Bir Ayağı Anadolu Bir Ayağı Akdeniz’de Bir İlçe : Aksu

Aksu, Antalya’nın özel ilçelerinden biri. Onu özel kılan ise başlıkta belirttiğimiz sınırları. Aynı anda hem Antalya merkez ilçesi olup Akdeniz’de kıyıya sahip olmak hem de Antalya’nın merkez dışı ilçesi karakteristiğinde bir bölüm barındırmak, Aksu ilçesini özel kılıyor. Antalya’nın ilçeleri üzerine yaptığımız detaylı incelemelerde, sırada bu kez Aksu var. Antalya Aksu nerede ve Antalya Aksu ilçesi başka hangi özelliklere sahip birlikte bakalım.

Aksu İlçesi Coğrafi Özellikleri

Antalya’da daha önceleri Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı olarak 3 merkez ilçe vardı. 2008 yılında kurulan Aksu ilçesi ile Döşemealtı da buna dahil edilerek toplam 5 merkez ilçe şeklinde bir yapılanma oluşturuldu. 2008 yılında kurulan ilçe, Antalya’nın Aksu ırmağı ile Düden çayı arasında kalan bölgede yer alıyor. Hal böyle olunca da Antalya’nın yayla tarafı da deniz tarafı da ilçeye dokunmuş oluyor. Aksu ilçesi, merkezi baz alındığında deniz kenarında kalmazken artık merkez ilçe konumunda olduğu için deniz kenarı bir ilçe olarak tanımlanabilir. Kuzeyinde Burdur ile komşu olan Aksu’nun diğer komşuları ise Serik, Muratpaşa, Kepez ve Döşemealtı ilçeleri.  Aksu, bir belde belediyesi iken Pınarlı, Yurtpınar ve Çalkaya ile birleşerek ilçe olmuştur. Bugünkü sınırları itibariyle kapsadığı tarih ve doğal güzelliklerin yanı sıra Antalya’nın yeni dönemi için büyük önem taşıyan EXPO 2016 etkinliğine ev sahipliği yapan ilçe Antalya’nın kıymetli bölgelerinden biridir. 70.000 kişinin üzerinde bir nüfusa sahip olan Aksu, Antalya Havalimanı’na da oldukça yakındır. Antalya’nın gelişen ilçelerinden olan Aksu’nun değeri Antalya için oldukça artmıştır. Şimdi bu değerlerin ne olduğuna ve Aksu sınırları içerisinde yer alan tarihe bir göz atalım. 

Aksu İlçesi Tarihi Yerler

Antalya’nın Aksu ilçesi sınırlarında yer alan tarihi mekanlar denilince ilk akla gelen yer, elbette Perge Anti Kenti.  Binlerce yıl öncesinin uygarlıklarına ev sahipliği yapan ve  Antalya’nın dikkat çeken antik kentlerinden biri olan Perge, bazı dillerde de Perga olarak geçer. Antalya’nın antik dönem haritasında Pamfilya bölgesine denk gelen Perge, uzun yıllar Pamfilya uygarlığının başkenti olmuştur. Perge’nin tarihine bakıldığında ilk yerleşimler, Truva savaşı öncesine dayanıyor.  Bu savaşın ardından Yunan kolonistlerin yerleştiği kente daha sonra Büyük İskender hakim oluyor. İskender döneminde önemli bir ticaret merkezi olan Perge, İskender’in ölümünden sonra Roma hakimiyetine girer. Bugün Perge antik kentinde bulunan yapıların da birçoğu Roma dönemi kalıntılarıdır. Roma döneminde oldukça gelişen ve imparatorluğun en değerli şehirlerinden biri olan Perge, Bizanslılar ile birlikte terk edilmiştir. İçinde 15.000 kişilik bir amfi tiyatro ve at yarışlarının yapıldığı büyük bir hipodrom olan Perge’de bir de 12.000 kişi kapasiteli bir stadyum kalıntısı bulunmaktadır. Tarihsel araştırmalara göre Yunan döneminde yapılan amfitiyatro, Roma döneminde arena olarak kullanılmıştır. Halen ayakta olan ve şehrin kapısı olarak kullanılan Septimius Kapısı, ilgi çekicidir. Perge antik kentinde şehrin duvarlarla çevrili olduğu ve düzenli bir şehir mimarisi ile dükkanların bulunduğu halen gözlemlenebilir durumdadır. Akropol, hamam, bazilika, çeşmeli bahçe gibi yapılara sahip olan ve ülkemizdeki en büyük antik kentlerden biri olan Perge, Aksu’nun eski belde merkezinden daha kuzeyde yer almaktadır. Antalya’ya yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken bir antik kent olan Perge, 1945 yılında arkeologlar tarafından düzenlenerek ziyarete açılmıştır. Antalya Aksu ilçe sınırları içinde yer alan bir başka önemli tarihi eser de Ağalar Cami. Osmanlı döneminden kalan bu caminin inşa dönemi 1800’lü yıllara rastlar. Yine Aksu’nun kuzeyindeki İhsaniye Mahallesinde yer alan Ağalar Cami, Perge antik kentine oldukça yakın. Bu yakınlık da bir rastlantı anlamına gelmiyor keza cami, Osmanlı döneminde Perge antik kentinden getirilen taşlarla inşa edilmiş. Zamanla minare ve kubbesi zarar görerek kullanılamaz hale gelen Ağalar Cami, Aksu Belediyesi’nin girişimi ile Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışması sayesinde 2016 yılında ibadete açıldı. Ağalar Cami, kullanılan malzeme ve işçilik tekniği yönünden ülkenin en özel camilerinden biri. Bu anlamda Aksu’da bir tarih yolculuğuna çıkmak isterseniz Perge antik kentinden sonra Ağalar Camii’ne uğramanız tavsiye olunur. 

