BABALAR GÜNÜ NE ZAMAN?

Anneler günü hep hatırlanır da Babalar Günü hep unutulur. Anneliğin yalnızca bu topraklarda değil, tüm dünyada her daim önemli olması ve çocukların anneleriyle kurdukları bağın doğumdan kaynaklı özel oluşu nedeniyle Babalar Günü, Anneler Gününün biraz gölgesinde kalır. Tam da bu nedenle insanlar birbirlerine Anneler günü ertesinde hemen “Babalar Günü ne zaman?” sorusunu yöneltirler. Bu yıl yani 2018 yılında Babalar Günü 17 Haziran 2018 tarihinde kutlanacak. Bu tarih ise sabit bir tarih değil. Yani her yılın 17 Haziran’ı Babalar Günü anlamına gelmiyor. Şimdi bu tarih nasıl belli oluyor ve Babalar Günü tarihçesi nedir birlikte bakalım.

Babalar Günü Tarihçesi

Dünya çapında kutlanan her özel gün gibi Babalar Günü’nün de bir tarihçesi var. Baba olanlar için özel bir kutlama anlamı taşıyan bu günün tarihi Amerika Birleşik Devletleri’ne dayanıyor. Hikayesi ise 1900’lü yılların başında tek bir kişinin girişimi ile başlamış. Sonora Smart Dodd isimli bir ABD vatandaşı, babasına olan sevgisini göstermek için özel bir kutlama yapmak istedi. Sonora’nın bunun için nedenleri vardı.  Amerika’daki iç savaşın gazisi olan babası William Smart, Sonora’nın annesi altıncı çocuğunu doğururken vefat ettiği için ömrünü Sonora ve beş kardeşini bir çiftlikte büyütmek üzere adamıştı. 6 kardeşe birden çok iyi bir babalık yapan William’ın bu özverisine Sonora kayıtsız kalmayarak 1909 yılında bir kutlama fikriyle yanıt vermek ister. Sonora bir yıllık bir hazırlığın ardından 1910 yılında Washington Spokane’da babası için bir kutlama düzenledi. Tarih olarak babasının doğum günü olan 19 Haziran tarihini seçti. İşte 19 Haziran 1910 tarihinde Sonora Smart Dodd’un babası William Smart için yaptığı bu kutlama, ilk Babalar Günü kutlaması olarak tarihe geçti.   Sonoro’nun bu hareketi dikkati çektiği için toplumda konuşulmaya ve tartışılmaya başlanınca ilk kutlamanın üzerinden geçen 14 yılın ardından 1924 yılında ABD Başkanı Calvin Coolidge, Babalar Günü için destek veren bir mesaj yayınladı. Bu tarihten sonra ABD’de Haziran ayında Babalar Günü kutlamaları düzensiz olarak yapılmaya devam ederken bu fikir toplumda da benimsendi. Ve çok uzun bir süre sonra, tarihler 1966’yı gösterdiğinde bir başka ABD Başkanı Lyndon Johnson, resmi olarak Haziran ayının 3. Pazar gününü, Babalar Günü olarak ilan etti. Bu tarihten sonra o zamana kadar Babalar Günü kutlama alışkanlığı olmayan diğer ülkeler de yavaş yavaş bu fikri benimsedi ve Babalar Günü kutlaması Başkan Johnson’ın ilanında olduğu gibi her Haziran ayının 3. Pazar günü olarak kutlanmaya başlandı. İşte bu sene de bu tarih 17 Haziran 2018’e denk geliyor.

