Uluslararası Gitar Festivali Antalya’ya Çok Yakışıyor (II. Bölüm)

Uluslararası Gitar Festivali Antalya'nın Yıldızı

2012 yılında Antalya’da başlayan Uluslararası Gitar Festivali'nin ilkinin yarattığı heyecan ve bölgemize kattığı değer sözlere sığmayacak kadar derin anlamlar taşıyor. Bu özel festival ise sadece Türkiye’de yurdumuzda değil, dünya çapında, özellikle de gitar sanatçıları, sanatseverlerce yakından takip ediliyor. Uluslararası tanınmış, önemli bir gitar virtüözü olan Prof. Dr. Ahmet Kanneci bu konserin fikir babası, organizatörü, koordinatörü, baş sanatçısını, aklınıza ne gelirse... Sayın Kanneci bu her yıl düzenlediği Uluslararası gitar festivaliyle memleketimiz için de oldukça prestijli bir aktivite gerçekleştirmiş olmuyor sadece, ülkemizin çok önemli bir açığını da kapatıyor...

Festivalde yer alması gereken ve davet edilmesi gereken daha pek çok değerli sanatçı var. Tüm dünyanın içine düştüğü pandemiye rağmen 19-20-21 Kasım 2020 tarihlerinde festival, seyircinin randevulu katılımıyla sıkı önlemler altında gerçekleştirildi. Festivalin 2012 (1. Uluslararası Gitar Festivali, 2013 (2. Uluslararası Gitar Festivali), 2014 (3. Uluslararası Gitar Festivali) ve 2015 (4. Uluslararası Gitar Festivali) yıllarında yapılan festivallerle ilgili derleme yazımı, bu yazımın aynı başlığını taşıyan 1. Bölüm olarak yayımladım. Eğer bu yazıyı okumaya başlamışsanız, ilk önce onu okumanızı tavsiye ederim.

 

Antalya 5. Uluslararası Gitar Festivali 22-23-24 Aralık 2016 tarihlerinde gerçekleşti.

Antalya Muratpaşa Belediyesi ve ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği işbirliğiyle Sanat Yönetmenliğini, Andreas Segovia Onur Ödülü’ne sahip Prof. Dr. Ahmet Kanneci’nin yaptığı konser, Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda tüm konser ve halka açık ve ücretsiz olarak müzikseverlerle buluştu.

Festivalin il gününde (22 Aralık’ta) Prof. Dr. Ahmet Kanneci Akdeniz Üniversitesi’nde vereceği Masterclass ile gençlerle buluştu. Akşamında ise Muratpaşa Belediye Başkanı Murat Uysal’ın konuşması geceye damgasını vurdu. Şöyle diyordu Murat Uysal; “İnsanlık değerlerini ve yaşam koşullarını daha iyiye ve daha güzele taşıma konusunda iflah olmaz bir tutkumuz ve heyecanımız var” diyen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Heyecanın adı bu kez gitar” dedi. Dünyanın en büyük gitar sanatçılarından Andrés Segovia’nın “Kalbimizin üzerine yaslayarak çaldığımız tek enstrüman gitardır” sözünün altını çizen Ümit Uysal, “Mutluyuz, çünkü Muratpaşa’mızda kalbin ezgileri yükselecek. Mutluyuz, çünkü gitardan insan sıcağını dinleyeceğiz. Mutluyuz, çünkü Muratpaşa’dayız.”

 

Latin Müziğinin Ustaları Jorge Cardoso & Sylvie Dagnac

Latin Amerika müziğinin ustası ve "yaşayan gitar efsaneleri" arasında yer alan Jorge Cardoso ile genç yetenek Sylvie Dagnac sahne aldılar.[1]

Konsere ilginin yoğunluğu, festival sırasında kültür merkezine doluluktan dolayı giremeyen sanatseverler, sanatçıları izleme fırsatı bulamasalar da dinleyerek bu özlemlerini gidermeye çalıştılar. Konsere olan ilgi sadece Antalya ile sınırlı kalmadığı gibi çevre ilçelerden de yerli ve yabancı pek çok seyirci adeta kültür merkezine akın etti.

