Meksika'nın Sokak Lezzetlerini Tanıyalım
Çeşitli kültürel festivalleri, boğa güreşleri ve doğal harikaları sayesinde turistlerin gözde ülkelerinden biri olan Meksika, yemekleriyle de dünyada gastronomi turizmi açısından önemli bir yer kaplıyor. Acı yemekleri, çeşit çeşit baharatları ve farklı damak tatlarına hitap eden rengarenk soslarıyla ünlü Meksika mutfağı, yemek kültürüyle tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Yemek yapmaya ve yemeye aşık Meksika halkı için mutfakları, ülkenin kültüründe büyük bir yere sahip. 
 
Binlerce yıllık geçmişiyle tüm dünyada lezzetleriyle adından söz ettiren yemeklere sahip Meksika mutfağı, 2010 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer almıştır. Ülkenin yemek kültürünün büyük bir kısmını da sokak lezzetleri oluşturuyor. Geleneksel tatlara sahip sokak yemekleri, ülkeye seyahat etmek için gidenlerin mutlaka denemesi gereken şeyler arasında bulunuyor. Meksika seyahatinizde ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerini gezerken, sokaklarındaki gastronomi harikası yemekleri de deneyimleyebilirsiniz. 
 

Meksika’nın En Popüler Sokak Lezzetleri

 
1. Taco: Meksika denildiğinde belki de akla gelen ilk yemek taco olacaktır. Meksika mutfağının olmazsa olmazı taco; geleneksel tortilla ekmeğine et, çeşitli sebzeler ve peynir yarım ay şeklinde sarılarak yapılır. Meksika sokaklarında sıklıkla karşılaşacağınız bu özel lezzeti mutlaka yerinde tatmalısınız.
2. Burrito: Tüm dünyada tanınan bir başka Meksika yemeği olan burrito, şekli itibariyle Türk mutfağının vazgeçilmezi dürüm ile benzetilir. Et veya çeşitli sebzelerin tortilla ekmeğine dürüm gibi sarılmasıyla hazırlanıyor. Meksika’ya özgü siyah fasulye ve acı soslar ile lezzetlendiriliyor. 
3. Nachos: Meksika’da ve dünyanın birçok yerinde tüketilen nachos, küçükten büyüğe herkesin favorisi bir Meksika yemeği. Genellikle atıştırmalık olarak servis edilen yiyecek, tortilla ekmeğinin cips formunda kesilip kızartılmasıyla hazırlanıyor. Tortilla cipsinin yanına ekşi krema, chili thai ve guacamole gibi çeşitli soslar hazırlanarak servis ediliyor. 
4. Quesadilla: İki tortilla ekmeğinin arasına et, Meksika fasulyesi, kırmızı soğan ve çeşitli baharatlar konularak hazırlanan bu yemek, mozzarella ya da oaxaca peyniriyle lezzetlendiriliyor. Peynir severlerin bayılacağı bu Meksika yemeği, yanında servis edilen salsa, guacamole ve acı biber soslarıyla harika bir uyum sağlıyor. Türk mutfağından gözlemeyle benzetilen yemeği dilerseniz etsiz şekilde sadece sebzeli de tüketebilirsiniz. 
5. Tamale: Meksika’ya özgü sokak lezzetlerinden Tamale, hem tatlı hem tuzlu olarak tüketilebiliyor. Dolmayı andıran bir yapıya sahip yemekte mısır veya muz yaprağı kullanılıyor. Tuzlu olarak tercih edildiğinde yapraklara iç harç olarak domates, tavuk ve biber eklenerek hazırlanıyor. Tatlı olarak ise yaprağın içine bir tür mısır hamuru tatlısı konularak yapılıyor. 
6. Torta (Meksika sandviçi): Meksika baharatlarıyla lezzetlendirilmiş bir tür sandviç olan torta, ekmeğin içerisine kızartılmış et, beyaz soğan ve turp konularak servis ediliyor. 
7. Tostada: Genellikle taco ile benzetilerek karıştırılan tostada, tortilla ekmeğine çeşitli soslar eklenmesiyle tacodan farklı yapılıyor. Tortilla ekmeğinin üzerine damak tadınıza göre farklı ürünlerle hazırlatabilirsiniz. Tercihe göre tavuk, et, deniz ürünü veya peynirle hazırlanabiliyor ve salsa sosuyla servis ediliyor. 
8. Gordita: Türkiye’deki tombik ekmeği anımsatan bir tür hamur işidir. Gordita, hamur işi severlerin mutlaka denemek isteyeceği bir Meksika sokak yemeği. Meksika usulü ekmeğin arasına dana ya da domuz eti ve çeşitli sebzeler katılarak hazırlanıyor.
9. Tostilocos: Hemen hemen Meksika’nın her sokağında rastlayabileceğiniz ilginç bir atıştırmalık olan tostilocos, hazır paketli tortilla cipsinin üzerine limon, salatalık, biber tozu, Valentina acı sos ve Japon yer fıstığı eklenerek hazırlanıyor. 
 
Bol acılı ve baharatlı yemekleriyle dünyaca ünlü Meksika mutfağını, ülkenin rengarenk sokaklarında gezinirken yerinde tadabilirsiniz. Dünyadaki en zengin mutfaklardan birine sahip Meksika’nın lezzetlerini bu yazıya sığdırmak mümkün olmasa da bahsettiğimiz birbirinden farklı geleneksel yemekleri deneyerek tatilinize renk katabilirsiniz.  
04.11.2023