Turizmin merkezi Antalya, yaz aylarında geniş olanakları ile yerli ve yabancı misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Hem merkezi hem de ilçeleri ile deniz, güneş ve kumun en güzelini vaat eden şehirde maviliklerin tadını çıkarabileceğiniz pek çok yer var. Antalya, binlerce yıllık medeniyetten gelen kültür hazinesini Toroslar ve Akdeniz’le birleştirirken size birbirinden güzel plajlar da vaat ediyor. Elbette kaldığınız otelde ya da konakladığınız bölgeye yakın denize girebileceğiniz pek çok yer var. Ancak Antalya’ya gelmişken ünü sadece ülke çapında değil uluslararası anlamda yaygınlaşmış plajlara gitmenizde de yarar var. Peki en iyi Antalya plajları hangileri? Bu yazımızda Antalya plajları için bir derleme yaptık.
Antalya merkez ilçesi olan Konyaaltı, meşhur plajı ile şehir merkezinde deniz keyfi yapma olanağı açısından önemli. Dünyaca ünlü plajlar sınıfına giren ve hem genişliği hem de uzunluğu ile yaz aylarında oldukça kalabalık olan Konyaaaltı Plajı, şu anda Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yenileme çalışmalarına sahne oluyor. Etrafında yeşillendirme yapılan ve özel firma tarafından işletilecek olan Konyaaltı Plajı, Antalya merkezinde Konyaaltı ilçesinde.
Antalya merkezinde yer alan büyük plajlardan biri de Lara Plajı. Turizm yatırımlarının hayli fazla olduğu Lara, Antalya’nın prestij bölgesi. Birbirinden güzel Delphin Hotel seçeneklerinin de bulunduğu Lara, Antalya Cumhuriyet Meydanı’na 18 kilometre mesafede Kundu köyüne komşu olan Lara, incecik kumu nedeniyle Altınkum Plajı olarak da anılıyor. 45 metre genişliği ve 2 km. uzunluğa sahip olan Lara plajı, yaz aylarında çevresindeki etkinlikler ve turistlerin tercihi ile Antalya’nın marka olmuş plajlarını başında geliyor. Lara plajı Antalya’nın doğusunda yer alıyor. Lara plajına çok yakın bir konumda ayrıca Karpuzkaldıran Plajı da bulunuyor.
Alanya, Antalya’nın adeta il denilebilecek kadar gelişmiş ilçelerinin başında geliyor. Bugün geniş olanaklı bir kent yaşamından söz edilebilecek Alanya’nın merkezinde de Kleopatra Plajı bulunuyor. Alanya’nın meşhur Damlataş Mağarası’nın çıkışından başlayan plaj 2 kilometre uzunluğa sahip. Efsaneye göre Roma Kralı Antony tarafından Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya hediye edilen bu plajda, Kleopatra Alanya Kalesi’nden aşağıya inerek banyo yaparmış. Alanya’nın meşhur kırılarak gelen dalgalarının içinde yaklaşık 10 metreye kadar sığ olan sular, berrak ve ince kum tabanlıdır.
Antalya Kemer, merkezden batı yönüne doğru hareket ettiğinizde sizi karşılayan ilk ilçe. Bugün turizm yatırımlarının en çok yoğunlaştığı ve özellikle tatil köyleriyle bilinen Kemer, çevresinde yer alan birçok alternatif tatil ve konaklama mekanının yanında merkezinde Ayışığı ismiyle de bilinen güzel bir plaja sahip. Uzunluğu ve genişliği ile rahat bir deniz keyfi yaşamak isteyenler için ideal olan Kemer plajı, kendisine has kumu ile Kemer Marina’ya yakın bulunuyor.
Kemer’e gekmişken Phaselis ( Faselis) plajına da uğramadan geçmek olmaz. Adından anlaşılacağı üzere bir antik kent olan Phaselis, Beydağları Mili Parkı sahil kesiminde yer almaktadır. Antik kentin etrafında 3 koy yer almaktadır. Antik kentin girişinde sağ ve solda yer alan iki küçük koyun devamında Plajlar yazan yolu takip ederseniz 3. ve en büyük koya ulaşırsınız. Sosyal tesisin de bulunduğu Phaselis, size güzel bir güneş ve harika bir deniz sunuyor.
Şimdiki durağımız yine bir doğa harikası. Antalya Kumluca’da bulunan Adrasan, eşsiz bir koy ve ormanın içinde doğanın sunduğu bir güzellik. Konum olarak Kemer’e de yakın olan Adrasan Plajı, berrak denizinin 25 metreye kadar görüş alanı sağlamasıyla dalgıçların da gözdesi olarak biliniyor. 2 kilometre uzunluğunda ve Çavuşköy sakinlerinin turizm işletmeciliği yaptığı Adrasan, bu haliyle hem yerel halkın geçim kaynağı hem de doğallığı ile çekici bir özelliğe sahip. 1. Derece SİT alanı olan Adrasan, yakın zamanda ormanlarının bir kısmının yanması ile de Türkiye’yi üzmüştü.
