Sonbaharda Antalya’da Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Bir yılın daha sonuna yaklaşıyoruz. 2019’a veda etmeye adım adım hazırlanırken bulunduğumuz Ekim ayı ve devamındaki Kasım ayı da sonbahar mevsiminin son ayları. Aralık ayı itibariyle kış turizminin de startı verilecek. Turizm denilince akla ilk gelen yerlerden olan ve Türkiye’nin turizm başkenti olarak da değerlendirilen Antalya’da sonbahar aylarında neler yapılır? Malum Mayıs’tan Ağustos’a kadar deniz turizmi zamanıydı ve Antalya da hem merkezi hem de birbirinden güzel ilçe ve beldelerinde yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti konuk etti. Ancak Antalya, dört mevsim yaşayan ve her mevsiminde ayrı bir güzellik barındıran bir doğa harikası olmakla birlikte gelişmiş bir kent aynı zamanda. Şimdi gelin sonbaharda Antalya’da gezilecek yerler ve yapılacaklar için hazırladığımız rehberimize bir göz atalım.

 

Şehre Yakından Bakın

Girişte belirttiğimiz gibi Antalya, şehir merkezi itibariyle Türkiye’nin en büyük 5 kentinden biri. Dolayısıyla Antalya denilince akla yalnızca yaz mevsimi gelenler, fena halde yanılıyor keza Antalya, Akdeniz ikliminin de etkisiyle kış aylarında yaşadığı birkaç fırtına dışında tüm yıl oldukça ılıman bir iklime sahip ve bir kent yaşamı isteyenler için de ideal bir şehir. Bu nedenle sonbaharda Antalya’da yapılacaklar listemizin en başına şehrin bizzat kent merkezini koyuyoruz. Hem yaz sezonunun da bitmesiyle düşen fiyatların avantajından faydalanma hem de yaz aylarına nispeten azalan nüfusun yarattığı sakinliğinin tadını çıkarma şansı Antalya’da sizleri bekliyor. Antalya Havalimanı’na ya da Antalya Otogarı’na kolayca ulaşabildiğiniz gibi modern yollarla özel aracınızı kullanarak kolayca geleceğiniz Antalya şehir merkezinde neler yapabilirsiniz, onları da kısaca hatırlayalım. Daha önce bu sayfalarda Antalya’da gezilecek yerler ve kent merkezi hakkında detaylı bilgiler verdik. Antalya’nın en merkez bölgesinde yer alan ilçeler; Muratpaşa ve Konyaaltı ilçeleri. Bu iki ilçeye ilave olarak Kepez ve meşhur Lara plajını içine alan Aksu da merkez ilçe konumunda yer alıyor. Muratpaşa ilçesi, eski Antalya ve Kaleiçini kapsıyor. Selçuklu medeniyetinden bu yana uzun bir tarihselliğe sahip olan Antalya’da Yivli Minare’den Kaleiçi’ndeki mekanlara kadar güzel bir tur atabilirsiniz. Ayrıca Antalya’nın modern dönemine ait Lands Of Legends, Antalya Akvaryum gibi yapılar da Antalya sonbahar ikliminde keyfini çıkarabileceğiniz yerler. Muratpaşa’ya göre daha turistik olan Aksu ve Konyaaltı bölgeleri de uzun ve romantik yürüyüşler yapabileceğiniz parkurlar sunuyor. Antalya’nın lezzet durakları da yine mutlaka uğramanız gereken seçenekler sunuyor.

 

Denizin Bu Halini Tadın

Deniz elbette sıcak havada güzel olur. İnsanlar, deniz tatillerini bunaltan sıcaklardan kaçarak serinlemek için tercih eder. Ancak Akdeniz ikliminin sıcak şehri Antalya’da yaz aylarında deniz de sıcaktır. Akdeniz’in açık deniz olması ve denizlerin geç ısınıp geç soğuması nedeniyle sonbahar aylarında Antalya’nın denizi de ılıman iklim eşliğinde ayrı bir güzelliğe sahiptir. Özellikle başta Yörükler olmak üzere Antalya yerlilerinin yaz aylarında yaylaya çıktıkları da bilinen bir şey. Bu nedenle eğer Ekim – Kasım aylarında Antalya’ya gelirseniz, denizin tadını bir de bu şekilde deneyimleyin deriz. Peki, Antalya’da nerelerde denize girilebilir. Bu sorunun cevabını Antalya merkezi için verecek olursak Konyaaltı plajları ile Lara plajı elbette öne çıkıyor. Şehrin batı yönünden girişinde Konyaaltı ve tam zıddında Doğu ucunda ise Lara plajları yer alıyor. Eşsiz Lara plajlarının tadını çıkarmak ve burada konaklamak için Delphin Otelleri sizleri bekliyor. Antalya’nın merkezinin dışında da deniz keyfi yapacağınız bolca seçenek var. Merkezden batı yönünde ilerlediğinizde önce Kemer ve Olimpos, Adrasan, Phaselis gibi doğa harikaları söz konusu. Daha da batıya gittiğinizde ise Kaş’a kadar devam edecek Likya yolunda Patara, Kaputaş gibi plajların da yer aldığı bambaşka bir rota var. Merkezden doğu yönünde ise başlı başlına adeta bir kent haline gelen Alanya var. Gazipaşa Havalimanı’ndan da hızlıca ulaşabileceğiniz Alanya ve çevresinde sonbahar denizinin tadının yaz mevsimine göre daha iyi olduğunu söyleyenler çok. Alanya bölgesinde konaklama seçenekleri arasında da yine Delphin Otelleri öne çıkıyor. Dolayısıyla daha soğuk deniz ve Akdeniz iklimi arayanlar için sonbaharda Antalya, mutlaka denenmesi gereken rotalar sunuyor.

