Astra Antik Kenti / Konya – Hadim

Astra Antik Kenti Konya ilinin Hadim ilçesine bağlı Bolat Beldesi yaylasındadır. Konya ile Hadim arasında 17 km olan Antik Kent, 1885 yılında Sterret tarafından keşfedilmiştir. Sterret sadece yazıtlar üzerinde çalışmış, 7 yazıt bulmuştur. Bu yazıtlardan kentin adının Astra olduğunu tespit etmiştir. Daha sonra bayan Hereward 2 yazıt, 1966'da ise Mitford 16 yeni yazıt bulmuştur.

Astra Antik Kenti'ni Kurtarma Çalışmaları

1992 yılından 1994 yılına kadar Konya Müze Müdürlüğünce kurtarma ve temizlik çalışmaları yapılan Astra Antik Kenti'nden günümüze nekropol alanı, bouleterion ve kilise kalıntıları ulaşmıştır. Kilise ve auditorium da yapılan kazılar sonucu açığa çıkarılmış; bunların plan ve rölöveleri hazırlanmıştır. Nekropolde iki tipik Isaura karakterli mezar açılmıştır. Kentin kendine özgü bir yönetimi olduğu, Isaura'ya bağlı bir kasaba olduğu yazıtların okunması sonucu kanıtlanmıştır. Açılan seramik fırınından Astra'da Roma Devrinde seramik üretildiği saptanmıştır. Ayrıca kentin kuzey tarafında taş ocakları bulunmaktadır.

Astra Antik Kenti'nde Okunmaya Çalışılan Bir Kaç Yazıtın Tarihe Işık Olması Bekleniyor!

Astra Antik Kenti'nde 1992 yılında, birkaç yazıtın okunmasından başka hiçbir bilimsel çalışma yapılmadı. Arkeolog Osman Ermişler başkanlığında bir heyet tarafından temizlik ve sondaj çalışmalarına başlatıldı. Çalışmalar 1993 ve 1994 yılında da devam etti. Bu çalışmalar sonucunda kentin planı çıkartıldı. Talan edilmiş görünümü kısmen de olsa ortadan kaldırılıp yapıları tanımlandı. Şehirde küçük dairesel bir auditorium (konferans salonu), yanında bir kilise heroon[1], seramik fırını bölümleri ve nekropol[2] görülmek. Bunların yanı sıra bazı kabartmalı taşlar, yazıtlar, mimari parçalar ve sürekli antik kent civarında gezinen aslan heykelleri de mevcut.

Helenistik, Roma ve Bizans devirlerinin izlerini taşıyan kentin bölgede bulunan İsaura Nova Antik Kenti’ne bağlı olduğu düşülmektedir. Ayrıca kente yakın Kilistra Antik Kenti de görülmeye değerde bir antik şehirdir. Şimdiye kadar yeterli bir araştırma yapılmadığından, kent hakkında yapılan yüzeysel araştırmalar yetersiz kalmıştır. Bölgede gerçekleşen şiddetli yağışlar nedeniyle kente bulunan bazı taş kalıntılar selin etkisiyle sürüklenmektedir. Yüksekçe bir konumda yer alan ve günümüzde çevre köylerin yazlakları olarak kullanılan Bolat yaylası, yazın keçi sürülerinin otlatıldığı yüksek bir yaz otlağıdır. Belde halkı tarafından “tamaşalık” ya da “Eski İstanbul” olarak bilinen antik kente at eserler korunmasız bir şekilde coğrafyanın akıbetine neden olmaktadır.  Yaz aylarında serin olduğu için yöre halkının yüzyıllardır yaptığı göçler, yaylada barınma ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıkları yayla evleri ile buraya başka bir hayat vermektedir.

Her Şeyi Sadece Turizm İçin Değil, Tarihi Tarih Olduğu İçin Değerli Olduğunu Bilen Bir Mantaliteyle Tarihe Bakabilmenin Değeri Büyük!

Günümüzde sanayinin bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm alanında bölgenin değerlendirilmesi, yerli ve yabancı turistin bölgeye çekilmesi amacıyla bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Tabii ki yörenin yerel yönetimlerine ait bu fikirler, yine onların bakış açısını yansıtan marifetleriyle ortaya koyabildikleri anlayış çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir konu olduğu kadar, yöre halkının içinde yaşadığı tarihi eserleri keçi barınağı ve yayla evleri yapımında kullanılması, bu konuda alınacak yolun bundan sonra nerelere varacağı konusunda bizlere sağlam ipuçları vermektedir. Her geçen gün definecilerin hedefi olan Astra Antik Kenti’ni turizm alanı yapma teşebbüslerinden daha önce, korumaya alınmasına ihtiyacı vardır.

Silvan Güneş Biyografi Yazarı

Kaynak & Alıntı & Fotoğraflar:

* <a href="https://www.tripadvisor.com.tr/LocationPhotoDirectLink-g298014-d10745089-i210645292-Astra_Antik_Kenti-Konya.html#210645292"><img alt="" src="https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/0c/8e/31/2c/astra-antik-kenti-hadim.jpg"/></a><br/>Bu Astra Antik Kenti fotoğrafı TripAdvisor'ın izniyle kullanılmıştır. * http://www.hadim.bel.tr/haber/86_astra-antik-kent-turizme-kazandiriliyor

[1] Heroon: Kahraman olarak adlandırılan bir kahraman veya kahraman, eski bir Yunan ya da Roma kahramanına adanmış ve kahramanın anısına ya da tarikat ibadetinde kullanılan bir türbedir.

[2] Nekropol: Nekropol arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Yunanca nekros-polis ölü şehri demektir.

14.06.2021