Türkiye’den Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Avrupa Ülkeleri

Dünyanın en küçük kıtası olan Okyanusya’dan sonra ikinci küçük kıtası olarak bilinen Avrupa, karanlık çağlardan günümüze birbirinden farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Antik Çağda kadim Roma İmparatorluğu’nun başkentini barındıran, Ortaçağ boyunca tarihin karanlık tarafında kalan Avrupa; bilim ve teknolojideki devrimler neticesinde gelişmiş ve refah seviyesi yüksek bir hayat standardına ulaşmıştır. Yarımada şeklindeki bu kıtada toplam 50 ülke bulunmaktadır. Türkiye’nin bir parçasının da bulunduğu Avrupa Kıtası, günümüzde Türkiye’deki birçok gezginin severek tercih ettiği rotaların başında geliyor. Ancak, Avrupa Birliği nedeniyle birçok ülkeye vizesiz giriş yapılamıyor. Ancak Türkiye’ye vize uygulamayan bazı Avrupa Ülkeleri de bulunuyor. Gelin Türkiye’den vize talep etmeyen ülkeleri birlikte inceleyelim.
Kardeş ülke Azerbaycan  bizlere sadece pasaport ile vizesiz 90 gün seyahat imkânı sunuyor. Başkenti Bakü olan ülkede görülmeye değer birçok tarihi nokta ve doğal güzellik bulunuyor. Ayrıca gece hayatı ile de dikkat çeken Azerbaycan, hem eğlenceyi hem de turizmi bir arada sunuyor.  Azeri Türkçesi konuşulan ülkenin para birimi de Azerbaycan manatıdır. Bir diğeri de ülke ise Türkiye’nin tam kuzeyinde yer alan Ukraynadır. Türk vatandaşları ülkeye sadece çipli yeni kimliklerle süresiz giriş imkânı bulunuyor. Avrupa’nın büyük ülkelerinden biri olan Ukrayna, Doğu Avrupa’da bulunuyor. Slav ve Türk kültürünü bir arada sunan bu ülke, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Ülkenin başkenti olan Kiev ve turistik açıdan öne çıkan şehirlerden Lviv’de turistik ve tarihi birçok bina ve anıt UNESCO mirası korumasında bulunuyor. Türk parasına oranla ucuz bir ülke olan Ukrayna yaz aylarında seyahat için uygun görünüyor. Ancak kışın tatil yapmaktan hoşlanıyorsanız bu ülkenin eşsiz kış manzarasının da tadını çıkarabilirsiniz. 
Andorra prensliğine de vizesiz 90 gün süre ile gidebileceğinizi biliyor muydunuz? Resmi para birimi Euro olan Andorra, Fransa ve İspanya sınırları arasında yer alan ufak bir yarımada ülkesidir. Hepimizin de bildiği üzere vizesiz gidilebilecek en popüler ülkeler arasında Balkan ülkeleri’nin büyük bir kısmı yer alır. Bunlardan Sırbistan ile başlayacak olursak, buraya 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz seyahat edebilirsiniz. En büyük şehri ve başkenti Belgrad’tır. Osmanlının da kültürel etkilerini şehirde tarihi yapılarda gözlemleyebilirsiniz. Yine bir diğer Türk kültürünün izlerini taşıyan ülkeye Makedonya’ya 90 güne kadar vizesiz seyahat imkânı sunuluyor. Roma, Bizans ve Osmanlı izlerini taşıyan ve yakın tarihe kadar göçmen Türklerin de yaşadığı topraklardır. Latincede Romalı anlamına gelen “romanustan” adını alan Romanya’ya vizesiz 90 güne kadar seyahat etme şansımız var. Ülkedeki kaleler, surlar yılda çok fazla turist çekiyor. Balkanlardan ve Avrupa’dan etkilenmiş ortak bir kültüre sahipler. Ayrıca Romanya mutfağında Türk mutfağı etkilerini gözlemleyebilirsiniz.
Bosna Hersek de vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkelerden. Ülkede Bosna Hersek markı kullanılıyor. Bulgaristan da yine vizesiz konaklayabileceğiniz ülkeler arasında. Kullanılan para birimi Bulgar levasıdır. Başkenti ve en büyük şehri olan Sofya’da tarihi ve kültürel birçok yapıyı ziyaret edebilirsiniz. 90 güne kadar konaklayabileceğiniz Arnavutluk da bir diğer Balkan ülkesidir. Kültüründe ve mutfağında özellikle Yunan, İtalyan ve Osmanlı etkisini görebilmek mümkündür. Kosova ve Karadağ da vizesiz 90 günü aşmayacak şekilde ziyaret edebileceğiniz diğer Balkan ülkelerindendir.
Vize işlemleri, prosedürlerini, masraflarını dert etmeden gezebilmek isteyenler için vizesiz ülkelere gün geçtikçe ilgi hayli artıyor. İlgi çekici tarihi ve kültürel özellikleri yanı sıra doğal güzelliklere sahip vizesiz birçok Avrupa ülkesini gezi rotanıza dahil edebilirsiniz. 

 

14.01.2023