Sıra geldi, Kemer çevresindeki alternatif plajlara. Yanartaş olarak bilinen sönmeyen ateşin olduğu tepenin altında bulunan Çıralı, Antalya’nın en güzel denizine sahip plajlardan biri ve ismini de sönmeyen ateşten alıyor. Genellikle pansiyon tipi konaklamanın bulunduğu Çıralı, berrak denizi ve çakıllı plajı ile sakin ve huzurlu bir tatil sunuyor. Kemer’den batı yönünde ilerlediğinizde sol tarafta Çıralı tabelasını göreceksiniz. Ayrıca bölgeye Antalya’dan minibüsler de var.
Esasen Olimpos ile Çıralı komşu. Antalya bölgesinin en berrak ve sakin suyuna sahip olan Olimpos, çokça bilindiği gibi bir kamp alanı. Çıralı ile birlikte bölge, 1. Derece SİT alanı olarak koruma altında. Deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı sahile bu nedenle bazı dönemler gece giriş yasak. Olimpos Antik Kenti’nin denize açıldığı yerde bulunan Olimpos Plajı, Antalya’nın genel tatil anlayışına gerçek bir alternatif sunan özel bir seçenek.
Kaputaş Plajı, denize girmeden önce yakından gördüğünüzde bile sizi heyecanlandıracak bir doğa harikası. Bembeyaz kum rengi ve coğrafi karakteristiği nedeniyle ortaya çıkan dalgalarla eşsiz bir güzellik sunan Kaputaş Plajı, Kaş – Kalkan yolunda yer alıyor. Yaz aylarında birçok arabanı yol üzerinde park ettiğini gördüğünüzde bilin ki Kaputaş Plajı’na gelmişsiniz. Kaputaş Plajı’nda denize girdiğinizde bulunduğunuz doğaya aşık olacaksınız.
Antalya’da gezmek bir harika. Şimdi yönümüzü tekrar doğuya Alanya’ya çeviriyoruz ve bizi Alanya'nın 25 km. uzaklığında yer alan İncekum plajı karşılıyor. Dalgasız bir denizi ve sapsarı ince kumuyla huzur veren İncekum Plajı, Alanya – Antalya arasında yani Alanya'nın batısında yer alıyor. İçinde Orman İdaresi tesisi bulunan ve böylece yeme-içme ihtiyaçlarınızı da giderebileceğiniz plaj, yeşilin içinde ve 1 kilometre uzunluğunda bulunuyor. Alanya tarafında tatil yapanların mutlaka uğraması gereken bir yer.
Alanya’ya gelmişken Ulaş’a ulaşalım. Yine ormanın kokusunu içinize çekeceğiniz bir başka plaj da Ulaş Plajı. Aynı zamanda dinlenme parkı olarak da geçen Ulaş Plajı size, tarihi eserlerin önünde denizin keyfini çıkarma, kayalıkların üstünde manzarayı seyretme ve Alanya merkezine göre daha sakin ve soğuk suyuyla serinleme fırsatı sunuyor. Balık tutulan yerlerin de bulunduğu Ulaş’ta deniz, kışın kumu kendisine çekip götürürken ilkbaharda ise yeniden bir sahil oluşturuyor. Doğa mucizesi bir med-cezir ( gel - git) yaşayan Ulaş, yeşili, maviyi, huzuru ve tarihi bir arada sunuyor. Ulaş Plajı, Alanya'nın batı yönünde 6 km. mesafede bulunuyor.
Kaş ile Fethiye arasında bulunan antik Patara Plajı, 22 km. uzunlukla Türkiye'nin en uzun plajı olarak biliniyor. Kökleri Likya medeniyetine dayanan Patara plajı, anlatıya göre su perisi Lykia ile Apollon'un oğlu Paturus tarafından İskender'in elinden kurtarılmış ve ismi de bu kişiden geliyor. Likya ve Roma döneminin en önemli kentlerinden biri olan Patara, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholas'nın da doğduğu yer olarak biliniyor. Şu anki ismi Gelemiş köyü olan Patara, caretta carettaların yumurtlama yaptığı kritik önemde yerlerden biridir ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından özel bir proje ile koruma altına alınmıştır.
Plajlar turumuzun son durağı ise Kaş. Antalya'nın bu özel ilçesinde iki tane ünlü plaj bulunuyor. Küçük Çakıl ve Büyük Çakıl ismiyle bilinen bu plajlar, Kaş’ta denize girmek isteyenler için ideal. Küçük Çakıl Plajı, adından anlaşılacağı gibi daha küçük. Kaş merkezinden doğuya doğru gidildiğinde ilk karşınıza çıkan yer Küçük Çakıl oluyor ve burada kayalıkların üstünde işletmeler bulunuyor. Soğuk su sevenlerin bayılacağı bir denize sahip olan plajın daha ilerisinde ise Büyük Çakıl Plajı var. Burası kumsalı ve geniş alanı ile daha klasik bir yapıya sahip. Rüzgar alan bir bölgede olan Büyük Çakıl, yine serinlemek için ideal yerlerden.