Bordeaux Şarabı Kadar Bilinmeyen Bir Lezzet: Porto Şarabı
Portekiz’in Douro Vadisi’nde özel olarak yetiştirilen üzüm çeşitleri ile üretilen Porto şarabı, alışılmışın dışındaki rengi ve tadıyla dünyaca ünlü bir şaraptır. Şarap hazırlanırken fermantasyonun ilk birkaç gününde içine alkol ilave edilerek fermantasyonun kesilmesi sağlanıyor. Fermente yöntemi ile diğer şaraplardan ayrılan Porto şarapları, kullanılan yöntem sayesinde tatlı bir tada ve yüksek alkol oranına sahip oluyor. Meşhur şarapları için özel turlar bile düzenlenen Portekiz’i ziyaret eden turistlerin, tatmadan dönmeyeceği şaraplardan biri. 
 

Porto Şarabının Kısa Tarihi

 
Tarihi 17. yüzyıla kadar dayanan Porto şarabı, adını dönemin ticaret limanlarından olan Porto Limanı’ndan alıyor. Bugünkü Portekiz’in Douro bölgesinde yer alan üzüm bağlarından elde edilen şaraplar, dönemin en lezzetli şarapları arasındaydı. Bu şarapların başlıca müşterisi olan İngilizlerin en büyük sorunu alınan şarapların İngiltere'ye taşınırken uzun yolculuk ve dalgalı denizin etkisiyle bozulmasıydı. Bu nedenle Portolu şarap üreticileri yeni bir yöntem geliştirerek, şaraba brandy (yüksek dereceli alkollü içki) karıştırarak ömrünü uzatmak istediler. Bu sayede alkollü Porto şarabının ilk versiyonunu elde ettiler. Günümüzde hala Porto şarabının en büyük alıcısını İngilizler oluşturuyor.
 

Porto Şarabı Çeşitleri ve Özellikleri

 

Porto şarabı, tatlı ve yoğun tadı nedeniyle asla yemekle birlikte tüketilmiyor. Genellikle yemekten önce veya yemekten sonra tercih edilen şarap; peynir, çeşitli şarküteri ürünleri ve tatlılarla birlikte tüketiliyor. Yoğun alkol oranı sebebiyle diğer şarap çeşitlerine göre daha yavaş ve dikkatli içiliyor. Birçok farklı çeşidiyle şarap severlerin özel günlerine eşlik eden Porto şarabının çeşitlerine göz atalım.
1. Vintage port: Port şarabının en kaliteli ve en pahalı türüdür. Üretildikten sonra iki yıl dinlendirilen şaraplar, şişelendikten sonra ise en az 35 yıl yıllandırılır. Şarabın üretildiği yıl etiketinde ve mantarında yazıyor. Vintage port şarabının yanına geyik eti, brie peyniri, bitter çikolata ve badem gibi ürünler tercih edebilirsiniz.
2. Ruby Port: Koyu kırmızı renkli ve meyvemsi bir tona sahip Ruby port, hem eski hem yeni port şarapların harmanlanması ile hazırlanıyor. 2 ya da 3 yıllık yıllandırma aşamasından sonra satışa sunuluyor. Gorgonzola peyniri, çikolatalı mousse veya kırmızı meyvelerle tüketilmesi tercih ediliyor.
3. Tawny Port: Altın ve kahverengi tonlarına sahip esmer bir port şarabı olan tawny, Ruby türü portlara göre daha uzun bir dinlenme sağlanarak üretiliyor. Cevizli aromalara sahip şaraplar, 10 ile 40 yıl arasında yaşlanması beklenerek piyasaya sürülüyor. Yaşına göre farklı aperatiflerle tüketilebilen tawny portlar, Pekin ördeği, creme brulee ve çiğ ya da kavrulmuş ceviz ile yakışıyor.
4. White port: Elma, narenciye kabuğu ve kavrulmuş fındık gibi tatlara sahip şaraplar, saman renginin elde edilmesi için en az 7 yıl yıllandırılır. Beyaz üzümden elde edilen white port şaraplar, genellikle sek içilir. Eski gouda peyniri, zeytin ve tuzlu badem ile birlikte aperatif olarak tüketiliyor. 
5. Rose Port: Gül rengine sahip rose şaraplarda çilek, ahududu, kızılcık ve karamelimsi tatlar bulunuyor. Hazırlanış şekli gül şarabı ile benzerlik gösteriyor.
 

Portekiz’de Şarap Turları

 
Portekiz’in ünlü şaraplarının üretilip saklandığı şarap evleri mahzenlerini ziyaret edebileceğiniz şarap turları, ülkedeki en güzel şarapları tatmanızı sağlıyor. Portekiz’in belirli şehirlerindeki şaraphaneleri kapsayan bu turlar, çeşitli tadım organizasyonlarını da içinde barındırıyor. Douro vadisi ve diğer tüm Portekiz’deki şarap üretimi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz turlarda, dilediğiniz Portekiz şaraplarını tadabilir ve şarap mahzenlerinde keyifli bir gezinti yapabilirsiniz. Porto’ya yolunuz düşerse bu harika şehrin, meşhur şaraplarını tadarak gezdiğinizden ve şehre yeterince vakit ayırdığınızdan emin olun.
31.12.2022