Robotex Türkiye 2019 Antalya’da! İşte Tüm Detaylar

Uluslararası robot ve maker teknolojileri alanındaki en saygın ve geniş kapsamlı organizasyon olan Robotex Festivali, bu yıl ilk kez Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Robotex International tarafından desteklenen ve bu kapsamda takvime giren festivalin, Türkiye’deki bu ilk organizasyonuna ise ülkemizin turizm başkenti Antalya ev sahipliği yapıyor. 2-3 Kasım 2019 tarihlerinde Antalya Nazım Hikmet Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açacak olan Robotex Türkiye 2019, dopdolu bir program ile heyecan verici bir içeriğe sahip. Geleceğin mimarisini gözler önüne seren Robotex Festivali 2019 hakkında detaylı bilgilere ve program akışına bakarken aynı zamanda festivalin ana konusu olan Robotik maker kavramını da inceleyelim.

 

Robotex Türkiye 2019 Programı ve Detayları

Antalya’da 2-3 Kasım yani Cumartesi – Pazar günleri gerçekleştirilecek Robotex 2019 Türkiye etkinliği, konferanslar, yenilikçi ve geleceğin teknolojisi üretimlerin sergilenmesi ve yarışmalardan oluşan dopdolu bir programa sahip. Öncelikle konferanslardan bahsedelim. Robotex Türkiye 2019 kapsamında alanında uzman 14 iş insanı, akademisyen, mentor, yönetici isimler, ziyaretçilerle buluşacak. Fütüristler Derneği Başkanı Eray Yüksek, Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr Melih Günay, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde Dr. Ahmet Ali Süzen, IBM Bulut Teknolojileri Türkiye Lideri Arzu Sözen, festivalin de destekçilerinden olan İzgören Akademi’nin kurucusu Ahmet Şerif İzgören, Google yazılım mühendisi Kaan Tarıman gibi dikkat çekici isimlerin vereceği konferanslar, iki gün boyunca günümüzün dijital dünyası, gelecek projeksiyonları ve robot dünyası hakkında vizyoner içerikler vaat ediyor. Konferanslar, Tarık Akan Konferans Salonu ve 3 adet cep salonunda, ziyaretçilerle buluşacak.

Robotex Turkey 2019 festivali, içinde robot yarışmaları da barındıran bir organizasyon. Yarışmada kazananlara önemli ödüller de var. Yarışmaları, festivalde yakından takip edebilirsiniz. Festival kapsamında 16 yarışma ana başlığı belirlendi. Bu başlıklar yani kategorilerde yarışmaları kazananlar R Robotex International 2019’un yapılacağı Estonya’nın başkenti Talinn’deki festivalde ülkemizi temsil edecekler. Kategorilerde ikinci ve üçüncü olanlar da Çin’in Şangay kentinde yapılacak Robotex Asia/Shangai'da yine Türkiye adına yarışmaya katılım hakkı kazanacak. Ayrıca birinci olan takımların tamamına da 3 gecelik Antalya tatili ödül olarak verilecek. Buradan da anlaşılacağı gibi Robotex International ortağı olan Robotex Türkiye kapsamında sergi, konferans ve yarışmaların yanında; teknoloji, fütürizm, eğitim, inovasyon alanlarında workshop yani atölye çalışmaları ile seminerler de ziyaretçileri bekliyor. Eğer teknoloji meraklısıysanız ve gelecekte bu alanda bizleri nelerin beklediği ile ilgileniyorsanız, Robotex Türkiye 2019, tam size göre. Türkiye için bir ilk olan bu değerli organizasyonun basın ve tanıtım bülteninde ise şu tanımlara yer verilmiş: “Robotex Turkey dünyanın en büyük robotik festivali olan Robotex International , Tallinn / Estonia‘nın Türkiye’deki yıllık büyük etkinliğidir. Mühendisler, yöneticiler ve aileleri endüstri liderlerinden ilham almak için, yeni girişimcileri gözlemlemek, farklı yarışmalar için robotlar yapmak ve son teknolojiyi yansıtan inovasyonları öğrenmek için bir araya gelirler.” 

 

Robotex Türkiye 2019 Destekçileri

Organizasyonun ana partneri yani ortağı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası. Partner kelimesi, İngilizce ortak anlamına geliyor ama buradaki tam karşılık destekleyen oluyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ana destekçi olduğu organizasyona Konyaaltı ve Muratpaşa Belediyeleri de destek veriyor. İzgören Akademi gibi kişisel gelişim alanında faaliyet gösteren sivil kurumlar ve önemli markalar da yine festivalin destekçileri arasında. Geleceğin teknolojisinin insan ve tüm canlı hayatı için belirleyici olması ile bu alanda gelişmiş ülkelerin konuyu ana gündem halinde ele alarak ilerlemesi gerçeği düşünüldüğünde Robotex Türkiye 2019 organizasyonu, ülkemiz için ilham verici bir pozisyonda yer alıyor. Robotex festivali stantlarında eğitim ve teknoloji kurumları ile kuruluşlar, ürün ve hizmetlerini sergileyerek ziyaretçilere ulaşacak. 800 kişilik yarışma katılımcılarının yanında tahmini 5000 ziyaretçi ile Antalya Nazım Hikmet Kongre Merkezi’nde hayli yoğun bir 2 gün bekleniyor. 

