Antalya, Türkiye turizminin başkenti konumu, doğal güzellikleri, binlerce yıla varan medeniyetler tarihi ve her biri ayrı bir değer taşıyan ilçeleri ile her daim Türkiye gündeminde yer alan büyükşehirlerden biri. Turizm gücü ile tanınan Antalya, son dönemde kent merkezi ile de çokça konuşulmaya başlandı. G20 zirvesi, EXPO 16, Eurasia AirShow gibi uluslararası toplantı ve organizasyonlardan alnının akıyla çıkan Antalya, yakaladağı ivmeyi doğru kullanarak yeni yatırımlarla bir Dünya Kenti olma hedefinde hızla ilerliyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından açıklanan ve birçoğu 2018 yılında tamamlanan/ tamamlanacak projeler, Antalya kent merkezinin çehresini değiştirmeye hazırlanıyor. Şimdi yeni dönemde Antalya’ya yapılacak yatırımların detaylarına birlikte bakalım.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin en iddialı projelerinin başında Boğaçay projesi geliyor. 2017 yılının Ağustos ayında ihalesi yapılan ve çalışmalarına başlanan Boğaçay Projesi, Antalya merkezinden Akdeniz’e dökülen akarsulardan olan Boğaçayı’na fonksiyonel ve modern bir görünüm katacak donanımlar sağlamayı hedefliyor. 4 farklı etaba sahip olan Boğaçay Projesi, bu etaplarıyla marina, özel proje alanı, taşkın önleme ve film platosu – doğal yaşam alanı olmak üzere geniş bir yelpaze sunuyor. Bu 4 etabın yatırım maliyeti ise toplamda 1 Milyar 150 Milyon TL olarak öngörüldü. Marina’da yalnızca yat limanı değil, ticari alanlar, konaklama yatırımı ve peyzaj planlandı. Boğaçay projesinin en ilgi çeken tarafı olan film platosu ise Antalya’yı uluslarası anlamda sinema sektörü açısından cazibe merkezi yapmayı hedeflerken aynı etapta yer alacak olan doğal yaşam alanı da bölgeye nefes aldıracak. Yine Boğaçay ile ilgili her zaman problem olan taşkınlara karşı taşkın önleme etabında, bu sorunun tekrarlanmaması için bir mühendislik çalışması yapılıyor. Boğaçay Projesi özel proje alanında ise konut, dini tesis ve eğitim alanları için önceden yapılan planlamalarla şehir vizyonu oluşturulması hedefleniyor.
Önemli bir kısmı tamamlanan ve bu yıl yapılan 55. Antalya Film Festivali mekanlarından biri olarak da faaliyete geçen Konyaaltı Sahil Etkinlik Alanı’nın da içinde yer aldığı Konyaaltı sahil Projesi, ülkemizin en değerli sahillerinden olan mavi bayraklı Konyaaltı Sahili’ne yepyeni bir vizyon katmak üzere tasarlandı. Proje, 3 etaba sahip. Bu etaplar; Beach park, Akdeniz Bulvarı ve Minicity olarak isimlendiriliyor. Beach Park etabı, adından da anlaşılacağı üzere denize girilen alanın rekreasyon ünitelerini kapsıyor. Mimarlar Odası ile ortaklaşa açılan yarışma ile seçilen projenin uygulandığı Beach Park 65 Milyon TL bir yatırımla hayata geçiriliyor. Akdeniz bulvarı ise 6 kilometrelik uzunluğuyla ülkenin en uzun sahillerinden olan Konyaaltı Plajı’nın gölgelik alan, şezlong ve kıyı düzenlemelerinden oluşurken ticari üniteler ile otoparkın yer aldığı Minicity etabı da proje için bir altyapı değerinde. Konyaaltı Projesi, ayrıca yol düzenlemelerini de kapsıyor.
