Ege Otlarıyla Yapılabilecek Yaz Mezeleri

Meze denince aklan Ege, Ege deyince de o bin bir derde deva otları gelir aklımıza. Egeli teyzelerimizin yaptığı o şifalı çeşit çeşit otlarla, doğal zeytinyağıyla hafif bir tüketime sahip otlar Alaçatı gezilerinden akla kalan anların başında gelir. Herkesin o çok bayılarak yediği mezelerin yapımı da oldukça kolay. Bu iştah açıcı Ege mezelerini evlerinizde yapıp misafirlerinize sanki Ege'nin bir kasabasında tatlı restoranlarından birinde yemek yiyormuş keyfi yaşatmanız oldukça kolay. Sıcak olsun soğuk olsun bol çeşitli tatlarıyla adeta sofralarımıza şölen sunuyor. Deniz mahsulleri ve şifalı Ege otlarını kullanmayı iyi bilen Egeliler mezeleriyle yaz aylarında hafif ve sağlıklı sofralarıyla bizlerin hem gözlerimizi hem karnımızı doyurmayı iyi biliyorlar. Mezelerden bahsedip canımızı bu kadar çektirmişken o zaman sizlere en popüler ve en sevilen birkaç meze tarifini verelim. 


Kabak çiçeğini bilmeyen ya da tadıp ta sevmeyen yoktur herhâlde, o zaman ilk onunla başlayalım. Kabak çiçeği dolması yapmak için gereken malzemeler şöyledir; 30 adet kabak çiçeği veya ne kadar yapmak isterseniz o kadar alabilirsiniz, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1,5 su bardağı pirinç, 1 çay kaşığı tuz, 2 adet orta boy kuru soğan, ½ su bardağı sıcak su, ¼ demet dereotu, 1 tatlı kaşığı kuru nane yarım çay kaşığı kadar karabiber ve 1 adet orta boy domates. Gelin şimdi beraber yapalım. Soğanınızı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağı ve süzdüğünüz pirinçlerinizle birlikte kavurun. Rendelenmiş domateslerinizi baharatlarınızla karıştırıp sıcak su ilave edip suyu çekilene kadar kısık ateşte pişirin. Çiçeklerine zarar vermeden açtığınız kabakların içlerini harcınızla doldurun çiçekleriyle üstlerini kapatın. Dolmaların yarısına kadar sıcak su ekleyip üzerlerine zeytinyağı gezdirdiğiniz dolmaları pişmesi için kısık ateşe bırakın. İşte bu kadar. 


Ege mezeleri denince akla ilk gelen isimlerden bir diğeri deniz börülcesi her haliyle leziz oluyor. Deniz börülcesi yapımı da bir o kadar kolay. 2 yemek kaşığı sirke  eklediğiniz sıcak suda börülcelerinizi 15 dakika bekletin. Daha sonra süzdüğünüz börülceleri çiçeklerinden temizleyip limon suyu, tuz ve zeytinyağlı karışımı ekleyin. Hazırladığınız börülcenizi limon dilimleri ile servis edebilirsiniz.


 Acı sevenleri de unutmadan onlarında zevkine hitap edecek bir acı meze tarifi verelim. 10 dakikada çabucak hazırlanan bu meze sofraların aranılanı haline geliyor. Kurumuş Arnavut biberlerini doğrayıp önceden kızdırdığımız sıvı yağ ve tereyağıyla kavuralım. Kızaran biberlerimizi servis tabağında sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırıp servis edebilirsiniz. 


Şimdide tam bakla mevsiminde ekmeğinizi banmaya doyamayacağınız bir tarif verelim. Ege esintisini tam anlamıyla sofralarımıza hissettiren bol zeytinyağlı fava. Kuru soğan ve sarımsağı kısık ateşte zeytinyağı ile kavuralım. Baklanın tanelerini tuzunu ve şekerini birlikte suyu çekinceye kadar pişirelim. Kaynayan karışımı dereotuyla birlikte blendırdan geçirelim. Soğuduktan sonra servis tabağına aldığımız karışımın üstüne bol zeytinyağı ile gezdirelim. Taptaze kuru soğan yanında sofralarda yerini alan mezeniz ile sizlere afiyet olsun diyelim. 


Ve son olarak mangalın yanında en iyi giden Ege usulü patlıcan salatasından bahsedelim. İlk olarak doğradığımız patlıcan ve biberleri fırında közlüyoruz. Közlenen patlıcanları küp şeklinde doğrayıp nar ekşisi, sirke, sarımsak ve tuz ekliyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdirip dolapta soğumaya bıraktığımız mezemiz hazır. Lakin bir tavsiye verelim sofraya gelmeden bir gün evvel hazırlanıp bekletildiğinde ayrı güzel oluyor bizden söylemesi. Yaz aylarının hem hafif hem sağlıklı Ege otları ile hazırlanan bu nefis mezeleri sofralarımızda hoş sohbetlerimizin vazgeçilmez parçası haline geliyor.

 

10.06.2023