Idyros Antik Kenti / Antalya - Kemer

Idyros Antik Kenti Antalya’nın Kemer İlçesi’nde, Kemer Koyu, Ay Işığı Parkı ile balıkçı barınağı arasında yer almaktadır. Kent ilk defa 1976 yılında gerçekleştirilen kazılar sonucunda ortaya çıkmıştır.

 

Kentte yapılara baktığımızda burada önemli ve görkemli bir kenti olduğunu söylemek için bir kılavuza ihtiyaç duyurmamaktadır. Liman kenarında olması ise belli ki bir liman kentiydi ve ticaretin önemli merkezlerinden biri olabileceği ihtimalini vermektedir. Deniz ticaretine uygun bir konumu vardır. Denizle olan mesafesini, coğrafik değişikliklere bağlı olarak da değerlendirmek gerekir. Antik dönemdeki kara ve deniz ticaretinin yapıldığını düşünecek olursak, Idyros'da da ticaret yapıldığını tahmin etmek zor olmayacaktır.

Idyros Antik Kenti Kazı Çalışmaları

Kenti’nde yapılan kazılarda Bizans dönemine ait surlar bulunmuştur. Kazıda çeşitli sikkelerin bulunması ve incelemeler sonucu üstünde 4. ve 6. yüzyıllara ait bilgilere denk gelen resimler yorumlanmıştır. Kentin tarihi ve geçmişiyle ilgili verilerin ancak bu kadarı ortaya çıkabilmişti. Kentte kilise bir kilisenin varlığı, güneyinde bulunan şapel kalıntısı ile desteklenmiştir.

Idyros Antik Kenti oldukça kentin içinde, apartmanların içinde kaldığından kentin haliyle bir park havası oluşmuştur. Kazı çalışmalarının oldukça geç başlaması ise zaman içerisinde sadece örülmüş duvarların olduğu bir yapı görüntüsünden ileriye gidememiştir. Bu kadar yoğun kentleşmenin içinde kalmış antik kentler genellikle arsalarından ve yapılarından kaybettiği gözlemlenmektedir. Sit alanlarının böylece git gide daralması, kentler üstünde yeterince aydınlatıcı bilgiye ulaşılamamasına neden olmaktadır.

Idyros gibi Anadolu'da var olan diğer antik kentlerle ne yazık ki aynı kaderi paylaşmaktadır. Anadolu coğrafyasının her bir adımında karşımıza bir antik kent çıkmaktadır. Bunların hepsi için ciddi ödeneklerin ayrılması, kazı çalışmalarının yapılması, çıkarılan eserlerin müzelerde sergilenmesi gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda bunun için önce ülkemizde tarihi kentlerin ayağa kaldırılması için ciddi bir politika başlatmak gerekmektedir. Ayrıca, müzeciliğe önem verilip, antik kentlerimizi kendi sahaları içerisinde müzelerini kurmak hem tarihe hem ondan faydalandığımız alanlara büyük değer katacaktır. Bu konuda çok fazla projeler üretilmeli ve bu düşüncelerin içine özellikle okulları ve üniversiteleri katmalıdır. Arzu ettiğimiz farkındalığa bir an evvel ulaşabilmek için bu şarttır.

Silvan Güneş

Biyografi Yazarı

Alıntı & Kaynak & Fotoğraflar

* https://www.google.com/maps/place/Idyros+Antik+Kenti

11.06.2021