DEVFEST 2019 Antalya, 1 Aralık Pazar

Akdeniz’in en büyük yazılım ve teknoloji festivali olan DEVFEST 2019, 1 Aralık 2019 tarihinde Antalya’da. Turizmin başkenti Antalya, son yıllarda ulusal ve uluslararası çapta etkinlik, fuar ve organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Dünyada yükselen trend olan yazılım konusu da bunlardan biri. Antalya, 2019 yılının son ayında Akdeniz’in en büyük yazılım ve teknoloji buluşması olan Devfest’in de ev sahipliğini yapacak. Muratpaşa Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde 1 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek Devfest etkinliğine yoğun bir katılım olması bekleniyor. Peki, Devfest nedir? Devfest 2019 Antalya etkinliği detaylarını, festivalin ne anlama geldiğini, sizler için derlerken bu önemli buluşmanın ev sahipliğini yapacak olan Türkan Şoray Kültür Merkezi’ne de yakından baktık. Buyrun festival yazımıza.

 

Devfest 2019 Nedir?

DevFest hakkında bilgilere geçmeden önce bu etkinliğin organizasyonunu yapan ekibi yani GDG Antalya’yı tanıyalım. GDG kısaltmasının açılımı “Google Developer Group” yani Google Geliştiriciler Grubu. Buradan da anlaşılacağı gibi bu bir Google etkinliği. İnternet ve buna bağlı bilişim teknolojilerinin hayatımızda kapladığı yer, her geçen gün biraz daha artıyor. Arama motoru ve e-mail denilince akla ilk gelen marka olan ve Youtube’un da sahibi olan Google da bu dünyanın en büyük 2-3 oyuncusundan biri. Google, hemen her ülkede hem kendi ürünleri ve araçlarının kullanımının öğretilmesi ile geliştirilmesi hem de bu gelişime insanların ortak olması için birçok önemli aktiviteler düzenliyor ve bunları da GDG gibi organizasyonlarla sağlıyor. Devfest’in de ilk bölümü olan “Dev” de Developer yani geliştiricinin kısaltması. Fest de tahmin ettiğiniz gibi festival. Yani, DevFest 2019 Antalya, GDG Antalya tarafından organize edilen bir yazılım geliştirme festivali ya da buluşması. Dolayısıyla yazılım teknolojileri ve bilişim dünyasına ilgi duyanların öncelikle kaçırmaması gereken bir etkinlikten söz ediyoruz. Yazılım ve bilişimin günümüzdeki yeri hakkında da bir paragraf açılım. Bugün internet hızının sürekli artması ve data yani bilginin büyüklüğünün yükselmesi ile yazılımın değeri de dünyanın en değerli ürünü olarak kabul ediliyor. Bu anlamda da bulut teknolojileri öne çıkıyor. Bilginin sürekli, yeniden ve yüksek boyutlarda üretimi ile üretilen bilginin depolanması “storage” sorununa çözüm olan bulut bilişim teknolojilerinde Google gibi yazılım devleri de öncü rol oynuyor. Dijital platformlardan sosyal medyaya web sitelerinden mobil cihazlara kadar birbiriyle sürekli etkileşim halinde gelişen ve büyüyen yazılım – bilişim teknolojisi, hayatın olağan akışındaki pek çok işin de bu teknoloji ile uyumlanmaya devam etmesi nedeniyle hepimiz için kritik bir hal almış durumda. Öyle ki bugün internetin belli bir süre kesintiye uğraması hele ki aynı şeyin elektrik için yaşanmasının yaratacağı sorunları hayal bile edemez hale geldik. Bu nedenle de yeni yüzyılda yazılım – bilişimin insan hayatındaki yerinin vazgeçilmezliği ile birlikte en önemli gündem maddesi de sürdürülebilir enerjinin sağlanması olacak. Yeniden DevFest’e dönersek GDG Antalya’nın Akdeniz’in en büyük yazılım etkinliği olarak duyurduğu bu organizasyon da Antalya’da geçen yıl yapılmıştı ve bunun 2.si olduğunu söyleyelim.  Geçen yıl dünya genelinde GDG ekipleri tarafından 200 Devfest gerçekleştirildi ve bunlardan biri de GDG İstanbul tarafından yapılmıştı. Bu yılın 24 Kasım tarihinde yine İstanbul’da Uniqİstanbul Maslak’ta 2.si yapılan DevFest, 1 Aralık tarihinde de Antalya’daki yeni etkinlik olacak. Peki, DevFest’te ziyaretçileri neler bekliyor? Şimdi onlara bakalım. 

