Rose Şarap Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
 Şarap dünyası sürekli büyümekte ve gelişme olduğundan şarap yerleri profesyonel kişilerin dahi kafasını karıştırabiliyor. Yine de Tavel, Provence, kuzey İtalya ve İspanya’nın kanıtlanmış bölgeleri veya Languedoc oldukça iyi şarap bölgeleri olarak tavsiye ediliyor. Rose şarap aslında lüks bir şarapmış gibi dursa da aslında uygun fiyatlı şaraplar arasında yer alıyor. 
 
Rose şarap seçmeden önce ilk olarak kırmızı şarabını sevdiğiniz güven bölgelerini seçmeniz gerekiyor. Rose şarap kırmızı şarabın üretildiği yerlerde üretildiği için kırmızı şarabını sevdiğiniz bölgelerin rose şarabını da seviyorsunuz. Örneğin, Cote du Rhone’u beğeniyorsanız bir de pembesini denemelisiniz. İkinci önemli nokta ise, rose şarabın yıllanmamış ya da taze olmasına önem göstermenizle ilgili. Mesela 2015 yılından bir rose şarap tüketmemek gibi.
 
 Eğer tatlı rose şarap tercih ediyorsanız, içtiğiniz şişede alkol oranının az olmasına özen gösterin. %11’in üzerinde bir oran şarabın kuru olduğunu gösteriyor. Etiketlerde belirtilen yüzdeleri sırf bu yüzden okumalısınız. Şarap Eski Dünyanın bölgelerine (Fransa, İtalya, İspanya) ait ise daha ekşi ve gevrek oluyorken, Yeni Dünyanın bölgelerine(ABD, Güney Amerika, Avustralya) ait şaraplar daha tatlı ve daha meyveli bir aromaya sahip oluyor. Bir başka ayırt edici nokta da şarabın rengi. Koyu renkte bir rose şarap seçmek seçtiğiniz şarabın zengin, daha meyveli ve çok daha iyi olduğunu simgeliyor. Koyu pembe şarap dökülmeye hazır olduğundan kalıcı bir lezzet bırakıyor. Hafif bir şarabın rengi ise odun kömürü ve maya yardımıyla aromada değişikliklere yol açıyor. Son olarak, en sevdiğiniz üzüm türünü seçiyorsunuz. Rose şarap yaparken herhangi bir kırmızı üzüm kullanılabiliyor. Bu kırmızı üzümlerden şarabın ana tabanını oluşturuyor elbette. Örnek vermek gerekirse, rose pinot ve noir çilek ve kiraz gibi kırmızı meyve aromalarına sahipken, cabernet; gül siyah erik veya böğürtlen gibi siyah meyve aromalarına sahip oluyor.
  
Diğer şaraplarda olduğu gibi, rose şarap için fazla ücret ödüyor olmak da o şarabın daha iyi bir şarap olduğunu göstermiyor. Yalnızca, rose şarap söz konusuysa tercihler bölgeye göre değişebiliyor. Fransa’nın güney sahiline, Provence’e bakacak olursanız, imkansız denilebilecek bir rose şarap geçmişi olduğunu görüyorsunuz. Grenache, Syrah, Senso ve de Mourvedre Fransız Akdeniz kıyılarında yetiştiği için karakteristik tuzlu mineralli, hafif aromaya ve soluk somon rengine sahip oluyor. Tavel’e baktığınızda da, güçlü, zengin ve kaliteli şaraplar görmeniz çok muhtemel. Burada şarap pek çok kış üzümü, mineral ve gül aroması ve taze fındık ile konsantre ediliyor. Pays d’oc şarabı da tarz olarak yeni sayıldığından biraz daha ucuza mal oluyor ve ızgara ve et ile mükemmel bir uyum oluşturuyor. Loire Vadisi Sancerrois’de üzüm bağları kısa olduğu için yazlar uzun kışlar da serin geçiyor. Bu sebeple, roselar da hafif ve lezzetli bir pembe oluyor.
 
Son olarak, Abruzzo klasik İtalyan üzümlerinden yapılan yapılı, koyu renkli ve canlı pembe gülleriyle biliniyor. Hatta bu yüzden tüketiciler yanlışlıkla tatlı olduğunu düşünüyorlar. Herhangi bir şarabı seçerken şarapların üzerinde yazan kalite puanlarından da fikir alabilirsiniz.
 
Yüksek puanlı bir şarabın çok lezzetli olduğu garanti edilmiyor ve her zaman da sizin damak tadınıza uymayabiliyor elbette ama bunu da bir başka yöntem olarak düşünebilirsiniz. Bir de, koyu rose şaraplarını soğuk havalarda kök sebzeler, güveçler, tartlar ve makarnalarla birlikte içebilirsiniz. Koyu rose şaraplar daha asidik ve taneli olmasıyla açık renkli şaraplara nazaran daha kuvvetli içki kategorisine giriyor.
11.02.2023