Festivalin 2. günü Akdeniz Üniversitesi’nde Masterclass ile gençlerle buluşan ünlü isim Jorge Cardoso’ydı. Oldukça verimli geçen dersler ve bu derslere katılan gençlerin festival sayesinde elde ettikleri bu şansı kelimelerle ifade etmek kadar ne kadar güç. Çocuklarımız iki gün boyunca Türkiye’den ve Amerika’dan dünyaca ünlü iki sanatçıdan ders alıp onların sınıflarında kendilerini geliştirmeye çalıştılar. Umarız onların da verdiği bu emek bir gün hepsini arzu ettiğimiz sahnelere taşır ve bu emekler de karşılığını bulur…

 

Gitar Festivaline Jose Manuel Morales ile Francisco Cuenca Morales Damgasını Vurdu

Aynı günün akşamında festival Jose Manuel Morales ile Francisco Cuenca Morales'ten oluşan piyano ve gitar ikilisi olarak sahne aldılar. İkinci bölümünde ise gitarda 20. yılını dolduran Ceyhun Güneş ve Mert Baycan sanatseverlere dolu dolu bir gece yaşattı. Fakat festivalin 3. Ve kapanış gününde dünyaca ünlü gitar virtüözümüz Prof. Dr. Ahmet Kanneci’nin Hacettepe Üniversitesi (HÜGO) ile Gitar Orkestrası öyle büyük bir beğeni ve hafızalarda yer etti ki, tüm takdiri topladı. Orkestraya ise Türk Halk Müziği Sanatçısı İlke Türkdoğan bağlamasıyla, Serdar Pazarcıoğlu ise kemanıyla eşlik ederek geceyi festivalin ruhuna başka bir zenginlik katarak noktaladılar.

 

Antalya 6. Uluslararası Gitar Festivali 9-10-11 Kasım 2017 Tarihlerinde Gerçekleşti

Antalya Muratpaşa Belediyesi ve ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği işbirliğiyle Sanat Yönetmenliğini Prof. Dr. Ahmet Kanneci’nin yaptığı konser, Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda tüm konser ve halka açık ve ücretsiz olarak müzikseverlerle buluştu. Açılışı gitar sanatçımız Ahmet Kanneci’yle başlayan festivalde daha sonra Sema Mortiz ve 47'nci Michele Pittaluga birincilik Ödülü sahibi Eren Süalp sahne aldılar.

Sayın Ahmet Kanneci'nin konserinden bir bölümü dinlemek için yazının üstüne tıklayınız.

Festivalin 2’nci günü, 10 Kasım’a denk geldi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü nedeniyle Prof. Dr. Kanneci’nin oluşturduğu ve yönettiği Hacettepe Gitar Orkestrası (HÜGO) sahne aldı. Ata’mızı anma töreninde oldukça duygusal anların yaşandığı anma töreninde şimdiye kadar bilinen anma törenlerinden çok daha farklı ve akılda kalıcı bir programın sergilenmesi hafızalara yerleşirken, seyirciler “demek ki profesyoneller bir anma töreni düzenlerse böyle oluyormuş” demekten kendilerini alamadılar. HÜGO 10 Kasım için Atatürk repertuvarıyla dikkat çekti. Festivalin kapanış konserinde ise 20’den fazla ülkeye İspanyol coğrafyası ve müziğini tanıtan David Martinez Garcia ve Jose Luis Morillas sahne aldılar.

Üç gün süren Antalya UluslararasıGitar Festivali Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın “kent kültürü” ve “kent kimliği” konulu anlamlı konuşması ile başladı. Kentin birtakım değerlere sahip çıkmasını söyleyen Ümit Uysal, Uluslararası Antalya Gitar Festivali’nin Antalya ve Muratpaşamız için kökleri çok eskiye giden, barış, kardeşlik ve dostluk ikliminde beslenerek büyüdüğünü ve bu yaşlara geldiğini söyledi.