 

DevFest 2019 Antalya Programı

DevFest Antalya 2019, bir günlük bir etkinlik olduğu için dopdolu bir programa sahip. DevFest 2018’de 800’den fazla katılımcı ile her biri kendi alanında uzman kişiler yer aldı. Bu katılımcı isimler, konuşmacı olarak buluşmada yer alırken ayrıca açılan stantlar ve yapılan workshoplarla bilgi paylaşımları devam etti.  DevFest Antalya 2019 etkinliği de Antalya Muratpaşa Kültür Merkezi’nde saat 09:30’da kapılarını açacak. Program, mekanın iki ayrı etkinlik mekanında devamı olarak tasarlandı. Bu mekanlar ana salon ve workshop etkinlik alanı. 09:30’dan 10:20’ye kadar kayıt ve devamında Keynote yani sunumlar olacak. Workshoplara bakıldığında saat 11:00-12:00 arası Buse Sözeyataroğlu “Elasticsearch” ve 12:15-13:15 arasında Sercan Yusuf, “BuildingFlutter” isminde atölye çalışmaları yapacak. Öğleden sonra da yine aynı alanda Hüseyin Babal, Erol Kaftanoğlu, Talih Bayram ve Ezgi Gücüyener’in koordinatörlüklerinde 4 ayrı workshop meraklılarını bekliyor. Android, Veri Bilimi ve Yapay Zeka gibi konuların işleneceği bu atölyelere katılabilirsiniz. DevFest 2019 Antalya Ana Salon’da ise 11:00-13:15 e 14:30-18:00 arasında tam 10 konuşmacı söz alacak. Google Bulut teknolojisinden Microsoft Power Apps konusuna, Yeni İş Modelleri’nde Azur Devoops’a kadar yazılım ve bilişime meraklıysanız mutlaka ilginizi çekecek bir konuşma ile buluşma şansınız var. DevFest Antalya’da konuşmacılar ve workshoplarla iki ayrı salonda festival konukları için doyurucu bir program var. Saat saat Devfest Antalya 2019 programına şuradan ulaşabilirsiniz. Tabi festival konuşma ve workshoplarla sınırlı değil. Etkinlik alanında ziyaretçilerin yeni teknolojilere ve en yeni yazılım ürünlerine ulaşabileceği stantlarda firma ve kurumlar, üretim ve hizmetlerini sergileyecekler. DevFest Antalya 19 etkinliğine Antalya’da olan üniversitelerin Mühendislik, İktisat ve İşletme Fakültesi öğrencileri başta olmak üzere, Ar-Ge firma çalışanları ile Antalya ve çevresindeki şehirlerden yazılım ve teknoloji girişimcileri ve tabi ki bu alana merak duyan, kendisini geliştirmek isteyen herkes katılabilir. GDG Antalya ekibi tarafından “Sen de Katıl, Geleceği Beraber Yakalayalım!” sloganı ile duyurulan etkinliğe katılım ise tamamen ücretsiz. Yapmanız gereken tek şey, 1 Aralık Pazar günü Antalya’da olmak ve saat 09:30 – 10:20 arasında Muratpaşa Türkan Şoray Kültür Merkezi’ne gelerek kayıt yaptırmak. Peki, Türkan Şoray Kültür Merkezi nerede, nasıl ulaşılır? Şimdi son olarak buna bakalım. 

 

Antalya Türkan Şoray Kültür Merkezi

Antalya Türkan Şoray Kültür Merkezi’nin açılışı henüz geçen yıl, Muratpaşa Belediyesi tarafından yapıldı. Türk sinemasının en önemli aktrislerinde Türkan Şoray’ın adı verilen mekan, Antalya’nın kültür sanat hayatı için de önemli bir kazanım oldu. Tiyatro, konser, gösteri gibi etkinliklerin yanında DevFest 2019 Antalya gibi buluşmalara da ev sahipliği yapabilen etkinlik mekanının projesi, Antalya Mimarlar Odası ile ortaklaşa düzenlenen yarışma sonucunda oluşturuldu. 677 koltuklu çok amaçlı bir ana etkinlik salonu bulunan mekanda ayrıca amfiler, atölyeler, restoran ve sanat sokağı da yer alıyor. Antalya kent merkezinin kalbi olan Muratpaşa’da belediye başkanı Ümit Uysal yönetiminde şehre kazandırılan merkezin geçen yıl yapılan açılışına bizzat Türkan Şoray da gelmişti. DevFest 2019 Antalya’ya katılmak isteyenler için etkinliğin yapılacağı Türkan Şoray Kültür Merkezi’nin adresi: “Yeşilbahçe, Çınarlı Cd. No:7, Muratpaşa/Antalya” ve toplu taşıma ile kolayca ulaşabileceğinizi de belirtelim. Başta Antalyalılar olmak üzere herkese bol teknolojili güzel bir Pazar dileriz.

07.07.2021