Antalya’nın Kardeleni Akseki

Kendisine özgü karakteristiği öne çıkan ilçelere en fazla sahip olan illerin başında Antalya geliyor dersek, abartmış olmayız. Ülkemizde birçok ilde, o ilin merkezi ile en fazla bir ya da iki ilçesi ön plana çıkarken Antalya ilçelerinin neredeyse tamamı tarihi, turistik, coğrafi ve kültürel anlamda özellikleri ile dikkat çekiyor. Antalya ilçeleri turumuzda bu kez Akseki’deyiz. Akseki için, Kardelen çiçeğinin anavatanı deniliyor. Biz de bu nedenle Antalya’nın Kardeleni dedik Akseki’ye. Bölgenin en eski yerleşim birimlerinden olan ve yazının devamında çıktığımız yolculukta da bunu oldukça net bir biçimde göreceğiniz Akseki, Cumhuriyet dönemi itibariyle de Antalya’nın en eski ilçeleri arasında yer alıyor.  Şimdi gelin, Antalya Akseki nerede, Akseki ulaşımı nasıl olur, Akseki ilçesine ait özellikler nelerdir birlikte bakalım. Kardelen çiçekleri arasında, tarih ve yaylanın ferah kültüründe yolculuğumuz başlasın.

Antalya Akseki Tarihçesi

Akseki ilçesinin eski ismi Marla. Akdeniz’in simgelerinden Toros sıra dağlarına kurulmuş olan Akseki, Marla ismini Roma medeniyeti döneminde almıştır. Alanya’dan sonra Antalya’nın en eski ilçesi olan Akseki, bugünkü ilçelerden İbradı ile Gündoğmuş ilçelerini de doğurmuştur. Bizans’ın en değer verdiği yerlerden olan Antalya bölgesinde o dönemden bugüne insanlık kültürünü taşıyan bir yerleşim.  Malazgirt Meydan Savaşı’nın kazanılması sonrasında Türkmen boyu Afşarların yerleşmeye başladığı Akseki, Osmanlı döneminde Alanya’ya uzun yıllar bağlı kalmıştır. 1872 yılında ayrı bir ilçe olarak tanımlanıp 1901 yılında Antalya – Konya eyaleti içinde bağımsız bir sancak statüsü almıştır. Akseki, Cumhuriyet döneminde 1991 yılında ilçe olmuştur.  Alanya – Konya tarihi İpek yolu üzerinde yer alan Akseki şu anda 2500 km2 yüzölçümüne ve 16 binin üzerinde nüfusa sahiptir. 

Antalya Akseki İlçesinin Özellikleri

Akseki ilçesinin ilk akla gelen kardelen çiçekleridir. Kardelen çiçeğinin anavatanı olarak geçen ilçenin Çimi Köyü’ndeki Göktepe Yaylası, bu konuda merkez üssü konumunda. Kardelen çiçeğinin ismi doğrudan ilk anlamıyla, karların arasından baharı müjdeleyerek ortaya çıkmasından geliyor. Karlar tam olarak erimeden kendisini gösteren bitki, Akseki yaylalarında enfes bir görsel şölen sunuyor. Endemik bir bitki türü olan Kardelen çiçeği, bakımı ve yetiştirilmesi yönünden Akseki Belediyesi tarafından denetlenmekte ve korunmaktadır. Akseki ilçesine geldiğinizde içinizi ferahlatacak bir mimariyi göreceksiniz. Akseki mimarisinde taş işçiliği ve ahşap işçiliği aynı anda karşınızda. İbradı ilçesinde bulunan Düğmeli Evlere Akseki’de de rastlayabilirsiniz. Sıva kullanılmadan örülen aralarında çakılların doldurulduğu 50 cm. kalınlığındaki taş duvarlardan oluşan düğmeli evler mimari anlamda dikkat çeken bir güzellik. Ardıç , andız ve katran ağaçlarından elde edilen ahşap latalarla ki bunlara düğme ismi veriliyor, evin taşıyıcı iskeleti oluşturuluyor. Hem ahşap hem de taş işçiliğinin bir arada olduğu bu evler ilçenin karakteristiğini oluşturan en önemli figürlerden. Akseki bir yayla ilçesi. Antalya’nın denize kıyısı olmayan ilçelerinden olan Akseki, Manavgat Irmağına komşudur. 1050 metre rakıma sahip olan Akseki’de en ünlü yaylalar, Göktepe ve Çimi Yaylaları. Kuzeyinde Konya’nın Seydişehir ve Beyşehir ilçeleriyle de komşu olan Akseki, geçmişte de önemli ticaret yollarının geçtiği bir bölge olmuş. İlçenin etrafında yer alan taş döşeli yolların,tam da bu nedenle yapıldığı tahmin ediliyor ki bu da ilçeye apayrı bir güzellik katıyor. Hem bu özelliği hem de düğmeli evleri ile Antalya turizminde ayrı bir yere sahip olan Akseki, yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgi gören ve  kış aylarında -20 C’ye düşen diğer aylarda 13 C ortalama ile karasal iklimin kendisini gösterdiği bir ilçe. Antalya’nın kıyı şeridinin kışın ılıman ve  yaz aylarında yüksek sıcaklığa sahip olduğu düşünülürse Akseki, Antalya ili için bir başka zenginlik anlamına geliyor. 

