Alanya Uluslararası Çocuk Festivaline Yolculuk

Her yıl farklı tarihlerde düzenlenen Alanya Uluslararası Çocuk Festivali çocukların gülüşüyle dünyanın değişeceği inancıyla yola çıkıyor. Bu sebeple, çocukların aileleri ve de akranlarıyla eğlenirken farkındalık kazanabilecekleri faydalı ve kapsamlı bir program olan ve belediye başkanı Adem Murat Yücel tarafından çocuklara hediye edilen Alanya Uluslararası Çocuk Festivali başlıyor. 

 

Festivallerin hedef kitlesi çocuklar, aileler ve de öğretmenler oluyor. Festival boyunca bu kitleler çocuk kitap fuarından çocuk gelişimi ve çocuk kitapları alabiliyorlar. Ayrıyeten, çocuk tiyatroları, çocuk kitap yazarları ile buluşma/söyleşi, çocuk atölyeleri, çocuk tiyatroları, okul ekip gösterileri, eğitimcilere veya ailelere yönelik farkındalık arttırıcı eğitim programları ya da seminerler de festivalde yer alan etkinlikler arasında.


   
 Türkiye’de ilk ve tek çocuk festivali olan bu festivale katıldığınızda etkinliklerin tümünün ücretsiz olduğunu görüyorsunuz. Festival kategorisini kültür, sanat ve çocuk gibi düşünebilirsiniz. Alanya Uluslararası Çocuk Festivali 23 Nisan 2018 Pazartesi günü, 2. Alanya Uluslararası Çocuk Festivali 15 Nisan 2019 Pazartesi günü, 3. Alanya Uluslararası Çocuk Festivali 9 Temmuz 2021 Cuma günü(pandemiden dolayı), 4. Alanya Uluslararası Çocuk Festivali 7 Mayıs 2022 Cumartesi günü Alanya Belediyesi tarafından yapılıyor. 5. Alanya Uluslararası Çocuk Festivalinin de 6 Mayıs 2023 Cumartesi günü yapılması planlanıyor. 

 

Alanya Belediyesince şu ana kadar yapılan festivallerdeki birincil amaç eğitimin en büyük öncelik olması ve de çocuklara olan sevgi ve sorumluluğu yerine getirmek. 2 sene boyunca pandemi yüzünden festivallerden mahrum kalan çocuklar 3. Alanya Uluslararası Çocuk Festivali’yle ve pandemi sürecinin normalleşmesiyle tekrar şenleniyor. Alanya Belediyesi tarafından gelenekleşen bu festivaller özellikle 3.sü çocuklara hem karne hediyesi oluyor hem de tüm çocukların birlikte vakit geçirebilmesi adına hafızalarda çok önemli ve ayrı bir yer kaplıyor.

 

15 Mayıs 2022 tarihine kadar devam eden 4. Alanya Uluslararası Çocuk Festivali’nde birbirinden kıymetli akademisyenler, yazarlar, uzmanlar ve öğrenciler yer alıyor. Festivalde ise çeşitli sahne gösterileri ve oyunlar yapılıyor. Alanya Kültür Merkezi’nde düzenlenen bu festival birçok kitaplık standı açarak çocuklara kitap sevgisini ve kitap okuma alışkanlığını kazandırıyor. Onlarca değişik kitabevinin bulunduğu festivalde Alanya Belediye Kütüphaneleri de ayrıca stant açarak öğrencilere kitap sevgisini aşılayacak çeşitli faaliyetler düzenliyor. Bunların dışında, daha önce bu festivallere konuk olmuş önemli akademisyen ve yazarlardan Dr. Serkan Karaismailoğlu, Ali Koç, Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, Tuğba Coşkuner, Ömür Kurt, Mustafa Uslu, Orhan Toker, veya Doç. Dr. Serdar Bulut gibi bu yılda Filiz Yıldırım, Merve Gülcemal ve Funda Uçuk Er 4. festivale konuk oluyor. Son olarak, festivalde çocuklar sahne gösterileri ve tiyatrolarla eğleniyor. Alanya Belediye Tiyatrosu Çocuk Biriminin hazırlamış olduğu Kalbimin Sevgili Gözü veyahut Yağmur Taşı gibi pek çok tiyatro oyununu izlemiş bulunuyorlar.

 

Bu festival İskele Meydanı Şelale Önünde başlıyor ve 18 Temmuz 2022 tarihine kadar süren zengin bir programla devam ediyor. Festival kapsamında ise çocuk etkinleri, çocuk kitap fuarı, söyleşiler, çocuk kitap yazarlarıyla buluşma, kukla performansları, çocuk tiyatroları, sahne gösterileri, geleneksel çocuk oyunları ve çeşitli yarışmalar yer alıyor. Aileler için Ebeveyn ve Eğitimci seminerleri başlığıyla uzmanlar tarafından söyleşiler yapılıyor. İlaveten, çocuklara ücretsiz olarak Yaman ve Bal’ın Alanya Macerası-Kız Kule adlı çocuk kitabı hediye ediliyor. Son olarak, festival her gün 18.00 ve 23.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

22.04.2023