Antalya Aksu Doğal Güzellikler

Aksu ilçesi, güneyde Akdeniz’e komşu ve ilçenin sınırını belirleyen Düden Çayı’nın denize döküldüğü Düden Şelalesi, Muratpaşa ilçesi içinde kalıyor. Dolayısıyla Düden Şelalesi’nden yukarıya çıkıyoruz ve kuzeyde bir başka güzellik olan Kurşunlu Şelalesi’ne geliyoruz. Antalya – Isparta yolu üzerinde 24. Km den sola sapıldığında 7 km mesafede yer alan bu doğal güzellik 18 metre yükseklikten dökülen su ile serin ve huzurlu bir zaman vaat ediyor. 2 kilometre uzunluğunda bir kanyonun bulunduğu Kurşunlu Şelalesinde 7 adet küçük gölet yer alıyor. 1986 yılında park haline getirilerek ziyarete açılan şelale etrafında, 1991 yılında ayrı bir bölge olarak belirlen Tabiat Parkı yer alır. Tabiat parkı içinde kızılçam örtüsü hakimken defne, yaban zeytini, harnup gibi ağaçların yanında su nanesi, nilüfer gibi su bitkileri de bulunur. Tabiat parkı, yaban domuzu, tilki, tavşan, yılan, su kaplumbağası, kertenkele gibi hayvanların olduğu renkli bir faunaya sahip. 

Aksu Tarımı ve Turizmi

Antalya Aksu ilçesinin kuzey bölgesinde halkın geçim kaynağı tarımdır. Akdeniz ikliminin getirdiği ortamda verimli topraklarında birçok sebze ve meyve çeşidinin yetiştirilebildiği ilçede seracılık da oldukça gelişkindir. Yaklaşık olarak 35 bin dönüm sera ve 32 bin dönüm meyve bahçesinin yer aldığı ilçede geniş alanda açık tarla sebze yetiştiriciliği de gelişmiştir. Bölgenin en önemli sebze ve meyve tedarikçisi olan ilçede ayrıca süs bitkisi yetiştiriciliği ile fide üretimi de yapılmaktadır. Aksu ilçesi için tarımın hayli gelişkin olduğu rahatlıkla söylenebilir. Aksu ilçesi için bir başka önemli gelir kaynağı da turizm. Dünyaca ünlü Lara Plajına ev sahipliği yapan ilçede bulunan Kundu bölgesi, yapılan yatırımlarla Antalya turizminin göz bebeği konumunda. Yalnızca yerli ve yabancı turistlerin özellikle bahar ve yaz aylarındaki ziyaretleri ile ortaya çıkan gelir yönünden değil, her yıl artarak devam eden yatırımlarıyla Antalya ve çevresi başta olmak üzere büyük bir istihdam kaynağı söz konusu.

Aksu ve Delphin Otelleri 

Antalya Aksu ilçesinde yer alan oteller arasında dikkat çeken Delphin Otelleri yatırımları. Delphin Otelleri bünyesinde yer alan 7 otelden Delphin Imperial, Delphin Be Grand Resort, Delphin Diva ve Delphin Palace ismindeki farklı konseptlerdeki 4 otel, Aksu ilçesinde Kundu Plajı bölgesinde yer alıyor. Kalitesi, konforu ve kendine has tarzı ile Delphin Kundu otelleri, Antalya Aksu ilçesi konaklama imkanları içinde ayrı bir yer tutuyor. Antalya merkez ilçelerinden Aksu, dört mevsim yaşayan ve içinde Akdeniz’in her tonunu barındıran özel bir yer.

Yararlanılan Kaynaklar: Aksu Kaymakamlığı Aksu Belediyesi

02.07.2021