Festivalin sanat yönetmenliğini yapan gitar virtüözümüz Ahmet Kanneci ve Ayşegül Koca’nın yaptığı açılış töreninin ilk günü daha sonra Ayşegül Koca’nın konseriyle devam etti. Festivalin ikinci gününde Ceyhun Güneş, Mert Baycan, Deniz Friese, Antalya Flamenko Atölyesi’ni ağırlayan festivalin kapanış konserini klasik gitar alanında önemli pek çok ödül almış gitar sanatçısı Javier Garcia Moreno yaptı. Konser boyunca nefesler kesilmiş bir şekilde izlenen sanatçı dinleyenlerin gönlünü fethetti. Katılım o kadar yoğundu ki konser seyircisi kadar da dışarıda konseri dinleyen sanatseverler sanatçıya büyük ilgi gösterdiler. Konser sonunda büyük bir alkışla uzun süre ayakta alkışlanan sanatçı, mutlaka ki ülkemizden çok değerli duygularla ayrıldı.

2018 yılında 7.’si düzenlenen gitar festivalini unutulmaz kılacak olaylardan biri de Muratpaşa Belediyesi'nin 26 Ekim'de törenle hizmete açtığı Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde gerçekleşmiş olmasıydı. 677 seyirci kapasiteli salonun festival boyunca kapasitesini artırdığı halde hınca hınç dolu.

 

Gitar Festivali'nde Güzel Sürpriz - Muratpaşa Belediye Başkanı Ahmet Kanneci ile Güzel Bir Sürpriz Yaptı

Murat Uysal kapanış konuşmasında: “Türkan Şoray Kültür Merkezi, Muratpaşa sakinlerinin vergileri sayenizde böyle bir kültür merkezini yapma şansımız oldu. Bunun için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gelecek günlerde Türkan Şoray Kültür Merkezi, niteliğine uygun, nice iyi konserlere, iyi tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapacak. Bundan kuşkunuz olmasın!" dedi.

 

Antalya 8. Uluslararası Gitar Festivali 21-22-23 Kasım 2019 Tarihlerinde Gerçekleşti.

Muratpaşa Belediyesi ve ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği’nin düzenlendiği, Antalya 8'nci Uluslararası Gitar Festivali 21 Kasım Perşembe günü Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde başladı. Üç gün boyunca devam eden festivalin Genel Sanat Yönetmenliğini yapan Prof. Dr. Ahmet Kanneci, 4. İtalya Ulusal Gitar Yarışması’nda 15 yaşında birincilik kazanan ve sayısız ödül sahibi olan klasik gitar sanatçılarından Massimo Delle Cese büyük dikkat çekti.

UNESCO Uluslararası Kulübü Onur Madalyası sahibi Salvatore Daniele Pidone, Duayen Alirio Diaz’ın sevgili oğlu Senio Alirio Diaz'ın da katılacak olması, gitar severler için büyük bir sevinç kaynağı oldu. 2013’te İspanya-Linares’te düzenlenen Uluslararası Andrés Segovia Gitar Yarışması’nda Birincilik Ödülü alan Özcan Dal, gitar sanatçıları arasında artık kulağımıza aşina gelen isimlerden olmaya başladı. Neşet Ertaş Kültür-Sanat (2018), On Dokuz Mayıs Üniversitesi Halk Müziğine Hizmet (2009) ve Truva Kültür-Sanat (2005) ödülleri sahibi Doc. Dr. Okan Murat Öztürk ve Muratpaşa Belediyesi Kültür Sanat Sorumlusu İlke Türkdoğan festival boyunca sahne aldılar.

Massimo Delle Cese’nin eşsiz konseriyle başlayan festival, ikinci günde Ahmet Kanneci ve Özcan Dal’ın birlikte verdiği konserin ardından Okan Murat Öztürk ve İlke Türkdoğan’ın “bağlama kardeşliği” başlığı altında verdikleri konserle bambaşka bir tada eşlik etti. Geceye damgasını vuran başka bir sürpriz, Ahmet Kanneci ile Ümit Uysal’ın birlikte gitarla sahne alması oldu. Oldukça güzel anlara tanıklık eden sanatseverler, dünyanın en güzel müzikleriyle dolu dolu bir gece yaşadılar.

Konserin üçüncü gününde Alirio Diaz’ın Sevgili oğlu Senio Alirio Diaz ile Ahmet Kanneci birlikte sahne aldıktan sonra Senio Alirio Diaz ile Salvatore Daniele Pıdone birlikte ve ayrı ayrı konser verdiler. Bu festival için kısaca şunu söylemek isterim ki, gerek şimdiye kadar festivalde çalan birbirinden değerli eşsiz sanatçılar gerekse sanatçıların hem birlikte hem de solo olarak verdikleri konser tüm dünyadaki örneklerini aratmayacak ve her konser salonunda arzu edilecek bir kalitede, büyük bir başarıyla noktalansa da her zamanki gibi tadı damağımızda kaldı.  

