Akçatı Köyü, Antalya’nın Alanya İlçesi’ne bağlı şirin mi şirin doğa harikası bir köydür. Alanya’ya 17 km uzaklıkta olan köyde insanların geçim kaynağı ormancılık ve hayvancılıktır. Köyün en güzel özelliklerinden biri de Dim çayını oluşturan Dim gölüne manzarası olmasıdır. Göle oldukça yukarıda bir yerde kurulduğundan suyundan faydalanıp tarım yapmak, ancak kıyıya yakın arazisi olanlar için geçerli olabilmiştir.
Akçatı Köyü’ne uzun yıllar yolu olmadığı için ulaşım sorunu yaşamıştır. Buna rağmen zaman içerisinde tüm engellerini aşıp eksiklerini tamamladıkça Alanya’yla hızlı ulaşımı sağladıkça, turizm alanında da bu pazardan faydalanmak istemiştir. Alaçatı Köyü’nün cefakâr kadınları turizmin her türlü nimetlerinden faydalanmak için ellerinden gelen her türlü ürünü değerlendirme yolunu seçmiş, bunun için kendi aralarında da işbirliğine girişmişlerdir.
Alanya Kaymakamlığı, kendisine bağlı köylerde alternatif turizmin başlatılması için başlattığı ve 2007 yılında bizatihi içinde yer aldığım bu projede, amacımız bölgesel kültürel örneklerinin ortaya çıkartılıp yeniden yaşatılması, hem de ortaya konulan ürünün istihdam sağlamasıydı. Özellikle köy kadınlarımızla bu konuda oldukça güzel çalışmalar yaptık. Alanya Kaymakamlığı Alanya’da daha önce yapılan ve kökleri çok eski tarihlere dayanan ipek böcekçiliği ve dokumacılığın gelişmesi için pilot olarak seçtiği köylerde dokumacılığı başlattı...
Bu kapsamda dokuma yapmak herkese kurslar açıldı. Dokumacılık faaliyetleriyle birlikte ipek böcekçiliği ile ipek kozası üretiminde bölgenin fark atması için her türlü desteklemeler yapıldı. Bu üretimler kültüre, aile ve milli ekonomiye, istihdama, hediyelik eşya üretimi konusundaki eksikliğimiz için yerinde ve çok yönlüydü. Bu bakımdan desteklenmesi gerektiği gibi, bu insanların yaptıklarından haberdar olmak, onların üretimlerini almak ve bölgeyi, amacı, kültürü, insanı yaşatmak; bu konuya destek verecek tüm işletmelerin doğal sorumluluğu altında olması gereken bir konuydu.
Akçatı Köyü kadınları, Alanya Kaymakamlığının desteğiyle sahip oldukları barakalarla önce kendilerine bir pazar kurdular, sonra el emeği göz nuru ne üretmişlerse buralarda satışa sundular. Kaşkollar, şallar, patikler, takılar, keseler ve niceleri… Elbette her üretim çok değerli, fakat özellikle de ipek böcekçiliğinin eskiden olduğu gibi yeniden canlandırılması, el tezgâhlarının kurulup daha önce unutulmuş tecrübelerinin yeniden hayat bulması zamanın neresinde olursak olsun bunu yaşatmak için mücadele etmemiz gereken bir konudur.
Akçatı Köyünün özellikle de kadınları bu konuda üretim için hazır olsalar da destek beklemektedirler. Köye araştırma ve derleme için 14 Kasım 2013’de yapmış olduğum derlemenin ardından görüyorum ki, taş üstüne taş konulmamış! O gün köyün en güzel manzarasının olduğu yerlere kurulmuş bir barakada, Dim çayının kaynağı ve doğa harikası görüntünün eşliğinde, güzel bir kahvaltı yapmıştım.
Kadınların günün her saatinde gözleme, ayran yiyebileceğiniz mekânlar yaratıp, size bu konuda hizmet vermeleri ise her köyde bulacağımız bir hizmet değil. Haliyle olur da yolunuz buraya düşerse, oturacak mekanlar bulmanız zor olmadığı gibi, gününüzü köyün insanlarını, doğayı keşfederek geçirebilirsiniz. Burada yapılabilecek en güzel etkinliklerden biri de doğa yürüyüşüdür.
Zaman içerisinde alternatiflerini artıran köye bölgenin turizm işletmelerine gelen turistler bir takım acenteler aracılığıyla üstü açık arazi tipi ciplerle trophy yapmaya başlamışlardır. Akçatı Köyü’nden sonraki toprak yol, özellikle ülkemize misafir olarak gelen turistlerin değişik bir gün geçirmek için terci ettiği ve inanılmaz keyif aldığı aktivitelerden bir tanesidir. Bu araçların ve turların sayısı arttıkça Akçatı kadınları pazarlarında ürettikleri eşyaları satma imkânı bulabilmişlerdir, fakat bu her zaman istedikleri satışları yapabildikleri manasına gelmiyor. Kadınların bu üretimlerinde emeklerinin boşa çıkmaması ve albenisi daha yüksek, kalitesinden ödün vermeyen üretimlere yönelmesi temenni etmenin de ötesine geçmelidir.
Silvan Güneş
Biyografi Yazarı
Derleme Tarihi: 14 Kasım 2013
fotoğraf : Silvan Güneş