaz

Oldukça eski bir tarihe dayanan tahinli piyaz, yapım tekniği ve lezzetiyle ilgi çekiyor. Diğer piyazlardan farklı olarak küçük taneli kuru fasulyeyle yapılır. Köfte yemekleriyle birlikte sıkça tüketilir ve salata olarak sofralarda yer alır. Akdeniz mutfağı yemekleri denince akla ilk gelenlerden biri olan tahinli piyaz, her ne kadar salata olarak nitelendirilse de bir öğün kadar doyurucu içeriğe sahiptir. Tahin, limon suyu ve sarımsaktan hazırlanan sos ile zenginleştirilir ve bu sos ile karakteristik bir lezzet sunar. Küçük taneli, damarlı, mat Sıra tipi kuru fasulye kullanıldığından pişirme esnasında dağılmaz ve parçalanmaz. Çandır fasulyesi olarak adlandırılan bu fasulye ve özel hazırlanan tahinli sos Antalya piyazını diğer piyazlardan ayırır. Gerek malzemeleri gerek yapılış şekli ile tüm dünya mutfağında tanınır.

 

10.05.2022