 

Antalya'da Düzenlenen Gitar Festivali Halka Ücretsiz Sunuluyor

İlk günden bu yana halka ücretsiz konser imkânı sunan Muratpaşa Belediye Başkanı Murat Uysal yaptığı konuşmada: “Uluslararası Antalya Gitar Festivali; Antalya’mıza, Muratpaşamıza değer katıyor. Asfalt kaldırım gibi fiziki düzenlemeleri, kültür merkezleri, spor salonları ve diğer yatırımları kentimize yakışacak oranda yapıyoruz. Bu anlamda Türkiye’nin sayılı belediyelerinden biriyiz. Ama kültür ve sanat alanında çalışmalarımız olmasaydı bir tarafımız hep eksik kalacaktı. Uluslararası Antalya Gitar Festivalimiz başta olmak üzere diğer festival ve etkinliklerimiz bu eksikliği gideriyor” dedi.[2]

 

Antalya 9. Uluslararası Gitar Festivali 19-20-21 Kasım 2020 Tarihlerinde Gerçekleşti

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği’yle birlikte düzenlendiği Uluslararası Antalya Gitar Festivali 9’uncu yaşına girdi. Muratpaşa Belediyesi’nin 19-21 Kasım tarihlerinde 9’uncusu gerçekleştireceği Uluslararası Antalya Gitar Festivali’nde sanatseverler; Kamil Erdem, Özcan Dal, Alper Es, Orçun Terzioğlu, Semih Sarıhan ve Ricardo Moyano ile eşsiz üç gün geçirdiler.

Genel Sanat yönetmenliğini Ahmet Kanneci’nin yaptığı festivalin açılış konserini Kamil Erdem yaptı. Özcan Dal, Alper Es, Orçun Terzioğlu ve Semih Sarıhan festivalin ikinci gününde konser verdi. Festivalin kapanış konserinde Akademik çalışmalarını Madrid Kraliyet Konservatuarı'nda Büyük Onur Ödülü ile tamamlayan, Arjantinli Ricardo Moyano sahne aldı. Covid-2019 adı verilen bir virüsün pandemiye dönüşmesi sonucu dünyayı tehditti altına alması sanat camiası çok etkilendi. Bu olumsuzluklara rağmen halkın sanatla olan ihtiyaçlarını karşılamak, üstünde düşünülmesi gereken bir konumuz oldu. Her zamanki gibi ücretsiz verilen konser, halk sağlığını da gözetmek için kısıtlı sandalye ve randevu sistemiyle gerçekleştirildi. 

Bu yazımı iki bölüm olarak 2012 yılından bu yana büyük bir emek ve özveriyle günümüze kadar gelebilen Uluslararası Gitar Festivali ve festival hakkında tüm bilgilere çok kolay ulaşılması, festivale verilen emeğin, katılımcıları ve masterclass sınıfları ile boyutlarını ve halkın sanattan ücretsiz beslenmesi için şimdiye kadar yapılan mücadeleyi sizlere aktarmak ve bu konuda bir envanter düzenlemek istedim. Bu tür festivallerin yazılması ve örnek olmasının yanı sıra, ilgili alanlarda yapılacak olan çalışmalara kaynak teşkil edebilecektir. Umarız bu değerli festivalimiz aynı aşkla yapılmaya devam eder. Ve niceleri halkın hizmetine sunulur.

 

Silvan Güneş

Biyografi Yazarı

Alıntı & Kaynak ve Fotoğraflar

* http://www.klasikgitartakvimi.com/antalya.html

* Anadolu Ajansı

* https://www.antalyacityzone.com/haber/5-uluslararasi-antalya-gitar-festivali-basliyor/979

* https://duzgunhaber.com.tr/5-uluslararasi-antalya-gitar-festivali-basliyor%E2%80%8F/


[1] https://www.haberler.com/5-uluslararasi-antalya-gitar-festivali-9039362-haberi/

[2] https://muratpasa-bld.gov.tr/haber/60478/3/8inci-uluslararasi-antalya-gitar-festivali-basliyor

07.07.2021