Kuzey Işıklarının Yarattığı Şölen ile Büyülenmek

İsmini Şafak Tanrıçası Auora’dan alan kuzey ışıkları, kutuplarda meydana gelen göz alıcı ışık hüzmelerinden oluşan bir doğa olayıdır. Mor, pembe ve yeşil renkleriyle gören herkesi büyüleyen kuzey ışıkları, yalnızca güney ve kuzey kutuplarında belirli zamanlarda oluşuyor. Gökyüzünde adeta bir ışık dansı izleyebilmenizi sağlayan bu doğal ışımalar dünyamızda gerçekleşen en güzel doğa olaylarından biridir. 

 

Kuzey Işıkları (Auora Borealis) Nasıl Oluşur?

 
Dünyanın manyetik alanı ile güneş patlamaları sonucu oluşan yüklü parçacıkların etkileşime girmesiyle gökyüzünde gözle görülebilen bir reaksiyon meydana geliyor. Atmosferin elektronik dalgaları yansıtan iyonosfer katmanında oluşan bu reaksiyon, Dünyanın yaklaşık 60-250 kilometre ötesinde gerçekleşiyor. Işıkların renkleri çarpmanın etkisiyle açığa çıkan enerjiye ve farklı elementlere göre değişiklik gösterebiliyor. Kırmızı ve yeşil renkli ışıklarda oksijen, mavi ve mor renkli ışıklarda nitrojen etkili oluyor.
 

Kuzey Işıkları Hangi Ülkelerden İzlenebilir?

 
Kuzey ışıkları dünyanın kuzey yarım küresinin uç noktalarında görülebiliyor. Görüp fotoğraflamak isteyeceğiniz bu ışımaları deneyimlemek için yalnızca dünyanın kuzeyine seyahat etmenize gerekmiyor.  Güney yarım kürede de bu tür ışımalar gerçekleşiyor. Güney Işıkları veya Aurora Australis adı verilen bu ışıkları gezi rotanıza ekleyeceğiniz bazı güney ülkelerinden gözlemleyebilirsiniz. İşte kuzey ışıklarının en iyi izlenebildiği ülkelerin listesi!
 
1. Finlandiya: Işıkların gökyüzündeki büyüsünü en iyi izleyebileceğiniz ülkelerin başında Finlandiya geliyor. Finlandiya’da ışıkları yaklaşık 200 gün boyunca seyredilebilirken, özellikle ocak ve mart aylarında görebilme ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Finlandiya’ya gittiğinizde auoraları izleyebileceğiniz en güzel yerler ise Kakslauttanen, Saariselkä, Luosto, Nellim, Nuorgam, Utsjoki, Inari, Ivalo.
2. Norveç: Kuzey ışıklarıyla harika bir deneyim yaşayabileceğiniz bir diğer yer ise Norveç. Ülkenin Tromso, Lofoten Islands, Senja, Alta, Svalbard, North Cape ve Hammerfest bölgelerinde özellikle ekim ve mart aylarında gökyüzünün keyfini çıkarablirsiniz.
3. Kanada: Ülkenin benzersiz doğasının içinde kuzey ışıklarını deneyimleyebilirsiniz. Yine ekim ve mart aylarında ülkenin Calgary, Dawson City, Fort McMurray, Fort Nelson, Gillam, Lake Athapapuskow Manitoba, Pangnirtung, Whitehorse, Yellowknife, Yukon bölgelerini gezi rotanıza dahil ederek bu eşsiz deneyimi yaşayabilirsiniz. 
4. İsveç: Kuzey ışıklarının en iyi izlenebildiği yerler arasında yer alan İsveç’e her yıl binlerce kişi akın ediyor. Ülkenin Abisko, Björkliden, Jukkasjärvi, Kiruna, Luleå, Tornedalen bölgelerinde bu deneyimi tadabilirsiniz. Nisan- mayıs aylarında da gözlemlenebilen kuzey ışıklarını, en iyi aralık- şubat aylarında görebilirsiniz.
5. İzlanda: Birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapan İzlanda’da da yılın 9 ayında da kuzey ışıklarına rastlamak mümkün. Görmek için en ideal zaman aralığı eylül- ekim- kasım ayları arasında oluşuyor. Akureyri, Grimsey, Hvalfjörður, Ísafjörður, Þingvellir National Park, Reykjavik, Snæfellsnes, Vatnajokull bölgelerinde doğayı seyir keyfini yaşayabilirsiniz.
6. Amerika Birleşik Devletleri: Amerika’nın Alaska eyaletinde heybetli dağların arasında kuzey ışıkları seyri gerçekleştirebilirsiniz. Eyalete bağlı bölgelerden kuzey ışıklarının gözlemlenebildiği yerler Anchorage, Barrow, Bettles, Denali, Fairbanks, Fort Yukon ve Prudhoe Bay şeklinde sıralanabilir.
 

Auoralar Ne Zaman Gerçekleşir?

 
Kuzey ışıklarını merak edenlerin seyahate çıkmadan önce ışımaları yılın hangi aralığında görüldüklerini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Dünyanın manyetik alanıyla güneş parçacıklarının atmosferde bulundukları etkileşiminin arttığı dönem, görmek için en ideal zamanlardır. Bu da ekinoks dönemlerine denk geliyor. Kuzey yarım kürede 23 Eylül ve 21 Mart’ta gerçekleşen ekinokslar kuzey ışıklarının en sık görüldüğü ve çok daha iyi gözlemlenebildiği zamanlardır. Ayrıca görüş kolaylığı açısından hava durumunu takip etmekte de fayda var. Havanın bulutsuz ve açık olması kuzey ışıklarının seyrini daha keyifli bir hale getirebilir.
 

Kuzey Işıklarını Görmek İçin Çıkacağınız Seyahatte Dikkat Etmeniz Gerekenler

 
Kuzey ışıkları dünyanın en kuzeylerinde görüldüğünden, ülkelerin oldukça soğuk bir iklime sahip olduklarını unutmayın. Yaşayacağınız harika deneyimin hava koşullarından olumsuz etkilenmemesi için kalın giyinmenizde fayda var. 
Kuzey ışıklarını görmek biraz vakit alabilir ama sabırlı olmalısınız.
Işıkları, havanın karardığı saatlerde beklemeye başlayın. 
Gökyüzünün tam karanlık hâlini yakalamak için ayın olmayacağı zamanları tercih edin.
Yaşadığınız anları ölümsüzleştirebilmek için yanınıza fotoğraf makinesi almayı unutmayın.
Orman, göl veya vadi gibi açık alanlarda bekleyin.
22.09.2023