Baba Olmak 

Tıpkı annelik gibi babalık da yalnızca biyolojik olarak çocuk sahibi olmayı aşan bir kavram. Babalar Günü kutlama alışkanlığının ilk tohumunu atan Sonora Smart Dodd’un babasına bir kutlama yapma isteğinin nedeninde olduğu gibi en başta bir babanın çocuğuna olan emeği çok önemli. Tarihte babalar ve çocukları arasındaki ilişki üzerine yazılmış bir çok önemli psikolojik çalışma ve değerli edebiyat eserleri bulunması, bir çocuk için babanın önemini ortaya koymuştur. Babalığın insanlığın modern tarihinde karşılığı, genel olarak koruma ve kollama üzerine olsa ve çocuğun gözünden değeri ilk olarak bu bağlamda karşılık bulsa da baba kavramı, pek çok konuda ilk “rol model” anlamı taşır. Dolayısıyla babanın çocuğuna yaklaşımı, kendisinin bir rol model olduğu bilinciyle olduğunda başlangıç olarak daha sağlıklı bir diyalog kurulmasına ya da babanın çocuğuna iletmek istediklerini daha doğru aktarmasına sebebiyet verir. Annenin çocukla kurduğu fizyolojik bağ, babayla çocuk arasında olmadığı için çocuk, babasını annesinden dolayı algılar ve annesiyle kurduğu bağın üzerinden yorumlar. Babanın hem bir büyük hem de bir arkadaş olabilmesi, bu anlamda çocuk için çok önemlidir. İlerleyen dönemlerde çocuğun bilgi dünyası genişledikçe ve bireysel tercihleri ortaya çıkmaya başladıkça babasını daha yalın bir halde değerlendirmeye başlar. İşte Sonora’nın babası hakkında olumlu düşünceleri gibi tüm çocuklar, babalarından olan beklentileri ile babalarının yaptıkları üzerinden bir değer biçerler. Baba olanların genelde kullandıkları “Baba yüreği” kavramı, tam da burada ortaya çıkar. Çünkü baba, fedakar, cesur, koruyucu ve çocuğunun mutlu olması için her şeyi yapmayı göze alandır. Baba ile çocuğunun kurduğu bu ilişkinin son safhasında ise genetik ortaklıkların fark edilmesi yer alır. Başta Freud olmak üzere dünya çapında ün yapmış önemli psikoloji bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar ve tezlerinde, baba ile kurulan bağın kişinin karakterindeki belirleyiciliği vurgulanmıştır. Bir insanın hayatında bu denli önemli olan baba, hem değer verilen bir insan, hem iyi bir arkadaş hem de emek veren bir ebeveyn olduğunda çocuk için de baş tacı bir yeri olmaktadır.

Her Yönüyle Babalar Günü - 2018 Babalar Günü Ne Zaman? 

Babalar Günü, ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi 17 Haziran 2018 tarihinde kutlanacak. Babalar Günü kutlamasını yalnızca Katolik mezhebine mensup Hristiyanlar ayrıca kutlar. Hristiyan dini içinde yer alan “Baba – Oğul – Kutsal Ruh”  ( teslis) üçlemesine atfen Hz.İsa’nn babasına kutlama olarak 19 Mart gününü St.Joseph günü olarak belirlemişlerdir. Babalar gününün Haziran ayına denk gelmesi havaların da ısınmasıyla birlikte babanızla çıkacağınız kısa süreli bir seyahat de babanıza vereceğiniz hediye alternatifleri arasında yer alıyor. Son dönemde kendilerine daha çok bakan, tarz sahibi babalar da çoğunlukta. Bu nedenle babalar günü hediyesi almak isteyenler artık takı, kozmetik, şık giyim gibi seçeneklere de yöneliyorlar. Babalar ise genelde çocuklarının yanında olduğunu görmek, ailesiyle birlikte özel ve huzurlu bir gün geçirmekten fazla bir şey arzu etmezler. Günün gelişen iletişim olanakları ve teknolojik imkanları ile birlikte eski zamanlarda daha sırandan kutlanan Babalar Günü artık markaların Babalar Gününe özel kampanyalarının yanı sıra yine belediye ve sponsor kuruluşların özel etkinlikleriyle de daha fazla göz önüne çıkıyor. Siz de babanızla birlikte hem özel bir gün geçirmek hem de onu düşündüğünüzü gösteren bir hediyeyle birlikte o günü doldurmak isterseniz, bulunduğunuz yerdeki Babalar günü etkinliklerine göz atabilirsiniz. Bir ülkenin yarısı kadındır ve diğer yarısını da kadınlar doğurmuştur. İşte kadınların doğurduğu diğer yarı yani erkeklerin de bu hayatta yaşayacağı en büyük mutluluk baba olmaktır. Babalığın ve babalarının değerini bilenler başta tüm babaların Babalar Günü kutlu olsun.

02.07.2021