 

Doğanın İçinde Kaybolun

Antalya, yalnızca deniz ve turizm olanakları ile değil aynı zamanda eşsiz doğal güzellikleri ile de öne çıkan bir şehir. Dört mevsimi yılın her mevsiminde yaşatan mucize bir doğaya sahip. Eğer kafanızı dinlemek istiyorsanız sonbahar romantizminde Antalya’ya gelip size sunduğu seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Antalya’nın yaylaları, ırmakları, ormanları ve hatta bir de karla kaplı kayak merkezi bulunuyor. Bu kadar doğal güzelliği, birbirine yakın bir şekilde aynı anda barındıran şehir sayısı, dünya üzerinde çok azdır. Siz de gezgin biriyseniz, doğanın içinde kaybolmanın en iyi adreslerinden biri de sonbahar aylarında Antalya olacaktır. Antalya’nın yaylaları hakkında daha önce detaylı yazıları, sizinle paylaşmıştık. Antalya’nın en çok yaylasının yer aldığı ilçelerden Korkuteli yazımıza da şuradan ulaşabilirsiniz. Her biri ayrı bir güzelliğe sahip olan yaylaların yanı sıra Manavgat’a gidebilir ve buradaki kanyonu, Köprüçay’ı ve Manavgat şelalesini görebilirsiniz. Antalya’nın her ilçesinde ayrı bir doğal güzellik olduğunu unutmadan Saklıkent’teki kayak merkezinden şelale ve trekking rotalarına kadar sırtınızda çantayla ılıman bir iklimde sonbaharın tadını çıkarabilirsiniz.

 

Serin Havada Tarihte Yolculuk Yapın

Antalya tarihi, sadece Selçukludan günümüze değil onlarca antik kent ile ilk uygarlıklara kadar uzanıyor. Eğer yaz tatilinizde sıcağın da etkisiyle kültür – tarih seyahatinde biraz eksik kaldıysanız belki de şimdi tam zamanı. Likya yolundan Perge’ye, Aspendos’tan Olimpos’a, Alanya Kalesi’nden Side Antik kentine kadar onlarca kültür ve tarih rotası sizleri bekliyor. Antalya’nın Kaş tarafı yani en batısından başlayarak ilerlediğinizde Patara – Xanthos – Perge – Myra gibi antik kentleri görebilir, Antalya merkezine doğru Olimpos ve Phaselis’e merhaba diyebilirsiniz. Antalya merkezinde Ulu Cami, Yivli Minare, Eski Antalya Evleri ile biraz daha yakın zamana gelip Antalya Müzesi’ni gezebilirsiniz. Doğu yönünde ise Side Antik Kenti’ni görmediyseniz hiç zaman kaybetmeyin deriz. Turizm yönünden ülkenin en gelişkin şehri olan Antalya’da gittiğiniz her noktada bolca bilgi alabileceğiniz dokümanlar ve rehberler bulacaksınız.  Sonbaharda Antalya’da yapılacak şeyler, gezilecek yerler, yenilecek yemekler kadar katılanacak etkinlikler ve festivaller de devam ediyor. Şarkıcı Alpay, “Eylül’de gel” demişti. Bu sözü biraz daha genişleterek Antalya için “Sonbaharda gel” diyebiliriz. Antalya her mevsim, dört mevsim bir kent olarak tarihi, imkanları, doğası ve elbette Akdeniz’i ile sizlere kucak açmaya devam ediyor. Sizleri son olarak Haluk Levent'in Antalya'da Sonbahar şarkısıyla buluşturalım. https://www.youtube.com/watch?v=d1UypIB5Mi0

07.07.2021