Bir İtalyan Klasiği Toscana Şarabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bağcılık tarihi milattan önce 8. Yüzyıla kadar dayanan Toscana Bölgesi, birçok üzüm çeşidinin yetiştirildiği bağları ve harika manzaralarıyla, dünyanın şarap üretiminde marka olan bölgeler arasında yer alıyor. İtalya’nın özerk bir bölgesi olan Toscana, yemyeşil tepeleri, taş evleri ve çiçeklerle kaplı tarlalarıyla masalsı bir atmosfere sahip. Dünyanın en bilinen şarap üretim yerlerine ev sahipliği yapan bölgede Chianti, Bolgheri ve Val d'Orcia başta olmak üzere, ünlü birçok üretim bölgesi bulunuyor. Başkenti Floransa olan bu harika özerk bölge, muhteşem kır manzarası eşliğinde şarabınızı yudumlayabileceğiniz en güzel yerler arasında yer alıyor. Rönesansın izlerini içinde barındıran kentin sokakları ve kırları hayranlık uyandırıyor. 
 Farklı bölgelerde üretilen Toscana şarapları, İtalya’daki apelasyon (kökeni kontrol edilmiş adlandırma) sistemine göre sınıflandırılıyor. 1963 yılında yapılandırılan sistem ile şaraplar; Vino da Tavola, Tipik Coğrafi İşaret (IGT), Denominazione di Origine Controllata (DOC) ve Kontrollü Garantili Menşe Adlandırma (DOCG) olmak üzere 4 ayrı kategoriye ayrılıyor. Kalite olarak DOC şarapları, IGT şaraplarının üzerinde ve DOCG şaraplarının altında kalıyor. DOCG şarapları ise resmi sınıflandırmanın en yüksek kalite seviyesindeki şarapları temsil ediyor. 
Bu kategorizasyon, üretilen şarapların her türlü ayrıntısının kontrol edileceği kriterler içeriyor. Şarapların üretim bölgelerini, şeker ve alkol miktarını, üzümlerin çeşitlerini ve bağlardaki asma sayılarını belirli kurallar çerçevesinde bir sisteme oturtarak şarap kalitesini tescilliyor. Toscana’da DOC ve DOCG kalitesine sahip pek çok yüksek kaliteli şarabı yerinde tadabilirsiniz. 

 

Toscana’da Şarap Rotaları

Şarap severlerin gezmekten asla bıkmayacağı Toscana, en lezzetli şarap rotalarına ev sahipliği yapıyor. Birbirinden farklı şaraphaneleri gezip alışveriş ve şarap tadımı yapabileceğiniz pek çok farklı bölge bulunuyor. Birbirinden güzel mimarilere sahip kasabalarda gezmek için pek çok alternatif durak bulunuyor. Kasabalarda bulunan ünlü restoranlarda İtalyan mutfağından seçkileri deneyebilir, beğendiğiniz şarapları şarap evlerinden temin edebilirsiniz. Toscana’nın şarap kültürüne dair her şeyi öğrenebileceğiniz, tarih boyunca bağcılık ile uğraşmış insanların bulunduğu kasabalarda şarabın her türüne ait bilgi edinebilirsiniz.
1. Chianti: Toscana şaraplarını denemek için ülkeyi ziyaret edenlerin en çok merak ettikleri yer olan Chianti, dünya çapında ün salan bir şarap üretim merkezi. Sangiovese üzüm çeşidinin yetiştirildiği ve kullanıldığı üzüm bağları, tüm dünyada adından söz ettiriyor. Bölgede tarihi köylerin arasında görülmeye değer pek çok kale şato bulunuyor. Toscana’nın en ünlü şaraplarını tadabileceğiniz ve satın alabileceğiniz Chianti’de, gün batımı manzarası eşliğinde özel şaraplarından biri olan Chianti Classico DOCG şarabını yudumlayabilirsiniz 
2. Val d’Orcia: UNESCO dünya mirasları listesinde yer alan bölge, dünyada en değerli şarap üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Ziyaretçilere eşsiz bir kır manzarası sunan Val d’Orcia, rengarenk çiftlik evleri ve şatolarıyla görenleri büyülüyor. Romeo ve Juliet filmine set olan Pienza Kasabası’nı ve görkemli Monte Oliveto Maggiore Manastırını gezebilirsiniz. En ünlü şarabı olan Brunello di Moltancino, şarap gurmeleri tarafından beğeni topluyor. 
3. Bolgheri: Şarap severlerin Toscana’ya uğradıklarında gitmeden dönmeyecekleri bir başka durak olan Bolgheri, “Super Tuscan” adı verilen kült şaraplara ev sahipliği yapıyor. Şarap evlerinde çeşitli şarap türlerini deneyebileceğiniz gibi yakınlarındaki restoran ve tarihi eserlerini de ziyaret edebilirsiniz. 
4. Montepulciano: Adeta bir kartpostalın içindeymişsiniz gibi hissettiren Montalcino bölgesi Voltaire’in eserlerine konu olan Vino Nobile di Montepulciano şarabının üretildiği yer olarak tarihte biliniyor. Şarap mahzenlerini gezerek şarap tadımı yapıp satın alabileceğiniz bölgede, çeşitli şarap dükkanlarından ünlü peynirleri ve spagettilerinin tadına varabilirsiniz. 
5. Montalcino: Şaraplarını ve tarihi güzelliklerini görmeye değen bir başka kasaba ise Montalcino. Yüzyıllardır bağcılık yapan ailelerin bağ evlerini ziyaret edebilir, Brunello di Montalcino şarabını yudumlayabilirsiniz. 
6. San Gimignano: Güzel Kuleler Kasabası olarak da bilinen Ortaçağ Avrupası mimarisine sahip harika kasabada tarihi atmosferin içinde ünlü şarapların keyfini çıkarabilirsiniz. Vernaccia çeşidi üzümden elde edilen, beyaz Vernaccia di San Gimignano kasabayı gezerken denemeniz gereken şarapların başında geliyor. 
Avrupa’nın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri olan İtalya’ya yolunuz düştüğünde Toscana’nın güzelliklerini keşfetmeden rotanızı başka bir yere çevirmeyin. Ayrıca Roma İmparatorluğu dönemini, ülkenin her yerinde hissedebileceğiniz İtalya’nın turistik yerlerinin de gezi planınızda yer aldığından emin olmalısınız.
26.10.2022