Tünektepe projesi ise Antalyalılar için oldukça heyecan verici bir yatırım. Antalya’nın seyir terası olan Tünektepe’ye teleferik projesinde sona gelindi. Antalyalıların Döner Gazino olarak bildiği Tünektepe’deki restoran da bazı ilavelerle hizmete açıldı. Doğası, Torosları, denizi ve kültürüyle insana aynı anda pek çok farklı keyfi bir arada yaşatan Antalya, Tünektepe ile kent merkezinde yeni bir turizm potansiyelini daha harekete geçiriyor. 30 oda ve 60 yatak kapasiteli bir otel ile 240 kişiyi ağırlayabilen bir restoranlar Teleferik – Tünektepe bir bütün halinde keyifli bir alternatif olacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, yeni proje yatırımları ile kent merkezinin her noktasına dokunmayı hedefliyor. Konyaaltı ilçesinin tam simetriğinde yer alan Lara bölgesine de yat limanı geliyor. Kruvaziyer gemileri ve yatlar için planlanan projeye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda ön izin alındı ve Kalkınma Bakanlığı yatırım programına proje dahil edildi. 4 Kruvaziyer gemi ile 426 yat kapasitesinin olacağı liman projesinde yüzen iskeleler ve 8 kilometre uzunluğunda tüp geçit olacak. Proje için henüz çalışmalara başlanmadı.
Kültür ve sanat alanında öncü olmayı hedefleyen kentlerden olan Antalya’ya iki önemli müze geliyor. Bunlardan biri, Doğu Garajı’na yapılması planlanan Nekropol Müzesi. Antalya’nın binlerce yıllık medeniyet tarihini yansıtmayı amaçlayan Nekropol Müzesi, bu anlamda önemli bir adım. Yine Doğu Garajı bölgesine de Kültür ve Ticaret merkezi inşa ediliyor. Doğu Garajı yatırımları 2018 yılında tamamlanacak. Bir diğer müze de İslam Medeniyetleri Müzesi. Selçuklu’nun en çok değer verdiği illerden olan Antalya, Osmanlı ve diğer İslam medeniyetlerine ait bir tarih yolculuğuna bu müzeyle ev sahipliği yapacak. Yine bu kapsamda 2019 yılında müze ile birlikte tamamlanması planlanan 10 bin kişilik kapalı, 20 bin kişilik açık ibadet alanına sahip, 53 metre yükseklik ile 42 metre kubbe çapına sahip bir cami de 2019 yılında Antalya ile buluşacak. Cami ve müze, diğer yapılarla birlikte bir külliye olarak tasarlandı.
Antalya iki etap raylı sistemini şu anda kullanıyor ve halk da toplu taşımada bu sisteme alıştı. Fatih – Meydan ve Meydan – Havalimanı – Expo entregrasyonuyla çalışan sisteme bir de şimdi 3. Etap geliyor. Varsak – Otogar – Üniversite - Stadyum hattı olarak planlan 3. Etaba bir de nostaljik tramvay eklemesi yapılacak. Yine entegrasyonun sağlanarak raylı sistem ulaşımı fonksiyonel olarak devam ettirilecek. 2018 yılında önemli bir kısmı tamamlanan ve 2019 yılında tüm hattın hizmete gireceği toplam 1 Milyar Liralık projeyle Antalya’nın tüm kilit noktalarına raylı sistemle ulaşım sağlanmış olacak.
Hem depreme karşı alınması gereken önlemler, hem kent estetiğinde yenileme hem de yurttaşların yeni konutlarda oturmasını sağlayan öte yandan da ülke ekonomisine dinamizm ve katma değer katan kentsel dönüşüm projeleri de yeni yatırımlar kapsamında Antalya’nın Santral ve Balbey bölgelerinde gerçekleştirilecek. Kepezaltı Santral bölgesinde inşaat çalışmaları devam eden kentsel dönüşümde Kepealtı ve Santral mahallelerine 19 bin yeni konut inşa ediliyor. Ülkenin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olan projede ilk olarak 2019 Mart ayında 6 bin konut teslim edilecek. Diğer yandan Balbey Mahallesi de dönüşüme giren yerlerden. Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme kapsamına alınan Antalya’nın en eski mahallelerinden Balbey Mahallesi’nde 158 Bin metrekarelik bir yenileme yapılıyor.
Modern şehircilikte en önemli adımlardan olan çöpten elektrik üretimi Kızıllı Entegre Katı Atık Tesisi ile Antalya’nın hizmetinde. 600 Milyon TL yatırımın yapıldığı tesisle 45 MW elektrik üretiminin yanı sıra katı atıkların da ortadan kaldırılması sağlanacak. Elektrik üretimi ve çevre yönetimi açısından önemli bir adım olan projenin verimliliğe göre ileriki zamanlarda yenilerinin yapılması da söz konusu olabilir.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteği ile yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında 8,5 Milyon TL yatırımla tarımsal sulamada kullanılan elektriğin karşılanması amacıyla 3 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali için başvuru yapıldı. Antalya, yeni projelerle gelecek vizyonunu oluşturuyor.