Dünya'nın En İyi Şarapları Neden Fransız Şarapları Kabul Edilir?

Şarap denildiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri Fransa’dır. Fransız şarabı eşsiz aromalarıyla tadanları kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Fransız şarabı köken olarak milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. M.Ö 6. yüzyılda Yunanların Güney Galya’yı koloni haline getirmesiyle birlikte şarap yapımına başlanmıştır. Ayrıca 300’lü yıllarda büyük şarap bölgeleri Romalıların elindeydi. İlk çağlardan günümüze kadar şarap gelişti ve yeni aromalarla önümüze geldi. Fransız şarabı denildiğinde akla ilk olarak mistik lezzetler gelir. Dünyanın bir numarası olarak kabul edilen Fransız şarapları bölgeden bölgeye lezzet farklılığı gösterebilir. Fransız şarabı nasıl yapılır sorusu içeceğin lezzetine cevap olarak verilebilir. Fransa’da üretilen tüm şaraplar katı kalite kontrollerden geçerek sunulmaktadır. Bu bakımdan şarapların hangi şartlarda, hangi üzümlerden ve nerede yapıldığı kurallara göre belirlenmiştir. Çeşitli kuralları sağlayan şaraplar satışa sunulur. 


Fransız Şarapları Nerede Üretilir?


Fransız şaraplarının lezzeti ve özellikleri üretildiği bölgeye göre değişiklik gösterir. Fransız şaraplarını anlamak için öncelikle bölgeleri incelemek gerekir. Şaraplar üretici ve bölgeye göre farklı özelliklerle anılmaktadır. En ünlü Fransız şarapları bu bölgelerin özelliklerini taşımaktadır. Bölgeler arasında sert veya yumuşak içimli Fransız şaraplarını damak tadınıza göre seçebilirsiniz. Fransız şarap bölgeleri ve hangi lezzetlere ulaşabileceğinize listeden bakabilirsiniz.


Bordeaux 


Bordeaux, Fransa’nın en büyük şarap üretilen bölgelerinden biridir. Bordeaux’da 10 bininin üzerinde üretici bulunur. Bordeaux şarabı dünyaca bilinen bir içecek türüdür. Bölgedeki şaraplar genel olarak orta gövdeli ve meyveli kırmızı özelliğiyle öne çıkar. Bordeaux şarapları arasında her bütçeye uygun model bulunabilir. Başlıca Bordeaux şarapları şunlardır:
-  Médoc, 
- Pauillac, 
- Saint Émilion, 
- Pomerol


Burgundy (Bourgogne)


Yumuşak tat arayanların uğrak adresi Burgundy şarapları olabilir. Orta gövdeli ve dünyevi özelliklere sahip bu şaraplar uzun yıllar muhafaza edilebilir. Bölgede üretilen bazı şaraplar 30 yıla kadar muhafaza edilmektedir. Bourgogne bölgesine has yumuşak içimli şaraplar şu şekildedir:
- Cote d’Or, 
- Beaujolais, 
- Chablis 


Liore Vadisi 


Fransa’da en fazla şarap çeşidi bulabileceğiniz bölge Loire Vadisi’dir. 1000 kilometreden daha uzun olan bölge, farklı pek çok lezzete ev sahipliği yapar. Bölgedeki üzüm bağlarının çoğu ailelere aittir. Loire Vadisi’nde 87 ödüllü şarap üreticisi bulunur. Her türlü şarabı tadabileceğiniz bölge taze ve beyaz şaraplarıyla öne çıkmaktadır. Aynı zamanda köpüklü şarap bakımından da tadabileceğiniz özel üreticiler bölgede bulunur. Loire Vadisi şarapları şunlardır:
- Sancerre, 
- Pouilly-Fumé, 
- Chenin Blanc, 
- Chinon


Rhone 


Fransa’nın güneydoğusunda yer alan bölgede sert ve aromalı kırmızı şaraplar bulunur. Ünlü Rhone şarapları aşağıdaki gibidir:
- Côtes du Rhône, 
- Hermitage, 
- Côte Rotie, 
- Châteauneuf-du-Pape


Champagne


Champagne bölgesi Fransa’nın kuzeyinde bulunur. Köpüklü Fransız şarabı nereden alınır diye merak ediyorsanız Champagne şaraplarını deneyebilirsiniz. 12. yüzyıla kadar uzanan köpüklü şarap kültürüyle Champagne şarabı, çift fermantasyon geçirmektedir. Birinci fermantasyon kış aylarında, ikinci fermantasyon ise bahar aylarında yapılır. Yalnızca Champagne’de üretilen şaraplar şampanya olarak anılabilir. Diğer yerlerde üretilen şaraplar cremant olarak adlandırılır


Alsas (Alsace)


Alsace bölgesi Fransa ve Almanya sınırında bulunur. Bu bakımdan iki ülkeye has üzümlerden beyaz şaraplar üretilmektedir. Bölge Alman şaraplarına göre daha sek, taze ve mineralli tatlara ev sahipliği yapar. Alsas bölgesinde tadabileceğiniz şaraplar şunlardır:
- Riesling, 
- Gewurztraminer, 
- Muscat


Languedoc-Roussillon


Akdeniz’e kıyısı bulunan bölge, meyveli kırmızı ve roze şaraplara ev sahipliği yapar. Languedoc-Roussillon şarapları şu şekildedir:
- Corbières, 
- Limoux

 

16.09.2023