Diş Tedavisi Sonrası Havuza ve Denize Girilir mi?

En dayanılmaz ağrılardan biri olan diş ağrısını belli dönemlerde herkes tecrübe etmiştir. Kişiden kişiye göre ağrı şiddeti değişse de bu ağrılar günlük hayatınızı zorlaştırabilir. Geceleri uykunuzdan uyandıran, günlük hayatta ise sizi yormaya sebep olan diş ağrılarının birden çok sebebi olabiliyor. Günümüzde en çok uygulanan tedavilerin başında diş çekimi, dolgu işlemi, kanal tedavisi ve implant yer alıyor. Her işlem sonrası dişiniz hassas bir durumda olduğundan dolayı dikkat etmeniz gereken hususlar bulunuyor. Tedaviye göre yapılması ve yapılmaması gereken noktalar değişebiliyor.


Yüzmenin Dişinize Etkileri


Yüzmeyi seven biriyseniz yüzmenin dişlerinizin sağlığını etkilediğini bilmelisiniz.  Haftada 6 saatin üzerinde havuzda yüzüyorsanız dişlerinizin renginde değişim fark edebilirsiniz. Fazla yüzdüğünüzde dişlerinizin rengi kahverengiye doğru değişmeye başlıyor. Renk değişiminin yanı sıra yüzerken ağzınıza giren havuz suyundaki kimyasallar dişlerinizde lekelere sebep oluyor. Havuzdaki klor dişlerinizin rengini sarartabiliyor. Aynı zamanda klor diş minesini zayıflamasına sebep oluyor. Bunun sonucunda dişlerinizde aşırı bir hassasiyet oluşuyor.


Diş Çekimi Sonrası


Dişiniz çekildikten sonra uygulamanız gereken önemli adımlar vardır. Basit bir işlem gibi gözükse de diş çekimi sonrası dikkatli olmalısınız. Yaranızın üstündeki tampon yarım saat kadar durmalıdır. Dişiniz çekildikten sonra 2 saat yemek yememeli ve bir şeyler içmemelisiniz. 2 saat sonra ise sıcak içeceklerden uzak durup, ılık içecekler tüketmelisiniz. 1 gün boyunca sigara ve alkol kullanmamanız gerekiyor. Sigara pıhtının zarar görmesine ve yara yerinin iltihaplanmasına sebep oluyor. Dişinizin olduğu yere dokunmamalısınız. 24 saat boyunca o bölgeyi kullanmanız önerilmiyor. Tüm bu süre zarfı içinde ise çekim bölgesini temiz tutmanız sonraki süreç için önem taşıyor. Sonuç olarak dişiniz çekildikten sonra gündelik aktiviteleriniz bir süre kısıtlanıyor. Durum böyleyken havuza ve denize girmeniz bu süreçte hekimler tarafından önerilmiyor. Operasyon sonrası yaranız hala iyileşmemiş durumda olacağı için havuza girmeniz risk taşıyor. Yara havuzdan dolayı enfekte olabilir. Aynı şekilde denizdeki tuz da yaranızı yakabilir ve iyileşme sürecini engelleyebilir. Çekim bölgesinin mikrop kapmaması için yaranız iyileştikten sonra denize veya havuza girebilirsiniz. 


Sinüs Lifting İşlemi Sonrası


Bu işlem doğrudan havalandırma boşluğuyla alakalı bir tedavidir. Boşluğa kemik tozları ve implant konduğundan havalandırma boşluğunda basınç oluşmaması gerekiyor. Tedavi sonrası 2 gün boyunca tükürme işlemi yapamıyorsunuz. Ağzınızı çok şiddetli biçimde çalkalamamalısınız. Hapşırma, burun temizleme ve hınkırmak gibi hareketlerden uzak durmalısınız. Bunun yanı sıra ağır kaldırma ve başı öne eğme hareketlerinin yapılması tavsiye edilmiyor. Tedavinin ilk günü suyla temas etmemeniz çok önemli. Tedavi sonrası 1 hafta boyunca spor yapmanız ve yüzmeniz oldukça sakıncalıdır. Oldukça hassas bir işlem olan sinüs lifting işleminde suyla temasınız iyileşme sürecinizi olumsuz etkiliyor. Birçok hareketiniz kısıtlı olduğundan yüzmeniz hem sizi hem de tedavinizi olumsuz etkiliyor. Buna ek olarak yüzerken burnunuzun içine su kaçma olasılığı bulunuyor. Bu sebepten ötürü eğer bu işlemi yaptırırsanız en az 1 hafta yüzmemeniz en sağlıklısı.

 

Dişleriniz sağlıklıyken bile özellikle havuzdaki kimyasallar dişlerinize kötü etki ediyor. Bu sebeple özellikle diş tedavileri sonrası havuza veya denize girerken daha dikkatli olmanız önemli. Yaz aylarında enfeksiyon oranı oldukça artıyor. Havuz ve deniz, enfeksiyonların başlıca sebebi haline geliyor. Denize göre havuzda enfeksiyon kapma oranınız daha yüksek oluyor. Bu durum tedavi sonrası kapanmamış yaralar için oldukça risklidir. Deniz her ne kadar daha temiz olarak bilinse de atık suların denize karışması denizi de riskli hale getiriyor. Diş tedavileriniz sonrasında iyileşme sürecinin başında denize veya havuza girmeniz tedavinizi geriletiyor. Sağlıklı bir tedavi süreci için hekimlerinizin uygun gördüğü tarihten itibaren yüzmeye başlayabilirsiniz.

 

22.07.2023