Kandyba Antik Kenti / Likya Birliği - Antalya - Kaş

Kandyba Antik Kenti Antalya’nın Kaş Beldesi’nin 13 km kuzeyinde Gendeve (Çataloluk) köyü yakınlarındadır. Kandyba sözünün Anadolu’nun en eski halklarından olan Luwi veya Likçe’den geldiği sanılmaktadır. Kandyba, “Ana Tanrıçanın erkeği” veya “Baş Tanrıçaya’ya ait” bir isim olduğu düşünülmektedir. Kentin isminden yola çıkarak, burasının belki de bir kent olma özelliğinden çok bir kült merkezi olma özelliği taşımaktadır.

Lykia şehirlerin kuruluş öykülerine bakacak olsak, bunların bir tamamının Anadolu’nun eski halkı Luwiler tarafından kurulduğunu görmek mümkündür. Bir kültürün üstünde kurulan başka kültürlerin, bir önceki kültüre ait maddi-manevi hiçbir aktarımın yapılmadan bir başına kurulduğunu söylemek insanlık tarihine haksızlık olur. Luwiler’den bahsetmeden bir Likya birliğinden, Likya birliğinden bahsetmeden de Bizans ve Roma kültüründen bahsetmek mümkün değildir.

Kandyba Antik Kenti Hakkında Antik Dönem tarihçileri Hiçbir Bilgi Vermemişler

Kandyba Antik Kenti hakkında antik dönem tarihçilerinin bilgi vermemesini büyük şanssızlık olarak değerlendirebiliriz. Yanı sıra günümüzde de arkeolojik yüzey çalışmalarının şimdiye kadar yapılmamış olması oldukça önemli bir meselenin başka üzüntü veren sonucu... Kandyba Antik Kenti deyince o yüzden hepimizin aklına tam olarak nasıl bir yaşantı yaşadıklarını ancak tahminlerimize dayandırabileceğimiz bir kent var karşımızda.  İnsan düne bakınca, bugün bu konuda çok daha şanslı olduğumuzu söylese de, dijital verilere de güven olmadığı bu meselenin başka bir boyutu. Sonuçta bilgisayarınızda kaybettiğiniz bazı verileri yine bir takım programlarla yeniden elde etme şansınız olsa da bu her zaman mümkün olmuyor. İnsan bunları da düşününce, antik kentlerde mermerin üstüne yazılmış bir yazıtı, bir heykeli veya o döneme ait eşyaları, paraları bugün için çok daha sağlam belgeler olarak görebilir. ne dersiniz bir gün biz de bizden 1000-2000 yıl sonrası için bir mermer parçası bulup içimizi dökelim mi?

Kandyba Antik Kenti Tahminen Akrapolün Eteklerine Kurulmuş

Kandyba Antik Kenti tahminen akropol ve onun eteklerinde kurulmuş olan kentten ziyade önemsiz bir yerleşim yeri olmalıdır. Günümüzde Bizans devrinden kalma sur duvarları ile birkaç Lykia tipi mezardan başka bir şeyin olmamasının nedeni olarak aşırı yağmalamanın bir sonucu olarak görmeli miyiz? Ya da gerçekten kafasını dinlemek isteyen bir çekirdek ailenin kendilerine sakinlik aramak için yerleştirildikleri bir yerdi. Bir karakol, gözlemci evine göz kulak olmaları ve en erken şekilde uzaklardan görüne düşmanı etraftaki Likya şehirlerine haber vermesi, en erken kentleri bilgilendirmesi için önemli bir noktaydı. Belli ki buraya kendilerinden güvenilir insanları yerleştirmişlerdi. Mutlaka onları kendi hallerine bırakmıyorlardı, ziyaret ediyor, ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Kimbilir?...

Kandyba Antik Kenti Bir Doğa Harikası

Büyük bir doğa harikası içerisinde olan antik kente ev sahipliği yapan Çataloluk Köyü’nün Likya Yolu rotasına uygun olması nedeniyle burasının da en kısa zamanda rotaya katılması bölge insanına destek olabileceği gibi, yerli ve yabancı misafirlerimizin buraları görme imkânı yaratmak da turizme önemli bir katkı sağlayacağı kanısındayım. Özellikle tatilini farklı geçirmek isteyen turistlerin aynı zamanda yörenin yerel insanlarıyla da tanışması, köy çobanlarının otlattığı keçi sürüleri içerisinde doğanın sesini dinleyerek doğayla iç içe farklı bir gün geçirmesi açısından Kandyba Antik Kenti’ni görmek iyi gelecektir.

Kandyba Antik Kenti'nin Kalıntıları İle Çatalhöyük Köyündeki Evler Sanki Onun Bir Parçası Gibi Bir His Duyuyorsunuz

Kandyba Antik Kenti kalıntılarına bakınca, Çatalhöyük Köyü’nde bulunan evlerin de sanki onun bir devamı olduğu kanısına varırsınız. Belki de bunun biraz da nedeni, belki de antik kentten getirilen taşlardan yapılan bu evlerin yapılmış olması ve buradaki mimarinin köyde 1800’lü yıllarda yapılan evlere yansıtılması olarak değerlendirebiliriz. Tarihi araştırmalar olmayınca haliyle elimizde verilerin de olmaması hayal dünyamızı harekete geçiriyor. Tabii ki de bu da kendi varsayımlardan ileri gidemiyor. Umarım dana nice Kandyba gibi kentlerimizi bir an evvel koruma altına alır, buraların turizme kazandırılmasını sağlarız.

Silvan Güneş

Biyografi Yazarı

Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar:

* https://www.fidorento.com/cataloluk-koyu-kandyba/

07.07.2021