Güver Uçurumu ve Kanyonu / Antalya
Güver Kanyolu

Güver Uçurumu ve Kanyonu, Antalya’nın Korkuteli Karayolu üzerinde Döşemealtı İlçesi’nde Düzler Çamı Milli Parkı (Piknik Alanı) sınırları içinde yer almaktadır. 115 metre yüksekliğinde, yaklaşık 2 km uzunluğunda bir kanyon uçurumdur. Kanyonun içinden Güver Çayı, Karaman Çayı ve Gürkayak Çayı geçmektedir. Üç çayın birleştiği bir kanyon olması ise coğrafik açıdan kanyonu başka bir özel ve jeolojik olarak araştırmaya değer kılmaktadır.

Güver Kanyonu, yüzey suyunun karstik araziyi aşındırması ile 1 milyon yılda oluşması, bilimsel açıdan bölgenin değerini artıran önemli bir veridir. Yazın içinden geçen derede su olmadığı için kuru olsa da, bu görüntü kışın tamamen değişir ve kendini coşkulu, heyecanlı, umut veren bir sinerjiye dönüştürür.

Güver Kanyonunda Doğal Yaşam

Güver vadisi

Güver Vadisi boyunca ulaşım mümkün değildir. Doğal şartlar buna müsaade etmediği gibi, gerek bitki örtüsü gerekse yaban yaşamın izleri, bölgeyi bir başka özel kılan değerlerdendir. Vadide koşuşan geyikleri gördüğünü söyleyenler de bulunmaktadır.

Güver Uçurumunda seyir terasları ve panoramik Antalya görüntüsü fotoğrafçılar, kanyon ise macera ve adrenalin sevenlerin adresidir. Güver Uçurumunun tırmanışlar için uygundur. Doğa yürüyüşleri gibi daha pasif spor yapmak isteyenlerin de Güver Kanyonu'nu tercih etmektedirler. Kısacası buraya kim gelirse gelsin, ne fotoğraf makinelerini ne ruhunu ne de hayallerini doldurmadan gitmez.

Kanyonu'nda Düzlerçamı Milli Parkı

Güver Kanyonu ve Uçurumu, Antalya’nın neredeyse göz bebeği gibidir. Kanyonun içerisinde yer alan Düzlerçamı Milli Parkı, günübirlik seyahatler, piknik için özel mekânlar, gerekse insanların ihtiyaçlarını gidermek için düşünülmüş tesisleri ile ziyaretçileri oldukça memnun bırakmaktadır. Kanyon, insanların can güvenliğinin sağlanması için yer yer bariyerlerle desteklenmiş, kameralarla takip sistemiyle bu güvenliği artırmıştır.

Adrenalin Tutkunlarının Adresi

Güver Kanyonu boyunca yürüyüş yapmak mümkün olmasa da dağ yürüyüşleri yapmak mümkündür, fakat bu da kayalıkların sivri olması nedeniyle çok uzak mesafeleri içermemektedir. Adrenalin düşkünleri ise kanyon içerisinde sınırlı bir yere kadar bu ihtiyaçlarını giderebilirler. Her yaştan insanın spor yapma tercihlerine göre alternatifleriyle insanları cezbeden Güver Kanyonu ve Uçurumu, ulaşımı yerli ve yabancı turistlerin rağbet gösterdiği bir adres olmuştur.

Bölge bisiklet tutkunları için de uygun bir parkuru hizmete sunmaktadır. Kros bisikletleri ile bölgeye gelip kamp kuranlar bireysel olduğu gibi, grup halinde turistlerin de tercih ettiği bir buluşma noktası olmuştur.

Güver Uçurumunun pek çok yeri parmaklıklarla konunaklıdır.

Uzun yıllardır bilinen Güver Kanyonu yöre halkının tatil zamanlarında rağbet gösterdiği bir adres olmuştur. Bölgenin önemini bilen yerel yönetimler ve turizm işletmeleri, misafir ettikleri konukları için bölgedeki maddi ve manevi değerlerin korunması, amacına uygun bir şekilde hizmet vermesi ve insanları her bakımdan mutlu etmesinin değerini bildiklerinden, böylesi değerlere sahip çıkmada özellikle hassastırlar.

Silvan Güneş

Biyografi Yazarı

https://www.youtube.com/watch?v=zOKQuH-L_x8&t=3s

Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar

* https://www.ozdortyolgrup.com/portfolio/guver-kanyonu-ucurumu/

* https://www.yaz-tatili.com/guver-ucurumu-guver-kanyonu-gurkavak-cayi/

* https://www.geziantalya.com/bilgi/guver-ucurumu-kanyonu

* https://dogarehberi.net/guver-ucurumu-kanyonu/

11.06.2021