Akseki’de Gezilecek Yerler

Akseki’de gezilmesi gereken yerleri ele alırken aslında tüm coğrafi zenginliği de göz önüne almak gerekiyor. İlçede her tarza göre değerlendirilebilecek yerler var. Bunların başında Giden Gelmez Dağları’ndan bahsedilebilir. Giden Gelmez Dağları, ismiyle ürkütücü bir etki yaratıyor. Bir taş ormanı olma özelliği taşıyan bölgede ağaçlarla dev ve sivri kayalar yan yana sıralanmış vaziyettedir. Birçok farklı çiçeğin kokusu ile adaçayı ve kekik de bulabileceğiniz Giden Gelmez Dağları, deyim yerindeyse “Bir tatlı huzur” bulabileceğiniz özel bir yer.  Efsaneye göre ikisi evli, ikisi bekar 4 çobanın vaktiyle avlanmak için gittikleri dağlarda uzun bir süre ortadan kaybolarak geri dönemeyişleri nedeniyle Giden Gelmez Dağları olarak halk tarafından bu isim verilmiştir. Akseki’de ayrıca Kuyucak beldesinde yer alan 71 adet mağara bulunmaktadır. Bu 71 mağara arasında en meşhur olanı ise Kartallı Mağaradır. Mağaranın bir diğer ismi Bağrırcık ya da Bağırcak olarak geçer. Mağaranın girişinde tespit edilen ancak bugüne kadar gereken önem verilmediği için silinmeye başlayan Roma dönemine ait yazılar vardır. Buradan da anlaşılacağı şekilde Akseki bölgesi, Roma döneminden kalma eski bir tarihe sahip ve insanların bu mağarayı antik dönemlerden beri bir korunma alanı olarak kullanmaları söz konusu.  91 metre uzunluğa, 3 ila 8 metre yüksekliğe ve 5 ila 9 metre genişliğe sahip olan Kartallı Mağara’yı görmenizi ve bu vesileyle Kuyucak beldesindeki antik ve Roma dönemi kalıntılarına şahit olmanızı tavsiye ederiz. İlçede ayrıca Düdencik ve Bucakalan Mağaraları da meşhurdur.  

Oymapınar ve Alternatif Turizm Merkezi

Akseki söz konusu olunca Oymapınar Alternatif Turizm Merkezi için ayrı bir paragraf açmakta yarar var. Manavgat Irmağı üzerine kurulu ve Türkiye’nin en büyük 3. Barajı olma özelliğini taşıyan Oymapınar Barajına ait Baraj gölü de burada var olan doğal güzellikler açısından enfes manzaralar sunmaktadır. Oymapınar Baraj Gölü etrafında ise Alternatif Turizm Merkezi kurulmuştur. Alternatif Turizm Merkezi, denize kıyısı olmayan bölgede yerli ve yabancı turistleri çekecek alternatif bir merkez olmayı amaçlayarak planlı bir şekilde eski konakların butik otele çevrilmesi, safari, golf gibi etkinliklerin organize edilmesi ve dingin bir atmosferde dinlenerek zaman geçirilmesini hedeflemiştir. 2014 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanım hakları Akseki Belediyesi’ne devredilen Oymapınar Baraj Gölü, Alternatif Turizm Merkezi ile Akseki’nin önemli bir değeri haline gelmiştir. Akseki’nin merkezi ve çevresinde var olan tarihi ve coğrafi özellikler nedeniyle Antalya’nın alternatif bir rotası olma özelliği, Oymapınar ve Alternatif Turizm Merkezi ile birleştiğinde anlamlı bir hale gelmiştir. Alternatif Turizm Merkezi’nde ekolojik, tarımsal turizm gibi alanların yanında botanik, jeomorfolojik ve kuş gözlemi turizmi de dahil 19 farklı alternatif turizm yapılmaktadır. Barajda alan tekne turları da bulunuyor. Bu tekne turlarında aynı zamanda doğal güzellikleri ve barajı tanıtan rehberler de var.

Antalya Akseki Ulaşım

Antalya Akseki’ye ulaşım oldukça kolay ve alternatifli. Eski dönem ticaret yollarının üzerinde olan ilçe Antalya merkezine de 155 km. mesafede. Antalya – Konya yolu üzerinde yer İç Anadolu ile Akdeniz’e bağlayan yol üzerinde yer alan Akseki, Antalya – Mersin karayolunun da 88. Kilometresinde yer almaktadır.  Antalya ve Alanya’dan doğrudan ulaşımın mümkün olduğu Akseki’ye ulaşım her iki merkezdeki havalimanlarından ortalama 1 -1,5 saat gibi bir sürede ulaşılabiliyor. Antalya’ya gelmişken Akseki’ye uğramadan dönmeyin, pişman olmazsınız. 28 www.delphinhotel.com

02.07.2021