 

Robotex 2019 Giriş, Bilet Fiyatları ve Ulaşım

Robotex Türkiye 2019 giriş ücretsiz değil. Bunun için festivalin resmi web sitesinden online bilet alma şansı var. Aynı şekilde kapıdan da bilet temini mümkün. Bilet fiyatları ise günlük 10 TL gibi uygun fiyatlarda. Dilerseniz 20 TL’ye iki günlük tek bilet de alabilirsiniz. Festivalin yapılacağı yer ise Nazım Hikmet Kongre Merkezi. Pınarbaşı, 734. Sk. No:36, 07070 Bahtılı Köyü Köyü adresinde Antalya’nın merkez ilçelerinden Konyaaltı’nda bulunan Kongre Merkezi’ne özel araçla ulaşım çok kolay. Toplu taşıma seçeneklerine gelindiğinde ise Otobüsle MC12A, MC58, MC68, TCP45, TCS46A hatları kullanılabilir.  Hafif Raylı sistem ANTRAY ile de T1A ve T1B hatlarıyla İsmetpaşa durağında inilerek Kongre Merkezi’ne ulaşılabilir. Geçen yıl Konyaaltı Belediyesi tarafından açılışı yapılan Nazım Hikmet Kongre Merkezi, 3 bin 500 kişilik kapasitesi ile önemli bir yatırım olarak Antalyalıların hizmetine sunulmuştu.

 

Robotik/ Maker Nedir?

Son olarak Robotex Türkiye 2019’un konusu olan Robotik/Maker nedir, ona bakalım. Geleceğin hem bireysel hem de toplumsal yaşamının belirleyicisi olma yönünde bir tanım olan Robotik/Maker, Maker Hareketi olarak bilinen ve dünyada hızla yayılan “kendin yap” kültürü ile teknolojiyi buluşturan bir akım olarak ifade ediliyor. Dijitalleşen dünyada kişilerin kendi başlarına üretim yapmalarını sağlayacak teknolojik altyapıların tamamı olarak da söylenebilir. Ve bu üretimler aslında yeni bir endüstri devriminin de habercisi. Bugün internet üzerinden tasarımdan film çekimine kadar pek çok geleneksel üretim, kişilerin kendi başlarına hazır programlarla yapabildiği bir duruma geldi. Tasarımın bilgisayarda yapılıp 3 boyutlu yazıcılarla çıktısının alınarak üretime dönüştürülmesi de artık bir hayal değil. Robotik/Maker ise bugün geldiğimiz noktanın çok daha ötesinde. Maker ile ilgilenen bir kişinin sıfırdan yepyeni bir ürünü hayal edip üretmesi mümkün. Yeni sistemlerde yer alan sensörlerle sayesinde kurgulama ve bireysel olarak kodlamalar yapabilir. Bu üretimleri en uçuk örneklerden en basit temel ihtiyaçlara kadar çok geniş bir yelpazede düşünebilirsiniz. Maker Hareketi öncüleri arasında yer alan Make Magazine‘in sahibi Maker Media’nın CEO’su Dale Doughert, bu konuda şöyle diyor:  “Maker hareketi; öğrencileri, eğitimi tüketen kişiler olmaktansa üreten kişiler olmaya davet ederek eğitimde dönüşümü sağlamalıdır. Öğrencilerin yaratıcılığı teşvik edilirse kendi kendilerini yönlendirebilen ve bağımsız öğrenen kişiler olabilir. Öğrenciler 21. yüzyılda, Steve Jobs gibi değerli bulduğumuz insanlardaki yaratıcılığa ve eleştirel düşünmeye teşvik eden yeni bir tür eğitimin yaratılmasına aktif olarak katılabilir. Maker ruhunun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, yoğun ezber bilgi yerine deneyim bulunur”. Bu sözlerden de anlaşılacağı gibi Robotik/maker hareketi, geleceğimizin belirleyicisi olacak. Siz de  bu teknolojileri, daha yakından incelemek ve günümüzde gelinen noktaya şahit olmak isterseniz Robotox Türkiye 2019 Antalya, 2-3 Kasım 2019 tarihinde sizleri bekliyor.

07.07.2021